Vi må styrke våre bedrifter

STRAFFER NYSKAPING: - Vi har skapt et skattesystem som i stadig sterkere grad straffer investeringer i vekstbedrifter, skriver Venstres Lene Cathrine Albertsen og Dag N. Kristoffersen., Foto: Horten Venstre

Horten har et allsidig næringsliv som er drevet fram av dyktige gründere gjennom flere tiår. Det gjelder særlig de mange teknologibedrifter som er viktige for arbeidsplasser, verdiskaping og eksport.

Tekst: Lene Cathrine Albertsen og Dag N. Kristoffersen, stortingskandidater for Venstre, Horten

Norge er avhengig av solide bedrifter som skaper grunnlaget for framtidas velferd. Derfor har Venstre lagt fram en egen gründerplan med 50 ulike tiltak som skal styrke både bedrifters utviklingsmuligheter og norsk eierskap. Den er mye mer konkret og offensiv enn regjeringens gründermelding som snart behandles i Stortinget.

Norge kommer bare på 21. plass på tabellen over verdens mest innovative nasjoner. Listen toppes av Sverige og Sveits som begge på en god måte har utviklet systemer for nyskaping og teknologisk utvikling. Hovedgrunnen til Norges svake plassering er manglende tilgang på risikokapital. Vi har skapt et skattesystem som i stadig sterkere grad straffer investeringer i vekstbedrifter. For bedrifter i Vestfold er nettopp mangelen på risikokapital en sentral utfordring.

Vår utfordring

Formuesskatten på arbeidende kapital er en (personlig) skatt basert på urealiserte verdier i en bedrift. Mange norske eiere må ta ut utbytte fra sine egne bedrifter for å finansiere formuesskatten. Utbyttet utløser igjen utbyttebeskatning, slik at den samlede skatteregningen blir mye høyere enn bare formuesskatten alene.

Formuesskatten påfører norskeide selskaper større skattekostnader enn for utenlandsk eide selskaper som slipper å betale formuesskatt på f.eks. maskiner, lagerbygg og annen arbeidende kapital. Venstre mener det må være skattemessig lik behandling av norske og utenlandske selskaper. Norske investorer og eiere må sikres konkurransekraft og likebehandling sammenlignet med utenlandske investorer.

Mister arbeidsplasser

Norge mister over tid arbeidsplasser, kapital og utviklingsmuligheter på grunn av økt formuesskatt og regjeringens skattepolitikk med betydelig uforutsigbarhet og dermed politisk risiko for næringslivet. Den sittende regjering fører dessverre en politikk som skremmer gründere, entreprenører og investorer bort fra landet. Statsbudsjettet for 2025 viderefører en politikk som svekker den langsiktige evnen til verdiskaping i Norge. Det bør bekymre oss alle.

Manglende tilgang på kapital i den tidlige fasen fører til at mange forretningsidéer ikke realiseres, fordi bedriftene mangler kapital for å komme videre fra idéstadiet til virkeliggjøring. Det er særlig krevende for teknologibedrifter som ofte har lange og kapitalintensive utviklingsløp. Denne utviklingen svekker verdiskapingen i Norge og dermed grunnlaget for vår felles velferd.

Skattene må kuttes

I Stortinget har Venstre fremmet flere forslag som skal forbedre rammevilkårene for norske bedrifter. Venstre ber regjeringen fremme forslag om å redusere formuesskatten på næringsbygg, aksjer og driftsmidler, såkalt «arbeidende kapital», og legge frem forslag til en reform av kapitalbeskatningen der målsettingen er å fjerne formuesskatten på «arbeidende kapital» helt. Dette går Venstre til valg på i 2025 og det er forankret i vårt alternative statsbudsjett for 2025.

Venstre foreslår i sin gründerplan at regjeringen bes utrede og fremme forslag om en ordning med fritak for eller kraftig reduksjon av selskapsskatt de første fem årene for nystartede teknologiselskaper, etter modell fra tilsvarende ordninger i blant annet Irland og Singapore.

Venstre foreslår videre en ny og forbedret ordning med skattefri fordel for ansattes medeierskap i egen bedrift. Dette kan styrke bedriftenes mulighet til å rekruttere arbeidskraft.

Virkemidler må styrkes

Norges svake posisjon på listen over verdens mest innovative nasjoner tilsier at vi bør styrke både tilgangen til privat kapital og forbedre offentlige ordninger som styrker tilgangen på risikokapital for gründer- og vekstbedrifter. Venstre foreslår derfor å styrke SIVAs inkubatorprogram og miljøteknologiordningen hos Innovasjon Norge. I Horten og Vestfold må vi være bevisst på Kobbens viktige rolle for å støtte utvikling av nye bedrifter, særlig innenfor teknologi. Horten Venstre har i vårt alternative budsjett opprettholdt kommunens tilskudd til Kobben.

Venstre legger også fram flere forslag som skal øke antall studenter innenfor teknologifag og styrke muligheten for å rekruttere høykompetent arbeidskraft fra utlandet, noe som er viktig for teknologibedrifter i Horten. Samlet vil forslagene i Venstres gründermelding gi en betydelig styrking av vilkårene for verdiskaping.