Nylig ble en sak som omhandler en privat eiet eiendom på 47 mål på Opstad tatt opp i bystyret i Sarpsborg.
Området var opprinnelig LNF område. Så vedtok kommunen en arealplan hvor kommunens egen eiendom samt den private eiendommen ble definert som utbyggingsområde for boliger. Deretter ble nytt kommunestyre valgt og området ble tatt ut av arealplanen.
Så har noe skjedd, og kommunen ville ha området inn i arealplanen igjen, men da sa statsforvalteren nei og forlangte nye høring før det kunne tas inn igjen. Og det var det som nettopp ble vedtatt. Derfor vil vi gjerne sette søkelys på noen fakta som vi ikke kan se har blitt tilstrekkelig belyst.
Det aktuelle utbyggingsområdet ligger på to sider av en smal blindvei. Det dreier seg om fjellområdet sør for hoppbakken på Opstad, Opstadfjella. Det området eies av kommunen. På den andre siden av veien ligger «Myra», og den er privat eiet.
Opstadfjella og Myra er populære turområder for befolkningen på Opstad, og brukes også av barnehagen på Opstadfjellet og Greåker videregående skole. Om dette turområdet blir borte må befolkningen dra til Bjørnstad eller Hannestad for å kunne gå i skogsterreng.
I media blir Myra omtalt som «Ikke dyrkbar mark». Vi synes det er å underslå det faktum at dette dreier seg om en gammel torvmyr. Illustrasjonen som vedlegges viser et skilt som den dag i dag står inne i Myra. Bildet viser en gammel torvhytte og teksten forteller at det foregikk torvuttak fram til midten av 50-åra.
Om kommunen i 2024 vil være pådriver for at enda en myr dreneres ut og bygges ned så synes vi det er skammelig.
Myra ligger sentralt plassert på det vi kan kalle Opstads basseng: Vann kan egentlig bare renne to veier fra dette bassenget, for området er effektivt sperret av Opstadfjella. Vannet kan enten renne ned sykkelstien som kalles «Holandbakken», eller ned forbi småbruket på enden av blindveien og ned til dalsøkket der Svartbekken ligger i rør. Røret følger Greåkerdalen nedover og går ut i Glomma ved Greåker.
Om myra dreneres ut og bebygges så vil den ikke lenger kunne fungere som en svamp, eller et fordrøyningsbasseng om man heller vil bruke det navnet.
Nedbør, smeltevann og styrtregn som ellers ville blitt absorbert av myra må da føres i rør ned til bunnen av Greåkerdalen. Om det er plass i det eksisterende røret til å håndtere dette vannet vet vi ikke. Vi frykter også at eksisterende bebyggelse i området vil påvirkes, for myra har et stort tilfangsområde.
I vår tid så vet vi at myrer er viktige, fordi det lagres mye CO2 i myr. Vi vet også at myrene har et naturmangfold man ikke finner i boligfelt. Disse tingene har heller ikke vært diskutert så vidt vi har oppfattet. Kanskje fordi beslutningstakere og media ikke har vært klar over at det privat eide området er en myr?
Veien som fører til området er gammel og smal. Den har kun én kjørebane, så veien må opprustes kraftig. Om veien skal utvides så vil det måtte ekspropieres eiendom fra boligeiere langs Opstadfjellet og Stevneveien. De må også akseptere vesentlig høyere trafikk forbi hjemmene sine. Om det skal bygges ny vei så må den gå over dyrket mark. Det kan vi heller ikke se at er tilstrekkelig belyst i saken.
Alt i alt så håper vi at denne informasjonen vil bidra til gode høringssvar og at hele det aktuelle området, både det som kommunen eier og det som er privat eiet, blir tilbakeført som LNF-område. Sarpsborg Venstre kan i alle fall ikke stå og se på at vi bygger ned mer myr uten å si fra.