Debattinnlegg: Kortreist bærekraft: Tekstilene som får nytt liv i Lier

Gruppeleder i Lier Venstre, Tove Hofstad skriver i Lierposten om tekstilrevolusjonen, Foto: Lier Venstre

Tove Hofstad, gruppeleder og kommunestyrerepresentant for Lier Venstre, skriver i Lierposten den 17. januar om tekstilene som får nytt liv i Lier

Fra 1. januar 2025 blir alle kommuner pålagt å samle inn tekstilavfall. Dette er et stort skritt i riktig retning, men i Lier vil vi mer enn bare å følge påleggene – vi vil lede an med innovative løsninger. Derfor har kommunestyret i desember vedtatt en pilotordning for lokal ombruk av tekstiler, der skolene våre står i sentrum.

 

Denne ordningen handler om mer enn bare innsamling. Det handler om å skape en direkte kobling mellom ressursene og de kreative læringsarenaene som finnes i våre ungdoms- og videregående skoler. Ved å bringe tekstiler fra lokalmiljøet rett til klasserommene, gir vi elevene tilgang til råvarer for redesignprosjekter og praktisk-estetiske fag, helt i tråd med målene i læreplanene i grunnskolen og videregående skole. Det er kort vei fra ide til handling, og vi reduserer samtidig avstanden mellom giver og mottaker – både geografisk og miljømessig.

 

Visste du at hver nordmann i snitt kaster over 13 kilo tekstiler i året? Med 28 000 innbyggere i Lier betyr det at vi sammen står for nesten 364 tonn tekstilavfall årlig. Av alt som samles inn i Norge, eksporteres hele 97 % ut av landet. Dette er et enormt tap av ressurser som kunne blitt brukt lokalt til å inspirere, lære og skape nye verdier.

 

Vi ønsker ikke å frata ideelle organisasjoner muligheten til å tjene penger på innsamling av klær – tvert imot. Deres arbeid er avgjørende og verdifullt. Samtidig ser vi et stort potensial for at deler av tekstilene også kan utnyttes lokalt. Dette vil gi ressurser til skolene våre, som kan bruke materialene i praktisk-estetiske fag og redesignprosjekter, og gi nytt liv til det som ellers ville blitt kastet.

 

Når vi kombinerer lokale initiativ med allerede eksisterende innsamlingsordninger, kan vi bygge en sterkere og mer bærekraftig kultur i Lier. Samtidig gir vi ungdommene våre tilgang til råvarer som lar dem eksperimentere, skape og lære om viktigheten av ombruk og sirkulærøkonomi. Dette er en vinn-vinn-situasjon for både miljøet, lokalsamfunnet og fremtidige generasjoner.

 

Lier har en unik mulighet til å bli en foregangskommune som både tar vare på ressursene og inspirerer andre til å gjøre det samme.

 

Venstres ambisjon er klar: Skape en kultur der ombruk og bærekraft er en naturlig del av hverdagen, samtidig som vi gjør det enklere for alle liunger å bidra. Ikke alle har mulighet til å kjøre til en innsamlingsstasjon på Lyngås. Med lokale innsamlingspunkter på skolene, sikrer vi at alle får like muligheter til å delta i det grønne skiftet.

 

Som Jenny Skavlan så treffende sier: «Om vi ser verdien i ting vi allerede har, i stedet for alltid å lengte etter noe nytt, kan vi gjøre utrolig mye bra.» Dette er nettopp hva Liers pilotordning handler om – å se verdien i det vi har, og la den inspirere til nye muligheter.

 

Til skoleledere, lærere og elever: Dette er deres sjanse til å være pionerer i en ny æra for sirkulærøkonomi. Til foreldre og liunger flest: Bli med oss og bidra til at Lier tar ledelsen i en tekstilrevolusjon der både miljøet og fremtiden vinner.

Innlegget i Lierposten kan leses her