Til Johannes Wahl Gran (MDG): Du lytter, men forstår du?

Dokka videregående skole
Foto: Land Venstre

Svar til Johannes Wahl Grans debattinnlegg i GD 11.10.24.

Så fint at gruppeleder Johannes Wahl Gran (MDG), på fylkestinget både kan lese og høre, men spørsmålet er: Har du forstått det du har lest og hørt? Det er ikke rart at engasjementet er stort når saken gjelder fremtiden til våre barn og ungdommer. Det er ikke overraskende at befolkningen i Innlandet reagerer kraftig når hele prosessen virker rigga for å legge ned videregående skoler uten en grundig samfunnsøkonomisk analyse av konsekvensene.

Flertallet i fylkestinget, inkludert deg, har allerede bestemt seg for å legge ned skoler, uten å ha en klar plan for hvor de berørte elevene skal få sin videregående opplæring fra august 2025. Dette er ikke bare uansvarlig, det er direkte respektløst overfor de unge menneskene dette gjelder.

Når folk stiller kritiske spørsmål til både fylkespolitikere og -administrasjon om denne prosessen, møtes de med bagatellisering og hersketeknikker. Dette provoserer – med god grunn. For dette handler ikke bare om skolestruktur. Det handler om skolekutt uten å ha en plan for transport, hybeltilværelse, utenforskap og frafall. Hvordan kan dere rettferdiggjøre en slik avgjørelse når grunnleggende spørsmål står ubesvart?

Dagens skolestruktur har fungert godt, og Innlandet ligger på topp nasjonalt når det gjelder kvaliteten på utdanningen. Du sier at dere må ta grep for å sikre kvaliteten og ivareta elevene, men hva mener du med ‘kvalitet’ i skolen, Johannes Wahl Gran?

Utredningen som ligger til grunn for disse dramatiske tiltakene er mangelfulle og bryter norsk lov. Det er forventet at de som er gitt tilliten ved valg, følger loven. Når dere blir gjort oppmerksomme på brudd på Grunnloven, må vi kunne forvente at dere faktisk lytter, forstår og drar i bremsen før dette utvikler seg til en skandale som kan gjøre uopprettelig skade.

Dette er ikke bare en debatt om skoler. Det er en debatt om ansvar og plikt til å ta avgjørelser som tjener fellesskapet. Nå er det på tide at dere gjør det rette.

Juel Sagbakken

Land Venstre