– Vi hadde tenkt å vente på regjeringens gründermelding, men etter næringsminister Cecilie Myrseths siste utspill er det åpenbart at hun ikke forstår hva det nyskapende næringslivet trenger. Derfor tar vi saken i egne hender, sier Venstre-leder Guri Melby.
Regjeringens nylige forslag om 52 millioner kroner til Innovasjon Norge har fått hard kritikk fra gründermiljøet. Venstre mener tiltakene er utilstrekkelige og mangler visjon.
– Jan Christian Vestre var en skuffelse som næringsminister for gründere og småbedrifter. Det var mye prat og lite handling. Cecilie Myrseth bruker færre store ord, men leverer enda mindre, sier Alfred Bjørlo.
– Dette er katastrofalt for Norge som gründernasjon, særlig fordi mange andre land nå girer opp i gründerpolitikken.
Ambisiøse mål for Norge som gründer- og vekstnasjon
Venstres gründermelding setter ambisiøse mål for Norge innen 2030:
- 10 norske enhjørninger (oppstartsbedrifter verdsatt til over én milliard dollar).
- Doble antall oppstarts- og vekstbedrifter.
- Doble antall sysselsatte per vekstbedrift.
- 1 av 5 nye arbeidsplasser skal skapes i hurtigvoksende bedrifter.
- Dobling av antall kvinnelige gründere og mangfoldige gründerteam.
– Oppstartselskaper og gründere spiller en viktig rolle i norsk økonomi. De fortjener langt bedre rammevilkår enn det regjeringen har levert, sier Melby. Nå vil Venstre gi Stortinget to klare alternativer: Regjeringens vage tiltak eller Venstres ambisiøse og konkrete politikk for å gjøre Norge til verdens beste gründernasjon.
De viktigste tiltakene i Venstres gründermelding
Venstre legger fram en rekke tiltak for å styrke norsk gründerpolitikk. De viktigste er:
Skattesystemet: Skrinlegge den nye exit-skatten, forbedre opsjonsskatteordningen og kutte formuesskatten på arbeidende kapital for å sikre likebehandling mellom norske private eiere/investorer og utenlandske eiere. Venstre vil også gi skattelette for oppstartsbedrifter, inkludert fritak for selskapsskatt de fem første årene for teknologiselskaper.
Kapitaltilgang: Økt tilgang på risikovillig kapital gjennom statlige fond, risikokapitalprogrammer og en styrket rolle for Investinor i å investere i oppstartsselskaper. Offentlige virkemidler skal i større grad rettes mot vekstselskaper.
Kompetent arbeidskraft: Venstre foreslår flere studieplasser innen teknologi og IKT, hurtigspor for visumsøknader, og spesielle skatteregler for utenlandsk arbeidskraft. Det skal også bli lettere å rekruttere utenlandske talenter.
Forenkling av regelverk: Byråkratiske hindringer for gründere og småbedrifter skal reduseres, med bedre digitale tjenester, kortere svartider fra offentlige etater og målrettede forenklinger i møte med virkemiddelapparatet.
Innovative offentlige anskaffelser: Venstre vil styrke StartOff-programmet og fremme flere innovative offentlige anskaffelser gjennom «innovasjonspartnerskap», som gir gründere og småbedrifter lettere tilgang til offentlige kontrakter.
Veien videre for norsk gründerpolitikk
Venstre mener at Norge er i ferd med å tape i konkurransen om å tiltrekke seg gründere og investorer internasjonalt. Mens andre land satser på innovasjon, digitalisering og ny teknologi, setter regjeringen norsk gründerpolitikk på pause. Venstres gründermelding gir Stortinget et klart alternativ for å sikre at Norge blir en ledende gründer- og vekstnasjon.
– Det er ingen tid å miste. Norge trenger en gründerpolitikk som gir mer frihet, flere muligheter og setter oss på veien mot en mer innovativ og bærekraftig økonomi. Venstre tar ansvar der regjeringen svikter, avslutter Bjørlo.