Venstre signerer avtale om kunstig intelligens i valgkampen

Abid Raja
– Når vi nå undertegner avtalen, viser vi at partiene kan samarbeide om det viktigste: å sikre en rettferdig og åpen valgkamp, sier Abid Raja, Foto: Thea Elvestuen

Venstre er stolte av å signere en ny avtale som setter klare retningslinjer for bruk av kunstig intelligens i valgkampen.

– Kunstig intelligens har potensial og sprengkraft til å endre reglene for det politiske ordskiftet. Men hvis denne teknologien brukes feil, kan vi få en valgkamp hvor manipulasjon og desinformasjon overskygger saklige debatter. Dette vil ikke bare skade partiene, men også undergrave tilliten til hele det demokratiske systemet, sier Abid Raja, nestleder i Venstre.

Et demokratisk ansvar

Raja understreker at politikere har et særlig ansvar for å sikre redelighet i valgkampen.

– Demokratiet krever åpenhet og redelig debatt. Derfor er det riktig og viktig at vi har felles retningslinjer som hindrer bruk av deepfakes og andre former for manipulativ teknologi. Når vi står sammen om slike regler, styrker vi ikke bare tilliten til politikken, men også til hverandre som politiske aktører, sier han.

Venstres initiativ har fått gjennomslag

Venstre tok initiativ til en slik avtale allerede i vår, og Raja er glad for at andre partier nå har sluttet seg til.

– Når vi nå undertegner avtalen, viser vi at partiene kan samarbeide om det viktigste: å sikre en rettferdig og åpen valgkamp. Sammen kan vi vise at vi setter velgerne først – fordi demokratiet ikke er en lekeplass for manipulasjon gjennom teknologi, men en arena for mennesker og ideer, sier Raja.

Ser frem til en ryddig valgkamp

Avslutningsvis trekker Raja frem hva avtalen betyr for den kommende valgkampen.

– Venstre er fornøyde med at vi har kommet til enighet og ser frem til å gjennomføre en valgkamp som handler om partienes svar på de utfordringene Norge står overfor, avslutter han.

Avtalen om å beskytte Stortingsvalget 2025 mot deepfakes og KI-generert desinformasjon.

  1. Partiene forplikter seg til ikke å produsere, bruke eller spre deepfakes til å fabrikkere budskap fra andre partier, politikere eller samfunnsaktører. (Med deepfakes/dypforfalskning menes manipulerte videoer eller lydklipp laget ved hjelp av kunstig intelligens, som får det til å virke som om en person sier eller gjør noe den faktisk ikke har sagt eller gjort)
  2. Partiene forplikter seg til ikke å bruke KI-generert desinformasjon (Altså tekst, bilde, video eller lyd som er generert eller manipulert av kunstig intelligens med det formål å villede publikum.)
  3. Partiene vil ikke bruke virkemidler som nevnt i punkt 1 og 2, selv om det er ment som humor eller satire.

Avtalen er ikke et forbud mot bruk av kunstig intelligens som verktøy generelt.

Partiene forutsetter at selskapene som leverer sosiale medier-plattformer tar ansvar og gjør sitt ytterste for å stoppe spredning av deepfakes og desinformasjon.

Partiene ønsker at disse selskapene signerer avtalen og forplikter seg til å bidra til å opprettholde integriteten til det norske demokratiet.

Alle partiene på Stortinget har undertegnet avtalen.