Naturkrisa kan løses. Akershus følger opp den internasjonale naturavtalen

Solveig Schytz, fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø., Foto: Anne M. Rodem

Norge har gjennom den internasjonale naturavtalen forpliktet seg til å verne og restaurere 30% av vår natur innen 2030. Dette krever systematisk arbeid, og det følger fylkesrådet i Akershus opp sa Venstres fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø, Solveig Schytz, i fylkestinget torsdag.

Akershus skal bidra til at Norge når sine internasjonale forpliktelser i Parisavtalen, naturavtalen og Norges klimaavtale med EU.

-Skal vi lykkes med å nå forpliktelsene i naturavtalene er det viktig at vi både følger opp eksisterende satsinger knyttet til natur og det er behov for å løfte arbeidet vesentlig. Naturutfordringene krever raske, gjennomgripende og varige samfunnsendringer på alle plan, og innenfor alle fagområder i fylkeskommunen, sa Schytz.

Regional planstrategi for Akershus 2024–2028 setter de overordnede strategiske målene for oppfølging av naturavtalen i Akershus, og naturhensyn og grønn omstilling blir tema i de nye regionale planene for Akershus som det nå jobbes med. Samtidig er det behov for å synliggjøre og styrke fylkeskommunens samlede arbeid for å nå naturavtalen, også i egne tjenesteområder, egen drift og som samfunnsutvikler og som veileder ovenfor kommunene.

Restaurerbar natur skal kartlegges.

For å kunne sette i gang mest mulig effektive restaureringstiltak og for å kunne måle restaureringsarbeidet, må vi vite hvor mye forringet natur som finnes og hvilke områder som bør prioriteres for restaurering.

– Fylkesrådet sier i vår politiske plattform at vi i samarbeid med kommunen vil kartlegge restaurerbar natur i Akershus, og dette arbeidet er igang, forsikret Solveig Schytz.

Akershus fylkeskommune har mottatt kr 7 283 000 fra Sparebankstiftelsen til å samarbeide med kommuner om å utarbeide en oversikt over restaurerbar terrestrisk natur for totalt 15 kommuner i løpet av 2025 og 2026. Fylkeskommunen bidrar også med egne midler i prosjektet. Gjennom dette prosjektet vil Akershus være den første fylkeskommunen i landet som får en heldekkende oversikt over restaurerbar natur. Prosjektet har som mål å tilrettelegge for at kommuner, frivillige organisasjoner, samt barn og unge kan bruke dette som grunnlag for å gå i gang med restaureringstiltak.

Rein og levende Oslofjord

Oslofjordsatsingen Akershus fylkeskommune har lansert en omfattende satsing på Oslofjorden.

– Å bidra til god økologisk tilstand og restaurering av biologisk mangfold i Oslofjorden er en viktig del av Akershus sitt bidrag til at Norge skal verne og restaurere 30% natur, understreket Schytz.

I 2024 satte fylkeskommunen av 25 millioner kroner til Oslofjordsatsningen, og det er satt av ytterligere 25 millioner i 2025. Av de 25 millionene som ble satt av i 2024 ble 14,6 millioner delt ut gjennom en tilskuddsordning hvor offentlige aktører, bedrifter og andre organisasjoner kunne søke om midler til gjennomføring av et bredt spekter av prosjekter som bidrar til en ren og levende Oslofjord. Av disse ble 4 313 000 kroner ble til sammen innvilget til prosjekter knyttet til naturrestaurering og habitatforbedrende tiltak som etablering av kantvegetasjon langs vassdrag, erosjonssikring og etablering av fangdammer ved jordbruksarealer, fjerning av fremmede arter, restaurering av våtmark og utsetting av marine habitatstrukturer og marin opprydning av søppel.

De resterende 10,4 millioner kroner i Oslofjordsatsingen for 2024 er fordelt på ulike satsningsområder som blant annet har til hensikt å bl.a. hindre avrenning fra landbruk og veinett, som derfor vil være bidrag til restaurering av forringet vassdragsnatur.

Rent vann i alle vassdrag

Vannregionarbeidet Akershus fylkeskommune følger opp vannforvaltningsarbeidet som følger av vannforskriften. Gjennom dette arbeidet er Akershus fylkeskommune involvert i en rekke prosjekter knyttet til habitatforbedrende tiltak og vassdragsrestaurering. I 2024 har Akershus fylkeskommune bidratt med 4 380 000 kroner i egne midler til vannområdene med arealer i fylket, hvorav minimum 2 200 000 kroner skulle benyttes direkte i arbeidet med spesifikke restaurerings- og habitatforbedrende tiltak som har til hensikt å bedre vannmiljøet. Tilskudd som er gitt gjennom Oslofjordsatsingen er ikke medregnet i disse summene.

-En viktig del av arbeidet for å nå målene fastsatt i naturavtalen er å hindre ytterligere forringelse av natur. Som prosessmyndighet etter forskrift om fysiske tiltak i vassdrag kan fylkeskommunen sette vilkår for tiltak som skal gjennomføres i vassdrag. Disse vilkårene hindrer forringelse av vassdragsnatur, og kan også føre til en forbedring av tilstanden, sa Schytz.

Handlingsplan for klima

Fylkesrådet i Akershus har nylig lagt fram handlingsplan for klima, som viser hvordan de ambisiøse klimamålene i Akershus kan nås. Restaurering av økosystemer er foreslått som et prioritert område under satsingsområdet areal og natur i handlingsplan for klima. Her er det et spesielt fokus på restaurering som virkemiddel for å øke karbonopptak i skog og jord og ivareta karbonrike områder.

Arealregnskapet gir viktig kunnskapsgrunnlag

Akershus fylkeskommune arbeider også men å lage et regionalt kartbasert arealregnskap sammen med Buskerud og Østfold fylkeskommuner. En første versjon ble lansert våren 2023. Arealregnskapet gir et helhetlig bilde av de verdier og hensyn som bør ligge til grunn for arealforvaltningen og tar inn over seg konflikter mellom nedbygging av areal og andre formål.

– Målet er at arealregnskapet skal gi oversikt over viktige naturverdier og jordbruksareal, kunne brukes i fylkeskommunal og kommunal planlegging for bærekraftig forvaltning og gi fylkeskommunen et verktøy for å overvåke endringer i arealbruk over tid, sa Schytz.