Venstre har landet en budsjettavtale med Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Folkets Røst. – Dette er et budsjett som inneholder en tydelig prioritering av tidlig innsats, lavterskeltilbud og forebygging, og som spesielt legger vekt på barn og unges oppvekstvilkår. Dette er et budsjett som tar Lillestrøm framover, uttaler Venstres gruppeleder Boye Bjerkholt.
I tillegg til barn og unge, ligger det inne store satsinger på kultur og idrett, viktige tiltak innenfor klima, miljø og ren elv, og tydelige grep innenfor helse og omsorg.
– Det er et stramt budsjett, og Lillestrøm står, i likhet med kommuner i resten av landet, i en krevende økonomisk situasjon. Derfor er det et budsjett som peker på omstilling i årene som kommer, samtidig som vi har en klar prioritering og retter innsatsen der hvor behovene er størst, sier Bjerkholt.
Budsjettet er særlig preget av en satsing på barn og unge, både innenfor barnehage, skole, psykisk helse og kultur. Ett av tiltakene er økt grunnbemanning i barnehage, med målretta innsats der hvor behovet er størst. I tillegg settes det av store ressurser til en ny sosialfaglig pott i skolen for å avlaste kontaktlærere og styrke laget rundt eleven.
– Alt starter i skolen, og en god skole starter i barnehagen. Det er i skole og barnehage at vi legger grunnlaget for at våre barn kan tilegne seg kunnskap, utvikle sine evner, leve gode liv, bidra til samfunnet og en dag løse de store utfordringene i samfunnet, utdyper Bjerkholt.
Denne satsingen følges også opp med en styrking av hjelpetilbudet til ungdom med alvorlig psykisk helse og rusvansker, målrettede tiltak som brobyggerteam og barnekoordinator, og lavterskeltilbud som helsesykepleier. I tillegg styrkes aktivitetskortet for å sikre at alle barn og unge får muligheten til å delta i en meningsfull fritidsaktivitet uavhengig av foreldrenes økonomi.
– Dette gjør vi for å bekjempe utenforskap og erstatte det med innenforskap, og det er noe av det viktigste vi kan gjøre. Det bidrar til økt livskvalitet for mange utsatte barn og unge, samtidig som vi ved å gripe tak i utfordringer på et tidlig stadium, unngår at de utvikler seg til større problemer som blir vanskeligere å løse i framtida. Sånn sett er dette tiltak som også bidrar til å forebygge framtidige kostnader, utdyper Bjerkholt.
Blant andre gode tiltak, inneholder budsjettet en storstilt satsing på Nebbursvollen, med rehabilitering, ny vannsklie og prisfrys på enkeltbilletter slik at prisen holdes fast på 2024-nivå på begge friluftsbadene i kommunen. Kultursenteret får økt tilskudd, noe som først og fremst kommer barn og unge til gode, tilbudet på kulturskolen økes med ca. 130 elevplasser og støtten til fritidsklubber og frivillighetsfondet opprettholdes. På toppen av det legges det inn betydelige investeringer i rehabilitering av svømmehaller og utbygging av nye anlegg i tråd med vedtatt temaplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet.
– I tillegg gir vi en stor håndsrekning til Unge Viken Teater, i deres prosess med å flytte inn i nye lokaler i Kirkegata. Det vil være et stort løft ikke bare for den viktige aktiviteten som teateret gjør både for og med barn og unge, men også for hele Kulturkvartalet og kulturkommunen Lillestrøm, sier Bjerkholt.
I budsjettet er det også funnet rom for viktige klimatiltak som innovative, nye og utslippsfrie energibrønner ved kunstgressbanene på Fedrelandet, til erstatning for gassoppvarming. Det kutter CO2-utslipp samtidig som det kutter løpende driftskostnader. I tillegg styrkes klimafondet og arbeidet med ren elv, og sykkelsatsingen videreføres.
– Vi kjører også videre med fullt trykk på utskifting av bilparken til nullutslippsbiler, i tråd med den klimaplanen som kommunestyret har vedtatt tidligere, sier Bjerkholt.
I forkant av budsjettfremleggelsen har det vært mye bekymring rundt den foreslåtte nedleggelsen av lindrende enhet, stenging av aktivitetstilbudet på LIBOS, og avvikling av restauranttilbud for beboere på institusjon og deres pårørende.
– Alle disse tilbudene videreføres. Vi vil ikke kompromisse på verdighet i livets siste fase, og vi vil ikke fjerne tilbud som til en relativt liten kostnad gir økt aktivitet og økt livsglede for eldre. Jeg er glad for at vi kan melde tilbake til alle som var bekymret, at de trenger ikke bekymre seg mer, sier Bjerkholt.
Også hos Fontenehuset har det vært bekymring for at oppstartstilskuddet som ble lovet i fjor, allikevel ikke skulle komme.
– Jeg beklager at det fra kommunens side har blitt gitt tvetydige signaler. Nå tar vi politisk ansvar og legger inn igjen oppstartstilskuddet slik at Fontenehuset kan komme i gang neste år. Det er mange som har sett fram til det, og jeg vet det er et stort behov der ute for det arbeidsfellesskapet og rehabiliteringstilbudet som Fontenehuset står for. Pengene kommer, og vi ser fram til at Fontenehuset endelig får åpne i Lillestrøm, avslutter Bjerkholt.
Nå er budsjettforslaget lagt ut på høring. Endelig budsjettvedtak gjøres i kommunestyret 11. desember. Da vil det også vedtas verbalforslag som gir føringer for administrasjonens arbeid i det kommende året.