Bærum trenger en ny eldrepolitikk

Eldreomsorg, eldre kvinne smilende sammen med en hjemmehjelp
Foto: Mostphotos

La oss starte glassklart – Bærum skal ha sykehjemsplass til dem som trenger det. Men selv om Bærum får flere eldre og flere demente, så er det en enda større andel som ønsker å bo hjemme, har forutsetninger for det – og blir friskere av det.

I august og september har det kommet forslag til politisk nivå om å legge ned sykehjem i Bærum, og de blir sikkert gjentatt i forslag til budsjett for 2025 som blir offentliggjort onsdag 25. september.

Høyre, Frp og KrF gikk sammen med Venstre til valg i 2023 på å «forsere etableringen av antall nye sykehjemsplasser». Hva skjer? For Venstre er det klart – vi trenger en ny eldrepolitikk.

La oss starte glassklart – Bærum skal ha sykehjemsplass til dem som trenger det. Men selv om Bærum får flere eldre og flere demente, så er det en enda større andel som ønsker å bo hjemme, har forutsetninger for det – og blir friskere av det. I fremtiden blir det nærere en regel å bo hjemme hele livet ut. Denne situasjonen krever endring i hvordan den enkelte planlegger livet i hjemmet og endring for institusjoner slik de er i dag.

Det finnes ikke det parti i Bærum som fullt ut har skjønt dette og tatt konsekvensen. Det bærer programmene for perioden 2023–27 preg av, også Venstres eget program. Derfor trenger vi en ny politikk.

Hva med budsjettet? Er det ikke uanstendig å skulle spare inn store ressurser i eldreomsorgen? Som politikere vil vi ikke akseptere at Bærum kutter slik at vi ikke lenger kan si at vi har en god eldreomsorg. Så er det i de gode løsningene rundt de hjemmeboende at mange av de politiske valgene ligger. Venstre er rede til å føre an slik at Bærum får en eldrepolitikk tilpasset kunnskapen og erfaringen vi nå har.

Bærum må ha kompetanse, samlingspunkter og egnede boenheter tilgjengelig i alle deler av kommunen; helsehus, eldreboliger, dagsentre, seniorsentre og andre viktige steder i dagliglivet.

Initiativer om å legge ned må møtes med plan for alternativ bruk tilpasset det at eget hjem er evig basecamp. Vi må bli like flinke til å organisere oss i fellesskap som eldre som det vi er for barn og unge. Frivilligheten blir viktigere enn noensinne, det bør ikke være det klubbhus eller andre typer lokale som ikke også brukes på dagtid hvis muligheten er der, gjerne da i selvorganiserte aktiviteter.

Her har vi lokalt i Vestre Bærum verdens beste eksempel: Lommedalen ILs snart 90-årige æresmedlem Reidun Bye Nystrøm er fortsatt i spissen for trimmen på Lommedalen eldresenter. Det er en opplagt risiko for at det blir større forskjeller mellom de som har og de som ikke har, det være seg familie, nærmiljø eller ressurser til å kjøpe seg hjelp, på en helt annen måte enn det for eksempel en plass ved institusjon legger opp til.

Også her kommer teknologien til å gjøre sitt inntog, og selv om det blir bra så blir det sikkert ikke billig.

Fra Venstre vil vi møte alt dette med politikk; tilpassede løsninger slik vi ellers kjemper; ivareta dem med minst med behovsprøving og med fleksible løsninger enten det er det offentlige eller private som kommer med løsningene. Nå kommer budsjettforslaget der for 2025 – nå må det rett og slett hamres ut en ny politikk for de eldre i Bærum. Det er mye lettere å ta stilling til de foreslåtte endringene i dag hvis vi vet hvilken retning vi skal gå mot i morgen.

 

Ole Reistad (V)
Medlem, Hovedutvalg for aldring og mestring

Innlegget sto på trykk i Budstikka 24. september 2024