Av Elisabeth Holter-Schøyen, gruppenestleder Akershus Venstre og medlem av fylkets komité for samfunn, plan og klima.
Jeg tror ingen lenger lurer på om Oslofjorden sliter. Det har den gjort over lang tid.
Jeg er derfor både stolt og glad for at Venstre sitt representantforslag fra 2018 materialiserte seg i en handlingsplan for Oslofjorden i 2021. Planen har i seg mange tiltak og gir en god oversikt over hvor ansvaret for de forskjellige tiltakene ligger.
Men arbeidet for å redde livet i Oslofjorden går for sakte.
Jeg er derfor svært glad for at Akershus fylkeskommune tar ansvar. Oslofjordsatsingen 2024 på 25 millioner kroner var en god start.
Her har vi i år delt ut 14,6 millioner kroner til 50 aktører som på ulikt vis jobber for å berge Oslofjorden. 65 søknader om tilskudd kom inn, både fra kommuner, næringsliv, akademia og organisasjoner.
Vi kan være så glade for dette store engasjementet for fjorden vår. Bredden i tiltakene er stor og viser hvor omfattende og komplisert situasjonen for fjorden er, men ikke minst at det er mange gode krefter som nå skal dra i samme retning for at vi skal lykkes.
Prosjektene varierer i innhold og retter seg inn mot alt fra landbruksavrenning, avløpsforurensing fisketiltak og vannmiljø til arealplanlegging og kulturtiltak.
De øvrige 10 millionene fra fylkeskommunens Oslofjordfond går til strategiske satsinger og partnerskap.
Da den økonomiske situasjonen for fylkeskommunen endret seg dramatisk, var det nok flere enn meg som hadde stor bekymring for om denne viktige satsingen kunne videreføres eller skulle bli et engangsforetagende.
Men heldigvis har fylkesrådet funnet midler og mulighet for å videreføre den svært viktige Oslofjordsatsingen også i 2025 med nye, friske 25 millioner kroner.
Arbeidet med å redde fjorden er likevel ikke noe fylkeskommunene kan gjøre alene, og i den store sammenhengen rekker ikke 25 millioner kroner langt. Det krever enormt stor innsats fra kommuner, næringsliv, landbruk, frivillighet og folk, og ikke minst staten, for at vi skal kunne redde fjorden.
Akershus fylkeskommune går i denne sammenheng foran – og gir et godt eksempel på å ta ansvar.
Det må jobbes videre for å få aksept for at Oslofjordens krise ikke bare er et lokalt og regionalt ansvar, men også i høyeste grad et nasjonalt ansvar.
Jeg ser frem til å se enda flere spennende prosjekter se dagens lys neste år. Og jeg gleder meg til å se de mange prosjekter som allerede er igangsatt, realiseres.
Det er heldigvis mange aktører som brenner for dette – og det gjør at vi kan ha fremtidstro på at vi en dag skal få en ren og frisk Oslofjord.
Sammen skal vi redde Oslofjorden.