Jeg har vært med i Lørenskog-politikken siden 2018, og jeg er nå inne i min andre periode som folkevalgt politiker for Venstre i Kommunestyret og Oppvekst- og utdanningsutvalget (OU), som jeg nå også leder. Jeg har et mål om at vi skal få ned mobbetallene i Lørenskog-skolen, skape et tryggere oppvekstmiljø og øke trivselen i både barnehager og skoler. Gode resultater får vi av godt samarbeid både i politikken og med alle berørte. Jeg er også opptatt av å skape et tettere samarbeid med foreldre og lytte mer både til elever, foreldre, lærere og andre som jobber i skole og barnehage. Det er en stor glede å ha fått til en tettere dialog med Lørenskog FAU. Dette er viktig for å kunne ha en god dialog på tvers av skoler slik at alle kommunens skoleelever blir sett og hørt uavhengig av hvem som er de mest ressurssterke. Også barnehager er viktige, og her har Lørenskog Venstre tatt til orde for flere naturbarnehager.
Jeg er selvstendig næringsdrivende og er utdannet coach og statsviter med doktorgrad i internasjonal politikk fra Universitetet i Münster i Tyskland. At jeg skulle bli lokalpolitiker lå ikke i kortene, men etter å ha vært FAU-representant i Klubben barnehage og ved Benterud skole, ble interessen for barns oppvekstvilkår i Lørenskog vekket. Jeg har også vært politisk representant i Samarbeidsutvalgene ved Kurland skole, Løken barnehage og Solheim skole. Jeg har også vært leder for Europabevegelsen på Romerike.
Trygg oppvekst i Lørenskog
Venstre har som eneste parti stemt imot å utsette Åsen skole. Vi mener dessuten at Løkenåsen bør forbli en 4-parallell ungdomsskole og ikke utvides til 6 paralleller. Vi trenger og ønsker en ny ungdomsskole i Lørenskog. Det handler ikke kun om kvaliteten på læringen. Utrygghetsfølelsen blant ungdomsskoleelever i Lørenskog har ifølge Ung Data – undersøkelsene økt siden 2014. Vi trenger oversiktlige ungdomsmiljøer i kommunen vår, noe som er blitt enda viktigere etter at politiet på Nedre Romerike har lagt ned sitt forebyggende arbeid blant ungdom. På Lørenskog Venstres årsmøte i januar 2024 ledet jeg et åpent møte om forebygging av kriminalitet og rus i Lørenskog der vi hadde besøk av SLT-koordinator Inga Marit Bakken, Unify-leder Jonas Halmrast og Venstres dyktige Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik.
Kamp mot for mye skjerm i skolen, mobbing og rasisme
Allerede i 2019 foreslo jeg å avskaffe iPad som verktøy i 1.- 4. klasse i 2019 og var med på å starte en debatt rundt dette i Lørenskog. Dagens foreldre har en stor utfordring i å begrense barns skjermbruk. Derfor er spørsmålet om skjerm og skoler også et spørsmål om barns helse. I OU fikk jeg gjennom et forslag om å innføre retningslinjer for skjerm ved alle SFO i kommunen. Tiden har vist at både foreldre, elever og lærere ønsker flere fysiske læremidler og en mer balansert digitalisering av skolen. Skjerm i seg selv gir ikke digital kompetanse. Lørenskog Venstre har også vært en pådriver for enhetlige regler for mobiltelefoner i skolen og et mobilforbud i hele Lørenskog-skolen. I april 2024 vedtok også Kommunestyret å følge nasjonale retningslinjer rundt mobiltelefoner. Forskning viser at det både gir bedre skoleresultater – spesielt blant jenter – og mindre mobbing. Jeg mener derimot også at vi ikke kun kan ta ifra barna mobiltelefonen og innføre aldersgrense for sosiale medier, men at vi da også må gi dem mer frihet og ansvar i den virkelige verden slik at de kan bli uavhengige og selvstendige. Det er det beste vi kan gjøre for bedre mental helse blant barn og unge, og det er det også vitenskapelig belegg for som jeg omtaler i Romerikes Blad.
Skolemiljø og motivasjon
I tillegg er jeg opptatt av kampen mot mobbing og hvordan vi både forebygger mobbing og håndterer ting riktig når mobbing skjer. Når det gjelder manglende trivsel, som øker i takt med trinnene, så tror jeg det er sunt å tenke litt utenfor boksen. Hvorfor skal vi absolutt blande og dele opp skoleklassene når vi går over til ungdomsskolen? spør jeg i RB. Det er viktig at vi politikere også kan stille spørsmål og invitere til dialog, ikke kun levere svarene. Derfor er jeg også opptatt av temaet motivasjon i skolen, et punkt som alltid scorer lavt på alle elevundersøkelser jeg har fått med meg. Hvordan kan det å gjøre sitt beste bli en motivasjon i seg selv? spør jeg i RB. I Venstre er vi opptatt av å løfte barn i fattige familier. Og sier at vi kan løfte 70.000 barn i Norge ut av fattigdom innen få år. Dette skriver jeg også om i Romeriekes Blad og spør hvordan det er å ha sommerferie med dårlig råd.
Rasisme, flyktninger og lokalpolitikk
Kampen mot rasisme er viktig i en flerkulturell kommune som Lørenskog, også i skolen. Jeg har bulgarsk etternavn og barn med flerkulturell bakgrunn. Barn opplever at det er utseendet ditt som avgjør om du er “norsk nok” eller ikke. Lørenskog er den kommunen med høyest andel innbyggere med innvandrer-bakgrunn. Flyktningetjenesten og barneverntjenesten ligger også under oppvekst og utdanning. Som kommune blir vi i stor grad påvirket av det som skjer i verden. Med bakgrunn som forsker på internasjonal politikk er det spennende – og utfordrende – å oppleve hvordan vi som kommune kan bidra til en bedre verden.
Lytt til pårørende
Viktig er det også å se kommunen som en helhet, tørre å prioritere og ikke kun tilfredsstille dem som roper høyest. I et spørsmål til ordfører spurte jeg hvordan hun vurderer det nåværende tilbudet i boligplanen til tunge rusmisbrukere som trenger et sted og bo. Men som også har behov for bo-trening og hjelp til å bli rusfrie. Jeg ville også vite hvordan kommunen følger opp innbyggere som sitter i fengsel på grunn av rus eller kriminalitet relatert til rusmisbruk, både under soning og etterpå, og i hvilken grad kommunen samarbeider med de pårørende. Det er ofte de som må ta imot misbrukerne hvis de ikke har noen egen bolig å gå til. Her kan du høre ordførerens svar.
Å lytte til alle pårørende uavhengig av hvilken gruppe det gjelder, er utrolig viktig og noe alle politikere kan bli flinkere til. Å lytte til innbyggerne er en forutsetning for god politikk. Og å stille flere spørsmål istedenfor kun å akseptere byråkratiske svar. Lørenskog har hatt landets høyeste befolkningsvekst i flere år og har med det fått flere utfordringer i takt med urbaniseringen. Hva er imponerende med Lørenskog? spør jeg i et avisinnlegg i mars 2024.
Elisabeth Tanev i Romerikes Blad, 11. mars 2024Lørenskogs image – og utfordringene våre – er avhengig av hvor mange vi er som gidder å bry oss.
Jeg er selv oppvokst i Lørenskog, og det har vært en fordel som fersk lokalpolitiker og etter 14 års fartstid i Tyskland. Som politiker spør jeg meg alltid hvordan det påvirker dem det gjelder før vi skal treffe en beslutning. Jeg savner samtaler og dialog i politikken på tvers av partier og blokker og synes vi burde forholdt oss mer til helheter og mindre til detaljer enn det vi gjør i dag.
Har du noe på hjertet, så ikke nøl med å ta kontakt med meg.