I Romerikes Blad den 10. mars tar ordfører Ståle Lien Hansen opp diskusjonen om organiseringen av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Ullensaker.
Ullensaker kommune vurderer nå å overta alle eksisterende BPA-avtaler. En innstilling fra kommunedirektøren foreslår at kommunen skal avslutte ordningen med fritt brukervalg og selv overta tilretteleggeroppgaven i alle BPA-ordninger. Da vi leste innstillingen, ble vi både overrasket og sjokkert. Både på grunn av det tynne beslutningsgrunnlaget som var preget av påstander og antagelser, men også hvor lite vekt det var lagt på de negative konsekvensene dette ville ha for brukerne.
Heldigvis slår ordfører Hansen fast at «Brukerne skal fortsatt kunne ansette sine egne assistenter, bestemme hvem som hjelper dem, hva de hjelper med, og når og hvor assistansen skal gis». Det skulle bare mangle, det er tross alt lovfestet, og vi har ingen tro på at kommunen har til hensikt å bryte loven.
Åpent folkemøte om BPA
Det er imidlertid et stort behov for mer informasjon om hva BPA faktisk innebærer og hvordan tjenestene leveres. Vi arrangerte et åpent møte i Frivilligsentralen Jessheim den 10. mars, der 60 personer deltok, inkludert leverandører, brukere, pårørende, assistenter og politikere, ble det delt sterke personlige erfaringer også fra kommuner som har gjeninnført kommunal BPA. Vi hørte om forskjellene mellom offentlige og private leverandører og den store variasjonen i tjenestetilbudet.
Ufullstendig om lønnskostnad og driftsmidler
Siden 2017 har Ullensaker hatt fritt brukervalg på BPA, noe som betyr at godkjente leverandører kan tilby sine tjenester til innbyggerne. Kommunen betaler en timepris på 512 kroner, som dekker lønn, sykepenger, feriepenger, pensjon, arbeidsgiveravgift og forsikring. I tillegg settes 5% av summen av til dekning av merkostnader.
Budsjettbehandlingen i fjor resulterte i en utredning fra kommunedirektøren som viste at kommunen kunne spare 27,5 millioner kroner ved å selv administrere tjenestene, basert på en ufullstendig lønnskostnad og driftsmidler.
En KS-rapport viser at kostnadene er betydelige høyere enn det Ullensaker Kommune har lagt til grunn og kommunen har selv en pris på Hjemmehjelp på 491 kroner pr. time for 2025. Til oss opplyser også leverandørene av BPA til Ullensaker og Virke at det er svært lave overskudd og i noen tilfeller underskudd på leveransene av BPA til Ullensaker Kommune. Dette kan selvsagt dokumenters om Ullensaker Kommune ønsker å ta kontakt med de som leverer tjeneste i dag, noe de foreløpig ikke har gjort.
Likestillingsverktøyet BPA
BPA er et likestillingsverktøy, ikke en helsetjeneste. Denne ordningen skal muliggjøre et aktivt og selvstendig liv for mennesker med bistandsbehov. Imidlertid behandles den ofte som en helseordning i lovverket, noe som kan nedprioritere brukerens behov for et fullverdig liv.
Med dette som bakteppe er det kanskje på tide å vurdere om behandlingen av ordningen bør ligge under hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur.
Vi er takknemlige for at det politiske flertallet nå ser at saken var dårlig utredet og manglet brukerinvolvering. Det er bestemt at et ekspertutvalg skal gjennomgå saken på nytt. Vi vil følge denne prosessen nøye og håper at ordførerens uttalelser om å bevare brukernes valgfrihet blir fulgt opp i praksis.
Gjennomslag for statlig finansiering av BPA-ordningen
Tidligere i mars arbeidet Ullensaker Venstres Thorbjørn Merkesdal aktivt på Venstres landsmøte for statlig finansiering av BPA, noe som er kritisk for å opprettholde frihet og likestilling for funksjonshemmede over hele landet.
Vi oppfordrer andre partier til å gjøre det samme!
- Gå til Akershus Venstres side
- Gå til Venstres side
- Gå til Ullensaker Venstres side
- Gå til videoarkivet for Ullensaker Venstre (YouTube)