Ålesund Venstre støtter utvikling av kjernekraft i Norge

GE Hitachi SMR Kjernekraftverk , GE Hitachi

Ålesund Venstre støtter utvikling av kjernekraft i Norge, og ser på kjernekraft som en aktuell løsning for å dekke inn kraftunderskuddet i Møre og Romsdal.

Møre og Romsdal fylke har et kraftbehov som er langt større enn hva fylket selv produserer, i 2024 var kraftbehovet ca. 12,5 GWh, mens fylkets egen produksjon var 7,5 GWh, altså et underskudd på 5GWh pr år. Dette er dagens situasjon, mens det fremtidige forbruket er forventet å øke grunnet økt elektrifisering og etablering av ny industri. Pr i dag er kraftmangel et hinder for etablering av ny industri i enkelte kommuner.

For å møte den økte etterspørselen må fylket øke produksjonen av kraft, eller øke importen gjennom å bygge nye overføringslinjer.

For å øke krafttilgangen kan vi:

  • Bygge ut mer solceller. Dette vil avhjelpe noe, men på grunn av værforholdene vi lever med her vil det være langt fra nok, og ikke gi stabil tilgang på kraft.
  • Bygge ut vindkraft på land. Men erfaringene fra Haramsøya gjør at dette vil være veldig vanskelig.
  • Bygge ut havvind. Dette vil ta lang tid å bygge ut, mye på grunn av stridigheter om plassering. Samtidig ønsker Møre og Romsdal Venstre mer utredning av konsekvenser for fiskens gyteplasser, derfor er det ikke sikkert Venstre lokalt vil støtte havvind.
  • Bygge ut vannkraft. Noe kan oppnås ved å oppgradere eksisterende vannkraftanlegg, men det vil også kreve utbygging av urørte eller fredete vassdrag for å dekke behovet for ny kraft.
  • Å bygge ut mer overføringskapasitet er en mulighet, men vil også være tidkrevende på grunn av diskusjoner om trasevalg og monstermaster, samtidig som fylket vil fortsatt være avhengig av at andre produserer og overfører strømmen vi trenger. Når vi trenger den.

Det gjenstående alternativet er å konsentrere seg om kjernekraft. Kjernekraft kan levere denne kraften fossilfritt, stabilt, regulerbart og med små arealinngrep. EUs vitenskapspanel og FN har konkludert med at kjernekraft er minst like bærekraftig og sikkert som vindkraft og solenergi.

På et areal tilsvarende et fotballstadion kan en 300MW «små modulær reaktor» (SMR) plasseres. SMR’er kan plasseres «rundt om» i fylket, eller én sentralt, avhengig av hva som er teknisk hensiktsmessig.

Det vil ta lang tid å bygge ut kjernekraft, men også de alternativene listet over vil av ulike årsaker også være tidkrevende.

Å tenke kjernekraft her i fylket er ikke noe nytt og revolusjonerende, men det er viktig at Ålesund Venstre [Møre og Romsdal Venstre] som fremtidsrettet miljøparti med tro på grønne industriløsninger stiller opp for denne saken.

  • Aure kommune signert avtale med selskapet Norsk Kjernekraft for å vurdere utbygging av kjernekraft i Aure kommune. Denne saken er sendt ut på høring av Energidepartementet.
  • Møre og Romsdal fylke er medlem i organisasjonen Norske kjernekraft kommuner (NKK).
  • NTNU i Ålesund har allerede i ett til to år forsket på bruk av kjernekraftreaktorer for fremdrift i kommersiell skipsfart.

Ålesund Venstre [Møre og Romsdal Venstre] støtter videre forskning på kjernekraft, utvikling av det regulatoriske rammeverket for å etablere kjernekraft i Norge, og ser etablering av kjernekraftverk som en god løsning for energiforsyningen i Møre og Romsdal fylke.