Forebyggende helse er et viktig fokusområde for oss i Harstad Venstre; og som et viktig ledd i å jobbe med dette var vi pådriver for å få på plass mer ernæringskompetanse i Harstad kommune. Vi så behovet på systemnivå; enten det handlet om underernæring på sykehjem, eller økende overvekt i barneskole.
Oda Lind har vært klinisk ernæringsfysiolog i Harstad siden 2020: og endelig fikk vi møte henne og høre mer om hvordan hun jobber og også hvordan vi politisk kan jobbe videre med tematikken ernæring.
Odas arbeid er omfattende og inkluderer blant annet å medvirke til å utarbeide ernæringsstrategier, planer og prosedyrer for god ernæringspraksis og ernæringsarbeid i kommunen. Hun er ernæringsfaglig rådgiver og driver med veiledning og kompetansehevning av annet helsepersonell. Oda arbeider også med individuell veiledning i helsestasjon- og skoletjeneste, samt kursing og veiledning for barnehager.
Ernæring handler om så mye mer enn bare mat. Det handler om å ha overskudd til å ta gode valg, verdisett, sosioøkonomiske rammer.
Oda nevner skolemat som et viktig tiltak for å utjevne sosiale forskjeller. I Harstad har man hatt prøveordninger med matservering på en grunnskole i Harstad. Gjennom prøveperioden på fem uker fikk alle elever fra 1. til 7. trinn ved Harstad skole fem lunsjmåltider, ett måltid per uke. Det har også blitt gjennomført prøveordning med frokost på videregående skole i Harstad.
Styrking av Frisklivssentralen nevnes som et tiltak for å fremme ernæringsfokuset og helsefremmende tiltak i kommunen. Per nå har de kun ressurser til å fokusere på å hjelpe en gruppe, de eldre. Med økte ressurser kan de få mulighet til også å hjelpe andre grupper som trenger hjelp med ernæring.
Felleskjøkkenet i Harstad merker at etterspørselen av måltider går opp, men lokalitetene er i dag for små til at etterspørselen går opp. Den økte etterspørselen skyldes blant annet at flere eldre skal klare seg selv hjemme. Felleskjøkkenet bidrar med mye bra, men vil frem i tid ha behov for større plass og økte ressurser.
Et viktig punkt Oda nevner er skjermbruk som benyttes under skolematen. Ofte benyttes skjerm for å holde ro og orden rundt måltidet. Dette oppleves som problematisk da man ser at yngre barn blir distrahert og enten glemmer å spise, eller ender opp med å spise all mat, inkludert mat som skal spares til skolefritidsordningen. I tillegg mister man det sosiale aspektet rundt et måltid.
Harstad Venstre har i etterkant publisert et leserinnlegg angående skjermbruk i skole. Det kan leses her:
https://www.ht.no/meninger/i/5EW7EW/skjermfri-skolemat
Vi takker Oda for en god presentasjon om arbeidet som gjøres innen ernæring og forebyggende helse i kommunen. Vi har hatt gode diskusjoner og fått innspill til hva Harstad Venstre kan jobbe med fremover.