Representasjon
Etter valget (og omvalget) i 2023 fikk Venstre 2840 stemmer (2,3%) og fikk én representant i fylkestinget.
Fylkestingsgruppen består av fast representant og vararepresentanter i fylkestinget. For perioden 2023-2027 er dette:
- Trond Svandal (medlem)
- 1. vara Sindre Westerlund Mork
- 2. vara Ida Hausmann
- 3. vara Ingunn Herstad Hensel
- 4. vara Katharina Hoffman
- Medlem Fylkesutvalg: Trond Svandal
- Medlem Hovedutvalg for samferdsel, klima og miljø: Ida Hausmann
- 1.varamedlem Hovedutvalg for folkehelse, kultur og inkludering: Sindre W. Mork
- 2.varamedlem Hovedutvalg for opplæring og næring: Katharina Hoffman
- Medlem Flerkulturelt råd: Ingunn Herstad Hensel (med vara Katharina Hoffman)
- Vara Partssammensatt utvalg: Trond Svandal
- Representant rep.skap Fylkesbiblioteket: Trond Svandal
- Rådsmedlem Oslofjordens friluftsråd: Trond Svandal
- Vara for leder i Vannregionutvalget Glomma vannregion: Trond Svandal
Samarbeid i fylkestinget
Venstre er en del av mindretallet i fylkestinget (flertallet består av en bred konstellasjon bestående av Ap, SV, SP, Rødt, MDG, Pensjonistpartiet, én uavhengig). Vi samarbeider godt med Høyre og Kristelig folkeparti. Vi har god dialog i enkeltsaker og har felles gruppemøter før fylkesutvalg, fylkesting og utvalgsmøter. Vi leverte felles budsjettforslag for 2024, men sett i lys av fylkets svært vanskelige økonomiske situasjon valgte vi (og H og KrF) å gå inn i et bredt budsjettsamarbeid for 2025.
Fylkestingsgruppens arbeid i 2024
Fylkestingsgruppen avholder gruppemøter i forkant av utvalgs- og fylkestingsmøter. De har blitt avholdt digitalt. I saker til behandling i fylket er også gruppeledere i kommunene og lokallag kontaktet for å innspill før behandling i fylket.
Året 2024 har vært preget av å være første år med ordinær drift i nye Østfold fylkesting. Året har vært preget av store utfordringer for Østfold fylkeskommune, både økonomisk og for fylkeskommunens viktigste ansvarsområder. Regjeringens endring av inntektssystem har ikke endret vesentlig på utfordringsbildet. Vi hadde medieutspill om at Østfold fylke ikke hjelpes av regjeringen i det nye inntektssystemet.
Skolesituasjonen i fylket
Arbeidet med endring av skolestruktur og å finne ny løsning for skoletilbudet i Fredrikstad har vært en stor sak. Våren 2024 ble en av fylkets største skoler i byen stengt på grunn av asbest. avdekket asbest. Midlertidige lokaler ble tatt i bruk, men situasjonen er ikke avklart i 2024. Vi hadde avisutspill om manglende fokus på vedlikehold av skoler i gamle Østfold og Viken fylkeskommune.
Forslaget til endret skolestruktur ble behandlet i desember. Både overkapasitet på studieplasser og fylkets dårlige økonomi gjorde at store endringer ble foreslått, blant annet med avvikling av to skoler. Vi deltok i et bredt politisk flertall bak ny skolestruktur, men fikk være med i arbeidet med den nye planen. Handlingsrommet var lite, men for Venstre har det vært viktig å bevare viktige lavterskeltilbud for ungdom, Skjeberg folkehøgskole, og yrkes- og håndverksutdanninger.
Kollektivsituasjonen
Busstilbudet i fylket har på grunn av økonomien ikke blitt skjermet for kutt. I tillegg brant åtte busser opp i januar 2024 noe som forverret situasjonen. Det har ikke vært rom for reduserte priser eller øke tilbud slik vi ønsker. Venstre støttet inngåelsen av Byvekstavtale for Nedre Glomma. Det har vært med å berge busstilbudet i Sarpsborg/Fredrikstad.
Nytt regionalt planverk
Det er igangsatt arbeid med nytt planverk for Østfold, basert på på grunnlaget fra Viken. Det har vært politisk involvering i oppstarten. For Venstre er fokus her: strengere krav til, og kritisk gjennomgang av, arealbruk i fylket, vern av natur og bedre klimaløsninger. I tillegg ønsker vi å løfte fylkets sosiale utfordringer og gi det større vekt i nytt planverk.
Arbeidet i Østfold fylkesting i 2024 har vært preget av en fylkeskommune med svært lite økonomisk handlingsrom. Venstre valgte derfor i budsjettet for 2025 å inngå i et bredt budsjettsamarbeid. Vi fikk inn et verbalpunkt i budsjettet med bestilling av en utredning om sterkere vern i strandsonene i Østfold, både langs kysten og vassdragene.
Annen møtevirksomhet
Det er avholdt ett åpent temamøte i regi av fylkestingsgruppa. Tema: «Kjernekraft – mulighet i Østfold». Dette ble avholdt på fylkeshuset i Sarpsborg og var et åpent møte.
Venstres fylkestingsnettverk har vært aktivt i 2024. Gruppeleder deltar på møtene. Det har vært to fysiske møter i 2024, både i Bergen og Lillestrøm, i tillegg til digitale møter for å gi innspill til Venstres alternative budsjett og program. Dette oppfattes som en god informasjons- og samarbeidsarena.
Økonomi
Fylkestingsgruppen har brukt lite midler i 2024.