Er flertallet i Sunndal kommunestyre i ferd med å miste gangsynet i sin iver etter å bygge nytt helsetun?

August Riise Sunndal Venstre

Det planlegges for tiden et nytt helsetun på Sunndalsøra. Det ser ut til å bli det største, dyreste og mest komplekse byggeprosjektet i kommunens historie. Dyrere skal det også bli; Investeringskostnaden, som i utgangspunktet ble estimert til 400-500 millioner kroner, er nå foreslått økt med 220 millioner til totalt 720 millioner kroner. Staten bidrar med tilskudd, slik at kostnaden Sunndal må bære estimeres til 320 millioner kroner. Dersom Arbeiderpartiet, SV, Rødt og SP får det som de vil, blir denne økte investeringsrammen vedtatt i kommunestyremøtet 11. desember.

Som representant for Venstre i Sunndal kommunestyre er jeg ikke komfortabel med en så drastisk økning i investeringsrammen allerede før byggestart. Vi vet ikke nok om årsaken til, og konsekvensene av, økningen.

For det første savner jeg en problematisering av hvorfor kostnadene har økt så mye. Når kostnadsøkningen ikke er begrunnet av administrasjonen er den heller ikke berettiget. Like urovekkende er det også at det politiske flertallet ikke ser ut til å ha noen betenkeligheter rundt en så stor budsjettsprekk. Enhver privat virksomhet ville i samme situasjon stoppet opp og tenkt seg om både to og tre ganger før man gikk videre med prosjektet. Sant nok er ikke helse- og omsorgstjenesten i Sunndal en privat virksomhet, men Sunndal kommune har heller ikke en utømmelig pengesekk og bør etterstrebe måtehold i forvaltningen av innbyggernes penger.

For det andre har Sunndal Kommune mye øvrig kommunal bygningsmasse som de er ansvarlige for å ta vare på. Hvilket vedlikeholdsbehov, og dermed hvilket investeringsbehov, denne bygningsmassen har, vet vi i dag lite om. Det vi vet er at kommunen neste år skal utarbeide en fullstendig oversikt over dette øvrige vedlikeholdsbehovet. Da mener Sunndal Venstre og mindretallet at det vil være fornuftig å vente med å vedta videre kostnadsøkninger frem til vi har mottatt denne oversikten. Først da kan man ha en faktabasert politisk diskusjon rundt hva denne økningen vil bety for andre prosjekter vi ønsker å bruke penger på. Nettopp dette ble foreslått av mindretallet i formannskapsmøte 26. november, men nedstemt av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og SP. Det er vanskelig å tolke det som noe annet enn at det politiske flertallet ønsker å bygge helsetunet, koste hva det koste vil. Det er både overraskende og skuffende, all den tid vi har to nabokommuner og en fylkeskommune som har gjort liknende feil før. De har mistet sin handlefrihet og tvinges nå til å gjøre prioriteringer som er opprivende for lokalsamfunnet.

For det tredje er jeg redd vi kun har sett begynnelsen på en kostnadsvekst som raskt kan komme ut av kontroll. Det er enda ikke flyttet så mye som en kubikk jord i dette prosjektet, og offentlige byggeprosjekt har sjeldent har for vane å lande under budsjett. Som folkevalgt er vi satt til å forvalte og prioritere skattebetalernes penger. Kostnadsøkningen vi nå ser er ingen triviell økning. For den samme økningen kunne vi investert i en ny Sentrumsbarnehage og fremdeles hatt 70 millioner til gode, for eksempel til sentrumsutvikling eller oppgradering av andre kommunale bygg.

Dersom man nå velger å gi full gass på dette prosjektet uten tanke på kostnadene det medfører, vil det legge store føringer for handlingsrommet fremover. Sentralisering og rasjonalisering av tjenesteproduksjonen, barnehage og grunnskole, vil være uunngåelig, med de vanskelige diskusjonene det medfører for lokalsamfunnet. Da blir det ekstra viktig som folkevalgt å kunne se tilbake på en beslutning som var veloverveid og basert på et best mulig kunnskapsgrunnlag. Jeg er helt sikker på at min egen bestemor, som for tiden bor på helsetunet, ønsker at oldebarnet skal vokse opp i en kommune som ikke tvinges til å bortprioritere tjenester og tilbud fordi man lot seg rive med i et stort byggeprosjekt.

Sunndal Helsetun skal være et godt sted å bo for eldre i Sunndal og et godt sted å arbeide for de som jobber i helse- og omsorgstjenesten. Fagfolk har vurdert det som mest hensiktsmessig å rive det meste av eksisterende bygningsmasse og bygge nytt. Sunndal Venstre støtter intensjonen om et nytt helsetun, men vi etterlyser en mer edruelig tilnærming til kostnadene og konsekvensene dette prosjektet bærer med seg, og oppfordrer kommunestyret til å tråkke lett på bremsen, vurdere alternative strategier, ta en grundig gjennomgang av funksjonsprogrammet og kanskje nedjustere ambisjonsnivået.

-August Riise, Sunndal Venstre