Valgkampen 2025 er i gang – hvem kan du stole på?

Dokka videregående skole
Foto: Land Venstre

I dag, fredag 18.10.24, kunne Thomas Breen, fylkesordfører i Innlandet for Arbeiderpartiet, informere om at de har bestilt en omfattende utredning av Barnets beste i skolenedleggelsessaken. Men hør på dette – utredningen skal være klar allerede tirsdag 22.10! To arbeidsdager for å behandle et så viktig tema? Prosessen fremstår som rigget!

Barnets beste skal ikke være noe man smetter inn i siste liten for å dekke over en forhåndsbestemt konklusjon. Denne vurderingen skal ligge til grunn fra starten av arbeidet, ikke etterpå. Hvordan kan vi stole på en prosess som omgår grunnleggende prinsipper for barns rettigheter?

Arbeiderpartiet, Høyre og MDG viser sitt sanne ansikt. Først setter de til side Grunnloven, deretter påstår de at de er krenket når de blir kritisert, samtidig som partipisken svinges i begge partiene. Det stopper ikke der: Det har blitt stilt spørsmål ved og uttrykt tvil om administrasjonens tallgrunnlag for beslutningen. Til tross for dette viser Arbeiderpartiet, Høyre og MDG ingen interesse for å gå i dybden på tallgrunnlaget. I stedet haster de videre med en “Barnets beste”-vurdering som på mirakuløst vis passer perfekt til deres allerede fastlagte saksframlegg – alt på kun to dager!

I Arbeiderpartiets eget valgprogram for inneværende periode står det at de vil satse på desentralisert skolestruktur. Kan vi stole på dette partiet når de gang på gang bryter løftene sine? Hvordan kan de forvente tillit fra velgerne når de opptrer på denne måten?

Høyres valgprogram forteller oss at de vil prioritere “kvalitet og bredde i utdanningstilbudet,” men dette ser tydeligvis ikke ut til å gjelde for distriktskommunene. Programmet deres sier også at politikken skal formes ut fra innbyggernes erfaringer, og at man skal ta hensyn til lokale forhold – “Den som har skoen på, vet best hvor den trykker.” Men når det gjelder skolestrukturen, viser Høyre sitt sanne ansikt: lokale behov er underordnet økonomisk effektivisering. Løfter om bredde og kvalitet forsvinner i møte med nedskjæringer og sentralisering.

Innbyggerne i Innlandet fortjener bedre. Ved neste valg bør velgerne i Innlandet tenke seg nøye om før de gir stemme til partier som har vist seg så upålitelige.

 

Juel Sagbakken

Land Venstre