Sammen når vi klimamålene og tar vare på naturen

Solveig Schytz, fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø., Foto: Anne M. Rodem

Fylkesrådet i Akershus har behandlet forslaget til regional planstrategi for perioden 2024-2028. Regional planstrategi viser hvordan vi skal nå felles mål i Akershus sier Solveig Schytz, fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø (V). Regional planstrategi skal vedtas i fylkestinget 24. oktober.

Regional planstrategi er det øverste strategiske dokumentet for fylkeskommunen, og skal gi retning for alt fylkeskommunen gjør. I høringsrunden kom det 53 innspill fra kommuner, statlige aktører, næringsliv og frivillige organisasjoner. Alle er opptatt av å ta Akershus i riktig retning og de aller fleste høringssavene peker på at målene i planstrategien er gode og relevante.

Planstrategien bygger på FN`s bærekraftsmål og baserer seg på en rekke hovedmål og delmål. Disse målene skal bidra til at akershussamfunnet når en del overordnede mål for regional utvikling, klima og miljø, verdiskaping og kompetanse.

Regional Planstrategi legger føringer for fylkets langsiktige utvikling, med fokus på bærekraft, og at Akershus skal være et godt sted å bo for alle.

-Jeg veldig glad for at vi får en regional planstrategi som legger til grunn at vi skal jobbe sammen for å nå klimamålene og ta vare på naturen, sier fylkesråd Solveig Schytz.

-Arealnøytralitet er et viktig prinsipp i den nye regionale planstrategien for Akershus. Ved å fortette og transformere allerede bebygde områder, kan vi stanse naturtap og sikre en bærekraftig fremtid for fylket. All natur ligger i kommunene, og flere kommuner i Akershus har vedtatt, eller er i prosess med, at de skal være arealnøytrale. Dette arbeidet skal vi bidra sterkt til gjennom våre planer og prosjekter, sier fylkesråd Solveig Schytz.

-Den regionale planstrategien for Akershus legger vekt på helhetlig by- og stedsutvikling, der økt livskvalitet og deltakelse står sentralt. Målet er å skape levende lokalsamfunn der folk trives, med tilgang til både natur og gode mobilitetsløsninger, sier Schytz

I Planstrategien viser vi til at vi skal utarbeide tre nye planer for Akershus.

  • Regional plan for økt livskvalitet og deltakelse
  • Regional plan for kompetanse og verdiskaping (i samarbeid med Oslo)
  • Regional plan for areal og mobilitet (i samarbeid med Oslo)

Du kan lese hele forslaget til regional planstrategi her.