Innbyggerne i Innlandet viser samfunnsberedskap i praksis

Kart over Innlandet, VS2010 Innlandet

Samfunnsberedskap er ikke bare kriseberedskap hvor hver enkelt innbygger skal sørge for å ha nok mat, vann og brensel i tre dager. Samfunnsberedskap handler også om å stå opp for det samfunnet vi og våre forfedre har skapt, at vi verner om våre grunnlovfestede rettigheter. Dette er rettigheter som blant annet sikrer at staten, fylkeskommuner og kommuner må respektere Barnets beste og innbyggernes ytringsfrihet.

Innbyggerne i Innlandet har mobilisert, og står opp for sine grunnlovfestete rettigheter i form av debatter, leserinnlegg, innlegg i sosiale medier, demonstrasjoner og ved å holde appeller! Dette viser et samfunn hvor innbyggerne har en kraft til å beskytte samfunnets verdier og vi burde alle være stolte over engasjementet som nå blir vist frem i full styrke.

Ok, så var det noen få personer, i ren avmaktsfølelse, som kom med noen uheldige uttalelser, men når de som sitter med makta IKKE er interessert i å lytte til argumenter, da er det slikt som skjer! I stedet for at flertallet i posisjonen vender speilet innover mot seg selv, og forsøker å se på hva som kan være årsaken til disse ytringene, rystes de av innbyggernes motstand og kampvilje for nasjonens grunnlovfestete rettigheter! Det bør være statens fremste interesse at innbyggerne har tillit til det politiske system, og statlig-, fylkeskommunal- og kommunal administrasjon! Dersom denne tilliten brytes, hva har vi da?

Når folket protesterer må makthaverne lytte, gå i dialog, gå dypere inn i problematikken. Det er dette som er folkestyre. I stedet ser vi en liten elite som søker konfrontasjon og uro. Tilliten mellom de som styrer og de som blir styrt blir ødelagt. Hvem har ansvaret for dette tillitsbruddet? Det blir for enkelt å peke på folket. Her må flertallet i fylkestinget se seg selv i speilet!

Det minste innbyggerne kan forvente av sine folkevalgte er at de er interesserte i å lytte til folkets røst! I stedet for å ignorere eller avfeie innbyggernes legitime bekymringer, burde de folkevalgte reflektere over hva som har skapt denne motstanden. Da fylkesadministrasjonen la frem sitt forslag til ny skolestruktur, var det UTEN analyse av samfunnsøkonomiske konsekvenser. I tillegg ble Grunnloven ved Barnets beste vurderinger og Barnekonvensjonen utelatt i saksframlegget! Da er det ikke rart folket reagerer!

Beredskap handler om mer enn å være forberedt på katastrofer – det handler om å være klar til å forsvare sine verdier og rettigheter som gjør oss til den nasjonen vi feirer på 17. mai. Vi må være villige til å stå opp for våre rettigheter og kreve at de som styrer, gjør det i tråd med våre grunnleggende lover og verdier.

FOR ALT VI HAR, OG ALT VI ER!

Juel Sagbakken

Land Venstre

28.10.2024