Venstres representant i kommunestyret og medlem av formannskapet har fått flere tips om at ansatte i kommunen som ytrer seg i sosiale medier blir kontaktet, og bedt om å fjerne eller moderere sine ytringer. Dette bekymrer Bakkehaug. – Ytringsfriheten er beskyttet av Grunnloven. Også ansatte i kommunen har ytringsfrihet, sier han.
Bakkehaug ønsker tips
Venstre har nå sendt inn et spørsmål til kommunestyrets møte 11.februar. Det er en måte som partier og representanter i kommunestyret kan reise saker utenom den vanlige sakslisten. Bakkehaug ønsker tips og eksempler fra kommunalt ansatte som har opplevet press om å endre eller fjerne sine ytringer i sosiale medier. Han lover full anonymitet til den/de som tipser om eksempler på forsøk på å begrense ansattes ytringsfrihet.
Her kan du lese teksten Knut Bakkehaug har sendt inn:
Kommunen er i en prosess med omstilling, dels grunnet behovet for å effektivisere og modernisere sin virksomhet, og dels på grunn av en vanskelig økonomisk situasjon. Budsjettbehandlingen sist høst og vurdering av framtidig løsning for legevakt har blitt mye omtalt og diskutert både i leserinnlegg og i sosiale medier. Kommunens ansatte har en beskyttet rett til å delta i det offentlige ordskiftet også i forhold til saker som gjelder deres eget arbeidsfelt. Samtidig har kommunens et etisk regelverk. Det er særlig i situasjoner hvor det er nødvendig med utfordrende tiltak av det er viktig med tilstrekkelig åpenhet og mulighet for debatt.
Ytringsfriheten er nedfelt i Grunnloven, som en rett enhver borger i Norge har. Ytringsfriheten må imidlertid balanseres mot hvilke etiske retningslinjer arbeidsgiveren har for de ansatte. Det kan være en vanskelig balansegang – for begge parter.
I Eidsvoll Venstres program for denne fireårsperioden, i kapittelet En trygg og forutsigbar arbeidsgiver har vi slått fast følgende: «Kommunens ansatte skal kunne bidra i styringen av sin egen arbeidsplass etter de regler som er fastsatt. Ansatte skal også kunne ytre seg om arbeidsplassen sin offentlig.»
Det er grunn til å spørre seg om de ansatte i Eidsvoll opplever at de har ytringsfrihet. Flere ansatte og deres representanter har i henvendelser til Venstre gitt uttrykk for at situasjonen oppleves som vanskelig.
Venstre er kjent med at enkelte ansatt oppfatter at de ikke har kunne ytre seg så fritt som de synes de burde. Venstre ønsker derfor svar på følgende spørsmål;
- Har kommunens administrasjon forsøkt å legge føringer for ansattes ytringer i offentlig debatt eller i sosiale medier utover de generelle føringene som kommer var av kommunens etiske reglement?
- Har kommunens administrasjon kontaktet en eller flere ansatte på grunnlag av ytringer i offentlig debatt eller i sosiale medier