Sortland Venstre foreslo i budsjettdebatten å få utarbeidet en eldremelding fordi dagens tilbud fokuserer for mye på effektivitet og hva som er tilstrekkelig.
Eldremeldingen må være fremtidsrettet. Det er viktig at meldingen ikke bare adresserer dagens utfordringer, men også tar høyde for fremtidige behov og utviklinger.
Vi må satse på helsearbeid som øker eldres livskvalitet og reduserer behovet for dyre sykehjemsplasser. En eldremelding skal sette søkelys på hvordan vi kan forbedre livskvaliteten for eldre samtidig som vi reduserer kommunenes utgifter.
Forbedret livskvalitet for eldre
Eldremeldingen skal fremheve viktigheten av forebyggende helsearbeid, som kan redusere eller utsette behovet for omfattende pleie- og omsorgstjenester. Dette inkluderer tiltak som fysisk aktivitet, ernæringsveiledning og sosialt samvær.
Ved å styrke hjemmebaserte tjenester kan eldre bo lengre hjemme, noe som ofte gir bedre livskvalitet og større selvstendighet.
Økt satsing på boformer med heldøgns pleie og omsorg sikrer at eldre får den hjelpen de trenger når de ikke lenger kan bo hjemme.
Reduserte utgifter for kommunen
Den demografiske utviklingen betyr at andelen eldre vil øke i årene fremover. I tillegg trekker folk seg tidligere tilbake fra arbeidslivet, noe som kan få store konsekvenser for kommunens økonomi.
Færre yrkesaktive og lavere yrkesdeltakelse reduserer skattegrunnlaget og svekker muligheten til å opprettholde ønsket standard på kommunens tjenestetilbud.
Dette understreker viktigheten av at vi legger til rette for lange arbeidslivskarrierer og oppmuntrer de som er friske og arbeidsføre til å jobbe lengre.
Arbeid fremfor pensjonering kan for mange eldre være en mulighet til et mer meningsfullt og tilfredsstillende liv.
Arbeidsmarkedet i Sortland må i større grad baseres på eldre arbeidstakere, og det er viktig å tilrettelegge for at denne gruppen kan fungere godt i arbeidslivet.
Ved å sette søkelys på forebygging og tidlig innsats i en eldremelding kan kommunen redusere behovet for dyre institusjonsplasser, og frigjøre ressurser til andre viktige områder.
Involvering
For å sikre en god eldremelding, er det viktig å involvere eldre, eldreråd, pårørende, helse- og omsorgspersonell, frivillige organisasjoner, private aktører og politikere.
Eldremeldingen er avgjørende for å sikre at eldre får den omsorgen de trenger, samtidig som den bidrar til å holde kommunenes utgifter under kontroll. Ved å sette søkelys på forebygging, hjemmebaserte tjenester og samarbeid med private aktører, kan vi skape en bærekraftig og effektiv eldreomsorg som gagner både de eldre og kommunen som helhet.