Kandidatene våre
i stortingsvalget 2025

Disse skal ta Venstre framover – våre toppkandidater til Stortingsvalget 2025

Den 8. september 2025 går Norge til valg. Da skal vi velge de 169 representantene som skal forme politikken de neste fire årene. Stortinget består av folkevalgte fra hele landet, fordelt på 19 valgdistrikter.

Antall mandater fra hvert distrikt bestemmes av folketallet og arealet, og i tillegg til direktemandatene, får hvert valgdistrikt ett utjevningsmandat for å sikre en mer rettferdig fordeling av stemmene på landsbasis.
I dag har Venstre åtte representanter på Stortinget – tre direktemandater og fem utjevningsmandater. Ved valget i 2025 blir det få endringer i mandatfordelingen, men én forskjell er verdt å merke seg: Akershus får et ekstra mandat, mens Finnmark mister ett.

Under kan du bli kjent med alle toppkandidatene våre – distrikt for distrikt.

Kandidatene i øst

Østfold

Antall representanter som skal velges i 2025: 9

Venstre i Østfold var sist representert ved Fredrik Maseng fra 1916-1924.

Slik gikk det i 

  • 2021 2,9%
  • 2017: 2,4%
  • 2013: 3,6%
  • 2009: 2,5%

Olaf Thommessen

Vår toppkandidat i Østfold er Olaf Thommessen (1966). Han har fartstid fra en rekke verv i næringslivet, og er sønn av NOAS-grunnlegger Annette Thommessen.

Engasjementet for god integrasjonspolitikk bragte Olaf til Venstre, og han er en kjent størrelse for alle som har vært med i partiet en stund. Fra 2004 til 2008 var han Lars Sponheims nestleder. Han har også vært medlem av Oslo bystyre fra 2007 til 2011.

Det bør komme godt med i valgkampen at Olaf elsker debatter. Han gleder seg til valgkamp i Østfold med et team rundt seg fylt med engasjement og god lokalkunnskap. 

Når Olaf Thommessen skal koble helt av, skjer det med en god treningsøkt, turer, båtliv og gjerne rødvin. 

Fun fact om Olaf

Visste du at han er fan på sin hals av fotballklubben Bryne, og dessuten æresmedlem av fanklubben deres? 

Akershus

Antall representanter som skal velges i 2025: 20

Venstre i Akershus er i dag representert med Abid Raja.

Slik gikk det i 

  • 2021 6,9%
  • 2017: 6,5%
  • 2013: 6,3%
  • 2009: 4,9%

Abid Raja

Abid Raja (1975) er vokst opp i Iladalen i Oslo, advokat av yrke, og har siden 2013 representert Venstre for Akershus. Abid kan skilte med å være Norges mest populære politiker (Aftenposten, 2023), nestleder i partiet og er kjent som en svært aktiv og allsidig deltaker i samfunnsdebatten. 

Sammen med ektefellen Nadja lager han podcasten Skyld og Skam, har fire bokutgivelser på samvittigheten og fartstid som kulturminister i Solberg-regjeringen fra januar 2020 til oktober 2021.

Ane Breivik

Ane Breivik

Andreplassen i Akershus innehar Ane Breivik (1998) fra Bærum. 

Jeg meldte meg inn i 2013 fordi Venstre var det eneste borgerlige partiet som kjempet for vern av LoVeSe. På det tidspunktet var jeg 15 år gammel og hadde ikke stemmerett, så løsningen ble å melde meg inn og være frivillig!

Hun studerer rettsvitenskap, og har tross sin unge alder en imponerende fartstid fra politikk og organisasjonsliv. I 2020 ble hun valgt som tidenes yngste lokallagsleder i Bergen Venstre, og rukket å bli en kjent skikkelse i media som Unge Venstre-leder fra 2021 til 2024. Hun har ved flere anledninger gjort tjeneste som stortings-vara for Sveinung Rotevatn.

I Akershus Venstre har vi mange engasjerte medlemmer, og mange nye som har blitt med. Det lover godt! I valgkampen liker jeg best rushtidsaksjoner – jeg opplever det som veldig effektivt. Særlig på morgenen er det liten sjanse for at jeg ville gjort noe annet nyttig kl. 06.30.

Fun fact om Ane

– Jeg har en tvillingsøster! Hun er ingeniør, men blir stadig tatt for å være politiker…

Oslo

Siden Odd Einar Dørum ble innvalgt fra Oslo i 1997, har hovedstaden fram til i dag utviklet seg til Venstres aller sterkeste valgkrets. 

Antall representanter som skal velges i 2025: 20

Venstre i Oslo er i dag representert med Guri Melby, Ola Elvestuen og Grunde Almeland.

Slik gikk det i 

  • 2021 10%
  • 2017: 8,4%
  • 2013: 8,2%
  • 2009: 6,4%

Guri Melby

Førsteplassen i Oslo ses på som Venstres aller sikreste direktemandat. Partileder Guri Melby (1981) er opprinnelig fra Orkdal, der politiker-karrieren hennes tok til som 18 år gammel kommunestyrerepresentant.

Siden har Guri tjenestegjort i bystyret i Trondheim (2007-11) og i 2013 ble hun byråd for samferdsel og miljø i Oslo. Da Venstre gikk inn i Regjeringen Solberg i  januar 2018, tok Guri over som stortingsrepresentant for kunnskapsminister Trine Skei Grande. I januar 2020 ble Guri selv øverste sjef for Kunnskapsdepartementet etter Trine, og i september samme år gikk hun på som ny Venstreleder. Guri har også vært styreleder for Språkrådet (2016-18).

Fun fact om Guri

Visste du at Guri skrev masteroppgaven sin om dialektbruken til komiker-gutta i den populære (og noe omdiskuterte) NRK-serien Team Antonsen?

Grunde Almeland

Grunde Almeland (1991) er fra Øystese vestpå, og ble for alvor en parlamentarisk rikskjendis da han som stødig saksordfører fremla kontrollkomiteens konklusjoner rundt habilitetssakene knyttet til Erna Solberg, Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna med flere. 

Grunde var ungdomskandidat for Oslo i 2017, og møtende stortingsrepresentant for Venstre fra 2018 til 2020, mens Ola Elvestuen var minister. Han har erfaring som statssekretær både i Kunnskapsdepartementet og Næringsdepartementet, og han ble innvalgt som stortingsrepresentant for Oslo i 2021. Han har også ledet fylkeslaget i Oslo fra 2020 til 24, og er i dag Venstres talsperson på storbypolitikk, kultur- og familiepolitikk

– Klimasaken var grunnen til at jeg engasjerte meg i politikk, forteller Grunde. – Men det avgjørende for å velge Venstre var kampen for at grunnleggende rettigheter for enkeltmennesket skal respekteres.

– Med en regjering som med kirurgisk presisjon sørger for store kutt for byene, og særlig Oslo, er det mye å ta tak i for en ny regjering, erklærer Grunde.

– Om jeg skal velge én sak, så er det å sørge for at flere barn i byen får slippe å vokse opp i fattigdom. Vi trenger at Oslo blir satt i stand til å håndtere levekårs-utfordringene i byen. Ikke minst trenger vi en barnehagegaranti, økning og bedre målretting av barnetrygden, og konkrete tiltak for å sørge for at flere barn får delta i fritidsaktiviteter, uavhengig av foreldrenes inntekt. Å vokse opp i fattigdom gir store utfordringer, og kan skape alvorlige konsekvenser for barn senere i livet. Derfor er dette en hjertesak for meg å gjøre noe med.

Fun fact om Grunde

Har opptrådt naken på scenen i studentrevy.

Marit Vea

Marit Vea (1985) er i dag byråd for samferdsel og miljø i Oslo, bor på Nordre Aker, og er utdannet statsviter med bachelor fra NTNU og master innen fra London School of Economics (LSE). 

Marit ble med i Venstre fordi kun ville redde verden, naturen og klimaet. – Da jeg var liten elsket jeg å virre rundt i naturen og bli kjent med dyr, fugler og andre kryp som vi deler kloden med. Jeg vil at ungene våre skal få oppleve naturen, slik vi som er voksne har gjort. Jeg har vært aktiv i miljøbevegelsen siden jeg var ganske ung, men oppdaget etter hvert at det er mer effektivt å påvirke politikken innenfra, enn utenfra.

Marit ble valgt inn i bystyret i 2019. Hun har vært politisk rådgiver i klima- og miljødepartementet for Ola Elvestuen, rådgiver i miljøstiftelsen Zero og politisk rådgiver for Fremtiden i våre hender.

– Jeg liker å prate med velgere. Når valget nærmer seg, vekkes ofte folks politiske interesse. Det er fantastisk morsomt å reise rundt i byen og bli bedre kjent med både Venstre-folk og velgere som snuser på Venstre. Gøy når folk som begynner samtalen med å si at Venstre absolutt ikke er noe for dem, avslutter med å si at de skal stemme på oss!

Fun fact om Marit:

– Jeg er en habil brettseiler, og eksepsjonelt dårlig i quiz.

Innlandet

Innlandet består av to valgkretser som tilsvarer de gamle fylkene Oppland og Hedmark. Her deler Kristin Jess-Bakken (1986) fra Østre Toten og Stig Vaagan (1971) fra Hamar på topplassene. Kristin har førsteplassen i Oppland og andreplassen i Hedmark, mens Stig er først i Hedmark og på andreplass i Oppland.

Antall representanter som skal velges fra Oppland i 2025: 6 

Venstre i Oppland var sist representert fra 2013 til 2021 ved Ketil Kjenseth.

Slik gikk det i 

  • 2021 2,4%
  • 2017: 2,6%
  • 2013: 4,0%
  • 2009: 3,0%

Antall representanter som skal velges fra Hedmark i 2025: 7 

Venstre i Hedmark var sist representert i 1922-24 ved Johannes Johnsen Grue.

Slik gikk det i 

  • 2021 2,3%
  • 2017: 2,3%
  • 2013: 3,4%
  • 2009: 2,5%

Kristin er utdannet ergoterapeut, mens Stig er lektor, aktiv lokalpolitiker i Hamar og representerer Venstre i fylkestinget.

Kristin Jess-Bakken

Som fagsjef i Ergoterapeutforbundet brenner Kristin for folkehelsesatsing og forebyggende arbeid. Dermed falt valget på å engasjere seg politisk i 2018.

– Viktigst for meg er å motvirke utenforskap, fremme inkludering uavhengig av funksjon og person, folkehelse og forebygging – og helsepolitikk som vektlegger dette. Mannen mente jeg måtte melde meg inn i Venstre. Vi endte med å gjøre det samtidig. Knall date, anbefales! 

Kristin nevner også ruspolitikk. – Jeg opplever litt fordommer i Innlandet, samtidig som at svært mange rusinstitusjoner finnes akkurat her. Disse står i fare for å forsvinne. Det blir derfor viktig å ta debatten rundt behandling av rusavhengige, forebygging og viktigheten av å beholde disse kompetansemiljøene i Innlandet.

Fun fact om Kristin

– Jeg har levert løpstikke (en urt) fra egen hage til Maaemo.

Etter å ha stemt Venstre et par-tre stortingsvalg, valgte Stig å bli aktiv i partiet i 2011. 

– For meg er Venstre et ideologisk valg. Politikken gir en fin blanding av arbeidet for enkeltmenneskers frihet og ansvar for fellesskapet. Ut over det er utdanningspolitikk og utenrikspolitikk det aller mest spennende for meg.

Stig Vaagan

Stig Vaagan mener Innlandet må få ut enda mer av det fantastiske potensialet som finnes i form av industri, utdanning, landbruk, skogbruk, turisme, teknologi og kulturliv. – Kommuneøkonomien er dårlig i store deler av fylket (som i andre fylker). Vi må også snu fraflyttingen, og trenger vekst i flere områder enn Hamar og Hedemarken på Hedmark-siden, og Gjøvik, Toten, Lillehammer på Oppland-siden.

– Venstre skal bli et 10%-parti, legger Stig til. Men det blir vi ikke før vi blir større i hele landet. Det må speiles i innsats og politikk. Vi må vise oss som en moderne utgave av Venstre-røttene; som et sosialliberalt parti.

Fun fact om Stig

Er også de facto leder for Stor-Elvdal Unge Høyre! (– Jeg ble valgt som 15-åring, og det har ikke vært aktivitet siden jeg flyttet derfra som 19-åring).

Her er hele stortingslisten for Oppland og Hedmark.

Buskerud

Antall representanter som skal velges fra Buskerud i 2025: 8 

Venstre i Buskerud var sist representert i 1931-33 ved Johan Martinius Antonsen Dokka.

Slik gikk det i 

  • 2021: 3,6%
  • 2017: 3,7%
  • 2013: 4,6%
  • 2009: 3,0%

Julie Vaage

Julie Vaage (1984) er siviløkonom og opprinnelig bergenser. Hun jobber som lærer i videregående skole. 

– Jeg har alltid stemt Venstre, og vært medlem i mange år. Det var først i 2016 da jeg flyttet til Buskerud at jeg ble mer aktiv, og det var hovedsakelig fordi jeg møtte Buskeruds one and only, Tove Hofstad. Det er jeg takknemlig for. Da var det bare å bli med på ferden!

  • Økonomi blir kanskje den viktigste saken i 2025, antar Julie. – Folk er naturlig nok opptatt av privatøkonomi i disse tider, samt gode og forutsigbare rammevilkår for næringslivet. 

Julie kobler best av utendørs. – Som småbarnsmor kobler jeg sjelden helt av, men naturen hjelper alltid! Fjell, ski, snowboard og turer. Svømming er fint. Løpeformen er stigende, fra bunnpunkt, og det er kanskje min favoritt for å klarne tanker. Det er meditasjon med puls.

Fun fact om Julie

– Jeg har laget en bestselgervin, som solgte så det sang en kort periode på Vinmonopolet. Og så har jeg vært på en vill seilas over Stillehavet i 40 døgn, i en sortmalt sjørøverskute med miljøvernorganisasjonen Sea Shepard, fra Australia til Galapagos-øyene.

Vestfold

Antall representanter som skal velges fra Vestfold i 2025: 7 

Venstre i Vestfold var sist representert ved Carl-Erik Grimstad fra 2017 til 2021.

Slik gikk det i 

  • 2021: 4,2%
  • 2017: 3,8%
  • 2013: 4,5%
  • 2009: 3,0%

Camilla
Bilstad Johannessen

Camilla Bilstad Johannessen (1985) er fra Sandefjord. Hun jobber til daglig på Stortinget, der hun følger Forsknings- og utdanningskomiteen og kommunalkomiteen som rådgiver for Venstres gruppe. 

– Vi har for mange unge i Vestfold som ikke fullfører videregående skole, det har vi hatt over tid. Vi har også for mange som ikke får brukt restarbeidsevnen sin og havner i varig utenforskap. Det betyr mye for hver enkelt at vi klarer å snu den trenden. Det betyr også mye for Vestfoldbyene som scorer dårlig på flere levekårsindikatorer. 

Fylket vårt trenger full Intercity-utbygging for å koble byene våre sammen i én bo- og arbeidsmarkedsregion, sier Camilla. – Slik blir det lettere å ha drømmejobben i Drammen eller Oslo, og kunne kjøre trygt, raskt og effektivt til jobb.

– Vi elsker Oslofjorden, og er utrolig stolte av Venstre som sørget for å få på plass helhetlig plan for Oslofjorden. Vi trenger drahjelp for hvordan vi skal få på plass renseanlegg og vern. Det blir en viktig valgkampsak!

-Jeg elsker valgkamp og gleder meg til å stå på sammen med den fine gjengen i Vestfold. Jeg er nok litt for glad i å hisse på meg lokale arbeiderpartirepresentanter i avisoppslag der ikke er fornøyd med regjeringens politikk. Også er jeg veldig glad i å stå på stand, rett og slett fordi det er så mye hyggelige folk.

Fun fact om Camilla

– Har ikke eid et armbandsur siden jeg hadde flikk-flakk-klokke i første klasse. 

Her er hele Vestfold-listen.

Kandidatene i sør

Telemark

Antall representanter som skal velges fra Telemark i 2025: 6 

Venstre i Telemark var sist representert ved Hallvard Eika fra 1969 til 1977.

Slik gikk det i 

  • 2021: 2,3%
  • 2017: 2,7%
  • 2013: 3,5%
  • 2009: 2,5%

Erik Johannessen

Erik Johannessen (1965) er leder for Skien Venstre, og statsautorisert regnskapsfører. Han har lang og bred erfaring i nærkontakt med næringslivet i Grenland.

Erik ble med i Venstre fordi det er her han fant den beste politikken. Han brenner nemlig for helse- og omsorg, å få flere i jobb, samt å heie frem gründere. Han er også svært engasjert i å bygge internasjonalt samarbeid i Norden, EU og NATO. 

– Vi må legge til rette for vekst og utvikling i hele Telemark, for mulighetene er der, bare vi våger gripe dem, slår Erik fast. 

– Jeg tror det kan bli et spennende og jevnt valg i september 2025. Vi tror at vi vil nå fram til velgerne med vårt budskap om å snu de upopulære retro-prosjektene Støre og Vedum driver på med, og ta Norge framover igjen!

Hele listen for Venstre i Telemark finnes her.

Agder

I Agder stiller Venstre med felles liste i begge de to valgdistriktene Aust- og Vest-Agder.

Antall representanter som skal velges fra Aust-Agder i 2025: 4 

Venstre i Aust-Agder var sist representert ved Øyvind Bjorvatn fra 1965 til 1973.

Slik gikk det i 

  • 2021: 3,2%
  • 2017: 3,3%
  • 2013: 4,8%
  • 2009: 3,4%

Antall representanter som skal velges fra Vest-Agder i 2025: 6 

Venstre i Vest-Agder er i dag representert ved Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Slik gikk det i 

  • 2021: 3,6%
  • 2017: 3,6%
  • 2013: 4,3%
  • 2009: 3,4%

Ingvild Thorsvik

Ingvild Thorsvik (1991) jobbet som advokat fram til hun ble innvalgt på Stortinget i 2021. Hun er Venstres medlem i Justiskomiteen, og denne høsten har hun hatt permisjon for å gjennomføre Forsvarets Sjefskurs på Akershus festning, i regi av Forsvarets høgskole. 

Ingvild gleder seg til valgkamp. – Hele Agder Venstre er et superlag! Men jeg er særlig takknemlig for at Jacob vil være valgkampsjef. Han er rå!

Ingvild vil jobbe for å sikre en trygg og god oppvekst i Agder, kutte klimagasser, bevare natur og sikre næringslivet forutsigbarhet. God dyrevelferd er også et saksfelt hun holder svært høyt. 

Kjærligheten til natur og for andre vesener står veldig sterkt i henne, og hun tror på at begge deler har en egenverdi ut over nytten det har for oss mennesker.

Og når Ingvild trenger å koble av og samle krefter? – Jeg løper, plukker sopp i skogen eller klapper hunder.

Rogaland

Antall representanter som skal velges fra Rogaland i 2025: 14 

Venstre i Rogaland var sist representert ved Iselin Nybø fra 2013 til 2017.

Slik gikk det i 

  • 2021: 3,5%
  • 2017: 3,5%
  • 2013: 4,5%
  • 2009: 4,4%

Kjartan Alexander
Svartsund Lunde

Rogaland stiller med Kjartan Alexander Lunde (1987) på topp.

– Vi har dessverre en Ap/Sp-regjering som gang på gang nedprioriterer Rogaland. Vi trenger en ny regjering, og Venstre skal være en del av den. Vi vil blant annet arbeide for en bedre skole, skattelette for næringslivet, styrket internasjonalt samarbeid i en urolig verden, redusert barnefattigdom og en styrket innsats i kampen mot klimaendringene, sier Kjartan.

Kjartan er utdannet sivilingeniør, gruppeleder for Rogaland Venstre og medlem av Stavanger bystyre. Han har vært fylkesleder i Rogaland i en årrekke,  og erfaring som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet og i Klima- og miljødepartementet.

– Det er et utrolig sterkt og ungt lag som nå står klare til å gjøre en innsats for Rogaland på Stortinget. Jeg håper folk tar seg tid til å sette seg inn i den solide politikken Venstre fremme

Kandidatene i vest

De to valgdistriktene Hordaland og Sogn og Fjordane utgjør til sammen Vestland fylke. Her stiller Venstre med egen liste i hvert distrikt.

Hordaland

Antall representanter som skal velges fra Hordaland i 2025: 16

Venstre i Hordaland er i dag representert ved Sveinung Rotevatn.

Slik gikk det i 

  • 2021: 4,3%
  • 2017: 4,4%
  • 2013: 5,8%
  • 2009: 4,6%

Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn (1987) er utdannet jurist, opprinnelig fra Nordfjordeid og en høyst habil tverrfløyte-spiller.

Kampen for miljøet, Europa og liberale verdier var temaene som gjorde at valget falt på Venstre. I 2010 gikk han på som Unge Venstre-leder, og i 2013 fikk den unge mannen stortingsplass for Sogn og Fjordane fram til 2017. I 2014 ga han ut boken Liberalisme på norsk.

Etter en kort karriere som advokatfullmektig i 2018, gikk han på i Solberg-regjeringen – først som statssekretær, og deretter som klimaminister i 2020.

Å få fart i næringslivet og gjennomføre det grønne skiftet blir hovedsakene for Sveinung i Hordaland. – Eg likar best å møte tilfeldige folk som fortel av dei stemmer Venstre. Eg klarer aldri heilt å venne meg til tanken på at ganske mange folk der ute faktisk får med seg det vi driv med og vel å stemme på oss.

Og når Sveinung skal koble helt av? – Eg legg meg på sofaen og ser på TV-seriar eg har sett mange gonger før. The West Wing, Game of Thrones og White Lotus er dei føretrukne.

Fun fact om Sveinung

– Eg byrja å spele trekkspel under pandemien, og utvidar stadig repertoiret. Det går mest i sea shanties, men no startar sesongen for julesongar.

Ingrid
Nergaard Fjeldstad

Ingrid Nergaard Fjeldstad (1983) har lang fartstid fra Venstrepolitikk i Bergen. Hun var byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen fra 2022-2023, og engasjementet er stort for bærekraftig byutvikling som kutter klimagassutslipp og tar vare på natur.

Ingrid er også utdannet jurist, og har jobbet som seniorskattejurist i over ti år ved siden av engasjement i politikken. Hun er oppvokst i Bergen og glad for at familien valgte å flytte fra Oslo til barndomsbyen når barn nummer to viste seg å være to og tre i 2012. 

– Jeg meldte meg inn i Venstre i valgkampen 2005 på grunn av skole og miljøpolitikken, forteller Ingrid. – Grønn omstilling som sikrer nye fremtidsrettede arbeidsplasser, og vekst på Vestlandet blir hovedsaker for oss her. 

– Bergen trenger å få bygget en bybane for at byen kan utvikle seg på en bærekraftig måte. Nå venter vi på en ny utredning, men ganske snart trengs det penger for å starte byggingen av en ny bybane.  

Hva gjør Ingrid når hun skal koble av? – Går på tur i skogen, være på fjellet med familien eller strikke i sofaen hjemme.

Fun fact om Ingrid

– Jeg møtte min mann gjennom Venstre, og vi hadde grønt som profilfarge på bryllupet vårt.

Hele listen for Hordaland finnes her.

Sogn og Fjordane

Antall representanter som skal velges fra Sogn og Fjordane i 2025: 4

Venstre i Sogn og Fjordane er i dag representert ved Alfred Bjørlo.

Slik gikk det i 

  • 2021: 3,4%
  • 2017: 4,1%
  • 2013: 6,3%
  • 2009: 3,3%

Alfred Bjørlo

Miljøpolitikken bragte Alfred Bjørlo (1972) til Venstre. – På 1980-talet planla britane å forurense Nordsjøen med atomavfall frå Skottland. Ingen parti på Stortinget brydde seg om saka, men Venstre mobiliserte internasjonal aksjon for reint hav og mot radioaktivt søppel. Og vi vann! 

Alfred gjorde seg for alvor kjent da han stilte som Venstres ordførerkandidat i Eid i 2011, der han sikret et brakvalg for Venstre, og hele 43,7% av stemmene. Eid ble etterhvert en del av Stad kommune, der Alfred hadde ordførerklubba helt fram til han ble stortingsrepresentant i 2021.

For valgkampen i 2025 gjelder det å se framover, erklærer Alfred. – Eit sterkt Vestland og levande distrikt blir skapt av dei som bygger arbeidsplassar og gode samfunn lokalt, ikkje av statsbyråkratiet i Oslo. Vi skal tale dei lokale verdiskaparane si sak: Få vekk straffeskattar på lokalt eigarskap, gi meir fridom til og heie på alle som bygger gode, grøne og opne lokalsamfunn nedanfrå.

– Vi har dei beste folka av alle parti – og står for eit tydeleg alternativ til Ap, Sp og SV – som folk i Sogn og Fjordane no har mista trua på.

Fun fact om Alfred

– Har blitt fylkesmeister både i orientering og korpsmusikk.

Møre og Romsdal

Antall representanter som skal velges fra Møre og Romsdal i 2025: 8

Venstre i Møre og Romsdal var sist representert ved Pål Farstad fra 2013 til 2017.

Slik gikk det i 

  • 2021: 2,9%
  • 2017: 3,5%
  • 2013: 5,6%
  • 2009: 3,8%

Erik Rolfsen

Erik Rolfsen (1961) har egen advokatpraksis i Kristiansund, der han og Venstre gjorde et brakvalg i 2023, fikk 23,2 prosent og i dag største parti i klippfisk-hovedstaden. Erik har også en lektorstilling ved Høgskolen i Molde, der han underviser om finansregnskapet og norsk sjømateksport.

Det personlige engasjementet mot planene om rasering av et stort område uberørt natur i kommunen (Bolgneset) var det som skulle til for å gjøre Erik til Venstre-politiker.

– Fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital, samt forsvar av EØS-avtalen blir viktige saker å fronte for Venstre i fylket.

Erik elsker å debattere, og ser fram til å drive valgkamp sammen med Venstre i Møre og Romsdal. – Vi skal jobbe hardt for at Venstre skal få inn en kandidat fra Møre og Romsdal, altså meg, på Stortinget.

Fun facts om Erik

Har jobbet som vinarbeider i Rhone-dalen, vært på fisketur med Gro Harlem Brundtland og sjåfør for Smokie.

Kandidatene nord for Dovre

De to valgdistriktene Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag utgjør til sammen Trøndelag fylke. Her stiller Venstre med egen liste i hvert distrikt.

Sør-Trøndelag

Antall representanter som skal velges fra Sør-Trøndelag i 2025: 10

Venstre i Sør-Trøndelag var sist representert ved Jon Gunnes fra 2017 til 2021.

Slik gikk det i 

  • 2021: 4,4%
  • 2017: 4,1%
  • 2013: 5,4%
  • 2009: 3,6%

Lars Øye Brandsås

Lars Øye Brandsås (1998) har tross sin unge alder rukket å gjøre lynkarriere i Venstre. Han ble nestleder i Unge Venstre i 2018, og var Venstres ordførerkandidat i hjemkommunen Inderøy i 2019. I 2020 ble han politisk rådgiver i Solberg-regjeringen. Først for Trine Skei Grande, deretter for Guri Melby, før han i 2021 ble statssekretær i Næringsdepartementet.

I dag jobber Lars som presserådgiver for Venstres stortingsgruppe.

– Det startet med en tvangsinnmelding fra min storebror, som hadde mast i åresvis om at jeg burde bli medlem. Til slutt ble jeg så lei at jeg gikk med på det. Avtalen var at jeg måtte lese meg opp på politikken før jeg deretter kunne melde meg ut igjen. Det skjedde heldigvis aldri.

– Jeg tror vi har aller størst potensial og mest å hente på å kjøre hardt på skolepolitikk og klimapolitikk, med næringspolitikken som en naturlig følgesvenn, mener Lars. For Trondheim og Trøndelag er også NTNU viktig, så å satse på forskning og høyere utdanning vil også bli viktig for meg i valgkampen vår. 

– I Sør-Trøndelag har vi mange medlemmer i et bredt aldersspenn som er aktive i fylket. Og vi er ikke bare sterke i Trondheim heller, men i mange andre deler av kretsen, feks i Oppdal, Røros, Åfjord, Orkland og Malvik. Vi har en bredde i laget, og mange aktive som er klare til å stå på stand, banke dører og snakke med velgerne. Det gjør meg supermotivert og optimistisk.

– Jeg er veldig glad i people watching og å snakke med nye folk. For meg er det å stå på stand helt fantastisk. Det er nok den aktiviteten som gir meg mest energi selv. Vi må komme oss ut og snakke med folk. Husk – de letteste velgerne er dine bekjente. Valgkamp trenger ikke være strevsomt! Ta kontakt med 20 av dine nærmeste slektninger og venner, så har du kanskje bare i løpet av noen minutter skaffet oss noen ekstra stemmer.

Fun facts om Lars

– Jeg har ikke eid et eneste par jeans siden 2017, og jeg krasjet foreldrenes bil dagen etter at jeg fikk lappen i 2016.

Nord-Trøndelag

Antall representanter som skal velges fra Nord-Trøndelag i 2025: 5

Venstre i Nord-Trøndelag er idag representert ved André N. Skjelstad.

Slik gikk det i 

  • 2021: 2,0%
  • 2017: 2,2%
  • 2013: 4,1%
  • 2009: 2,9%

Jens Fredrik Skjelstad

Jens Fredrik Skjelstad (1998) er sivilingeniør bystyrerepresentant for Venstre i Steinkjer.

– Jeg ble engasjert i Venstre siden den sosialliberale profilen traff meg. Partiet kombinerer kloke hoder med varme hjerter. Samtidig kommer jeg fra en familie som har stemt Venstre siden det ble stiftet.

– Den viktigste saken i Nord-Trøndelag er å stoppe elektrifiseringen av sokkelen med strøm fra land. Dette truer strømtilgangen til fastlandsindustrien, som igjen svekker deres evne til å gjennomføre det grønne skiftet. Vi må sikre en bærekraftig energipolitikk som både støtter industrien og bidrar til klimamålene.

Jens Fredrik gleder seg over medlemsvekst i fylket. – Vi har fått flere engasjerte personer som tidligere har vært i andre partier som Ap, FrP, Høyre og MDG. Dette, sammen med økt synlighet og godt engasjement, gir oss et sterkt utgangspunkt.

– Det jeg liker aller best med valgkamp, er å treffe folk og høre hva de brenner for. De gode samtalene der folk deler hva som opptar dem, gir energi og inspirasjon. Kaffebesøk er min favoritt, men jeg setter også pris på stand og dørbank.

– Når jeg trenger å koble av, liker jeg å trene, gå turer i naturen eller slappe av foran TV-en. Det gir meg både ro og ny energi.

Fun fact om Jens Fredrik

– Jeg har vært i Se og Hør under tittelen «Sex-press på jobben».

Nordland

Antall representanter som skal velges fra Nordland i 2025: 9

Venstre i Nordland var sist representert ved Johan Kleppe fra 1969 til 1973.

Slik gikk det i 

  • 2021: 2,5%
  • 2017: 2,6%
  • 2013: 3,7%
  • 2009: 2,3%

Tarjei Svalbjørg

Tarjei Svalbjørg (1998) er utdannet statsviter, har bakgrunn fra sjømatnæringen og som rådgiver for Venstre.

Hvorfor ble det Venstre for Tarjei? – Det startet med kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg er vokst opp med å fiske etter skrei i Vestfjorden. Tanken på konsekvensene av et oljehavari i disse områdene var grunn nok til å engasjere seg politisk! Så synes jeg ellers vi skal heie på næringslivet, og at frihet er en god verdi!

– Det er utrolig mange viktige saker for Venstre i Nordland; Rusreform, satse på skolen, kutte skattene for næringslivet, ta kampen mot barnefattigdom og stå opp for Ukraina. Men hvis jeg må peke på en sak som den viktigste, så er det miljøsaken. 

Tarjei gleder se over å ha et helt fenomenalt lag i ryggen. – Makan til raus, dyktig og arbeidsom gjeng skal du leite lenge etter! Så har Venstre utrolig dyktige lokalpolitikere rundt om i Nordland som står på hver dag for sine lokalsamfunn.

Hva liker Tarjei best med valgkamp? – Det ærlige svaret er å ta en øl sammen med resten av Venstre-folkene etter en lang dag med valgkamp. Men av valgkampaktiviteter må det være å besøke bedrifter, skoler og institusjoner. Engasjement smitter, og å få høre på noen som forteller om det de brenner for er alltid engasjerende!

Fun fact om Tarjei

Sykt nerd, men har nettopp begynt med miniatyrmaling. Sammen med en lydbok eller podcast fungerer det utmerket for å koble av!

Troms

Antall representanter som skal velges fra Troms i 2025: 6

Venstre i Troms var sist representert ved Helge Jakobsen fra 1969 til 1973.

Slik gikk det i 

  • 2021: 2,5%
  • 2017: 2,9%
  • 2013: 4,2%
  • 2009: 2,6%

Even Aronsen

Even Aronsen (1994) er inne sin tredje periode for Venstre i Harstad bystyre, har fartstid som sentralstyremedlem i Unge Venstre og som politisk rådgiver for klimaminister Sveinung Rotevatn. Han har i dag plass i Venstres programkomité og landsstyre, er utdannet vernepleier og opprinnelig fra Kvæfjord.

– Jeg gleder meg til valgkamp, og tidenes valgresultat for Venstre i moderne historie!

Den liberale ideologien med fokus på frihet for individet og ansvaret vi har for hverandre og for miljøet var avgjørende for valg av parti for Even.  – Det endte med innmelding i Venstre og Unge Venstre, og deretter har engasjementet bare økt.

– Mange saker blir viktig i Troms. Særlig utdanning og næringsliv, og det å se disse to i sammenheng. Vi er et fylke med mye reiseliv og hvor sjømatnæringen er stor. Vi vet veldig godt hvordan næring, miljø og bærekraft henger tett sammen.

Even gleder seg over å ha gode og motiverte folk med inn i valgkampen. Ida som er fersk inn i partiet som andrekandidat, men med masse motivasjon og kunnskap – og tredjekandidat Mats som fikk Lyngen tilbake i kommunestyret forrige lokalvalg.
– Jeg er også heldig som har fått Ole-Markus Simonsen som valgkampsjef; vi startet opp Harstad Unge Venstre sammen «back in the days» – nå er vi klare for å gjøre tidens valg.

Og når Even trenger å koble av? – Da spiller jeg fort dataspill; jeg er tross alt født på 90-tallet og vokst opp med alt av konsoller. Det er fin underholdning samtidig som jeg får koblet skikkelig av. Spillet World of Warcraft vender jeg stadig tilbake til når jeg trenger en pust i bakken og avkobling fra alt annet.

Fun fact om Even

Er vanvittig god i Fantasy Premier League, men kan egentlig ingenting om fotball. 

Finnmark

Antall representanter som skal velges fra Finnmark i 2025: 4

Venstre i Finnmark var sist representert ved Vera Lysklætt fra 2005 til 2009.

Slik gikk det i 

  • 2021: 1,4%
  • 2017: 4,2%
  • 2013: 3,6%
  • 2009: 2,3%

Trine Noodt

Trine Noodt (1967) er helsefagarbeider og profesjonell illustratør, utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har illustrert en rekke abc-bøker i samiske språk, og har lang fartstid som lokalpolitiker – i Alta kommunestyre fra 2003 og i Finnmark fylkesting siden 2011.

– Nei til elektrifisering av Melkøya med landstrøm blir viktigste sak for oss i dette valget. Trine ser fram til å drive valgkamp med jordnære folk i fylkeslaget, med engasjement for natur, folk og næringsliv. Hun trives med å være sammen med folk i lagene rundt om i fylket, og å delta i debatter for Venstre.

Trine er også sterkt engasjert i helsepolitikk, med et hjerte som brenner for et likeverdig føde- og akuttilbud til Alta. – Skal unge få lyst til å arbeide her og stifte familie, er et av de store spørsmålene de stiller seg om de får et trygt og godt føde-og akuttilbud. Svaret på det er både ja og nei – de helsetjenestene som utføres er gode, men vi har ikke et godt nok akuttilbud for innbyggerne i Alta. At byen med desidert flest fødsler, ikke har en fødeavdeling, når vi vet hvilke avstander og værforhold vi lever med i Finnmark.

– Vi trenger at flere unge bosetter seg i Finnmark, og ser en framtid for seg og sine her.

Da må vi gjøre det enklere å skaffe seg sin første bolig, og hjelpe de som ikke får lån i ordinær bank. Det er alt for strenge krav i dag til egenkapital for førstegangsetablerere – dokumentavgiften gjør også terskelen for høy for mange. Vi må gjøre det lett og attraktiv å bosette seg i Finnmark.

Og når Trine skal koble helt av? – Ser en serie, helst ute i spikerteltet ute i fjorden. 

Kilder