Kan vi stole på et fylke som ignorerer lovverket?

Grunnloven blir tilsynelatende ikke lenger blir respektert!, Foto: Juel Sagbakken

Ifølge Kommunelovens §13-1 skal Kommunedirektøren skal påse at saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet. Utredningen skal gi et faktisk og rettslig grunnlag for å treffe vedtak.

Er det noe sakspapirene fra Fylkesadministrasjonen IKKE er, er det forsvarlig utredet. I saksfremlegget mangler følgende punkter:

  • Barnets beste vurdering (ifølge Hovedutvalget for utdanning 18.10.24 blir nå dette utredet i ekspressfart (Chat GPT?), og vil foreligge enten i løpet av tirsdag eller før saken behandles onsdag.)
  • Hvor mye det vil koste Innlandet i økte skyssutgifter – både antall busser og taxier.
  • Hvor mye det vil koste Innlandet i økte byggekostnader i form av å bygge på skolene og hybelhus iblant annet Gjøvik, Raufoss og Våler.
  • Hvor mye det vil koste Innlandet i økte lønnsutgifter ved ansettelser av flere i Oppfølgingstjenesten, som må reise rundt og motivere ungdom.
  • Hvor mye det vil koste Innlandet og nasjonen ved at flere ungdommer ikke vil reise langt eller begynne på en stor skole, og dermed blir sittende hjemme.
  • Hvor mye det vil koste i økte kostnader ved at flere familier ikke har økonomi til å sende ungdommen på hybel, og dermed fratas ungdommen mulighet til å kunne gjennomføre videregående opplæring.
  • Hva er kostnaden for næringslivet som trenger flere lærlinger, men som ikke får den tilgangen på samme måte.

Listen er svært lang over de samfunnsøkonomiske konsekvensene dette vil få både på individ-, kommune-, fylkes- og nasjonalt nivå UTEN at det er viet i nevneverdig grad i sakspapirene. Samtidig legges det frem et tallmateriale som IKKE er i samsvar med UDIRs elevtall for Innlandet!

Land Venstre stiller spørsmål, med bakgrunn i sakens SVÆRT manglende utredning, om Fylke som organ er i ferd med å utspille sin rolle? Kanskje bør det vurderes å kutte Fylket og i stedet etablere regioner for å «ivareta kvalitet, skape stabilitet og robuste fagmiljøer»? Nasjonen Norge er IKKE tjent med et fylke som verken forholder seg til Grunnloven eller Kommune- og forvaltningsloven!

 

Juel Sagbakken

Land Venstre

19.10.2024