Til innhold

Utvidet verneområde ved Bastøy

NYTT VERNEOMRÅDE: Området mellom fastlandet og Bastøy bør gis status som et marint verneområde, skriver Venstres Lene Cathrine Albertsen og Dag N. Kristoffersen., Foto: Horten Venstre

Tekst: Lene Cathrine Albertsen og Dag N. Kristoffersen, gruppeleder Horten Venstre og Vestfold Venstre

Meninger

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er meget positivt at statsforvalteren i Vestfold foreslår å utvide Buvika og Rødskjær naturreservat sørvest for Bastøy. Utvidelsen omfatter Østenskjær og bløtbunnsområder utenfor eksisterende verneområde bestående av strandenger, sumpmark og grunntvannsområder.

Formålet med fredningen er ifølge statsforvalteren å bevare et viktig våtmarksområde i sin naturlige tilstand og verne om et rikt fugleliv, vegetasjonen og annet dyreliv som er knyttet til området. Området kan regnes som urørt. Horten Venstre støtter den foreslåtte utvidelsen og ser fram til at hele kommunestyret kan gi sin tilslutning til statsforvalterens kloke forslag. Vi trenger flere og større verneområder for å sikre det rike biologiske mangfoldet som er knyttet til Oslofjorden, og i pakt med FNs naturavtale. Flere og utvidede verneområder bidrar til de nasjonale målene om å sikre et representativt utvalg norsk natur og bevare truet natur.

Marint verneområde

Horten Venstre har tidligere foreslått etablering av et større marint verneområde mellom fastlandet og Bastøy. På kommunestyrets møte 5. november 2024 vil vi igjen fremme forslag om utredning av et større marint verneområde. Den foreslåtte utvidelsen av naturreservatet ved Bastøy er etter vår vurdering på ingen måte tilstrekkelig.

Området mellom fastlandet, strekningen fra Rørestrand til Åsgårdstrand, og Bastøy har mange naturkvaliteter. Det er viktige gruntvanns- og oppvekstområder fra Rørestrand og sørover mot Åsgårdstrand. Områder med ålegress og skjellbanker bidrar til god vannkvalitet. Det er variert sjøbunn, med stein og fjell og avsetninger etter siste istid.

Historisk sett har det vært et meget rikt fiske av brisling, sild og makrell. Det samme gjelder gode forekomster av kysttorsk, hvitting og sei. Disse artene er i dag i stor grad borte. Det er fortsatt god bestand av krabber, noe hummer og kreps. Likeledes er det god forekomst av ørret og laks (Drammenselva).

Viktig verktøy

Marine verneområder er viktig for både klima og natur. Forskning viser at slike områder er et av de beste verktøyene for å beskytte de viktigste delene av havet. Marine verneområder tar vare på mangfoldet i naturen, som er viktig for å for å sikre en robust og tilpasningsdyktig natur i et klimaperspektiv. Marine verneområder sikrer avgjørende oppvekst-, gyte- og leveområder for viktige arter i langs kysten og i havet. De beskytter sårbar natur som er viktig for dyre- og plantelivet, som dypvannskorallrev og tareskog, mot ødeleggende inngrep.

Artsrik kystskog

Et større marint verneområde mellom fastlandet og Bastøy kan også knyttes til vern av den rike strandsonen og den artsrike kystskogen, blant annet Eikestrandskogen og Fjugstadskogen. Vi må koble vern av skog, strandsone og fjord for å sikre større og helhetlige områder som kan beskytte det rike naturmangfoldet i vår kommune. Dette vil være i pakt med både FNs naturavtale, som Norge har forpliktet seg til å følge opp, og Hortens nye kommundelplan for biologisk mangfold.

Et marint verneområde mellom fastlandet og Bastøy kan på en god måte knyttes til regjeringens pågående arbeid med å vurdere strengere regulering av fiskeriene i Oslofjorden, herunder større nullfiskeområder. Las oss sammen gjenskape den rike fjorden mellom Horten og Bastøy!