I et langt politisk liv har jeg vært med på mange runder hvor administrasjonen foreslår å legge ned, kutte og avvikle. Men det hører til sjeldenheten å få seg forelagt en sak som er så lite utredet og belyst, som forslaget om å avvikle Dokka videregående skole fra høsten 2025.
Så sent som 24. august klagde fylkesordfører Thomas Breen (Ap) sin nød i både VG og NRK om taxiskyss som «har tatt helt av» for skoleelever i Innlandet fylke og koster over 60 millioner kroner hvert år. Et enkelt spørsmål til fylkesordføreren; blir det færre eller enda flere elver i taxi ved å legge ned Dokka videregående skole? Kan det være at vinninga går opp i spinninga?
Det største spørsmålet jeg brenner inne med, er likevel hvem som skal overta den store og viktige jobben Dokka videregående skole i dag gjør med å få veldig mange elever gjennom yrkesfagutdanning til fagbrev innen elektro, industrifag og helsefag – til yrker og sektorer hvor det er stort behov i regionen.
Yrkesfaglærerne på Dokka er lommekjente i det lokale næringslivet. Det gjør at de kan spille både bedrifter og elever gode ved å finne tilrettelagte muligheter. Som for eksempel opplæring i bedrift, som vi burde bruke i mye større grad, er de blant de beste på i Innlandet.
Kontakt med NAV, kommuner og arbeidsmarkedsbedrifter er også en side ved dette. Hvem skal overta og re-etablere dette kontaktnettet, hvis en slik sentral aktør som Dokka videregående forsvinner fra «NAVet»? Det blir som å sette et stort, rødt kryss over samfunnsoppdraget fylkeskommunen skal ha i en naturlig bo- og arbeidsmarkedsregion som Land-kommunene med omland representerer.
I Gjøvik, Toten- og Land-kommunene står vi foran tidenes utfordring med å rekruttere arbeidskraft. Vi har ikke råd til å miste en eneste 15-, 16- eller 17-åring til utenforskap og lediggang. I tillegg skal vi inkludere et stort antall voksne som dessverre har falt utenfor, samt at vi skal inkludere et stort antall ukrainere og andre med behov for beskyttelse. Det beste vi kan gjøre er å lede dem til arbeid.
Nordre Land og Søndre Land er i dag de to eneste kommunene i regionen som har kraftoverskudd. Dette taler for at Dokka Fasteners, Våpensmia og Rustfrie Bergh, bare for å nevne noen, naturlig kommer til å vokse de neste årene. Slik de har gjort de foregående årene. VOKKS Elektro er et annet eksempel på en bedrift som vokser og har mange lærlingeplasser innen elektro.
Svaret på dette er enkelt for meg. Jeg skal kjempe for Dokka videregående skole i fylkestinget!