Bærum har alltid vært en inkluderende kommune som tar ansvar i krisetider. Siden 2018 har vi sagt ja til samtlige anmodninger og tilleggsanmodninger om flyktninger.
I 2022 fikk kommunaldirektøren fullmakt til å ta imot hele 700 flyktninger. Nå har vi en ny mulighet til å vise solidaritet og handlekraft ved å si ja til Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) anmodning om å bosette 250 flyktninger i 2025, skriver Frank Roland i dette debattinnlegget som sto i Budstikka 14. februar 2025.
Ukrainske flyktninger integreres raskt:
Erfaringene fra de siste årene viser at ukrainske flyktninger har en unik evne til å innlemme seg raskt i det norske samfunnet. De lærer norsk raskere enn mange andre flyktninggrupper, har ofte utdanning og arbeidserfaring som er relevante for det norske arbeidsmarkedet, og besitter gode engelskkunnskaper. Dette gjør overgangen til jobb enklere, noe som reduserer belastningen på velferdssystemet og bidrar til økonomisk vekst i kommunen vår.
Barn og unge fra Ukraina tilpasser seg også raskt i skolen, takket være en sterk utdanningsbakgrunn og høy motivasjon. Kultur- og verdimessig nærhet til Norge forenkler integreringen, og vi ser at frivillige og lokalsamfunn engasjerer seg sterkt for å hjelpe dem til en trygg og god start.
Utfordringer må løses – ikke unngås:
Ja, vi står overfor utfordringer, særlig knyttet til boligkapasitet og kommunale tjenester. Men disse utfordringene er ikke uoverkommelige. Nedlagte sykehjemsplasser og ledige næringsarealer må seriøst vurderes som mulige boliger. Bærum har ressurser, engasjement og erfaring til å håndtere utfordringene, så lenge vi har en plan for hvordan vi best tilrettelegger.
Dessuten er rask bosetting avgjørende for god integrering. Jo raskere flyktningene får et stabilt hjem og tilgang til arbeid og utdanning, desto større er sjansen for at de blir selvforsørgende og bidrar positivt til samfunnet.
Et ansvar vi må ta – og en mulighet vi bør gripe:
Krigen i Ukraina fortsetter, og behovet for beskyttelse er fortsatt stort. Norge har forpliktet seg til å hjelpe, og som en ressurssterk kommune bør vi ta vår del av ansvaret. Ikke minst i en verden hvor mange i økende grad kun er seg selv nok og hvor likegyldighet er det nye kjennetegnet.
Ved å bosette 250 flyktninger i 2025 sender vi et tydelig signal om at Bærum er en inkluderende og handlekraftig kommune. Vi viser at vi står for solidaritet, menneskelighet og fellesskap – verdier vi er stolte av. La oss ta imot denne utfordringen med åpne armer og vise at Bærum er en kommune som ikke bare snakker om verdier, men som lever dem ut i praksis.
Si nei til likegyldigheten og ja til IMDis anmodning – for flyktningene, for Bærum, for fremtiden.
kommunestyrerepresentant Bærum Venstre