Uttalelse: Naturmangfold og klimautfordringer krever strammere nasjonale regler for hyttebygging

Hyttefelt
Foto: HenrikNorway, iStock

Uttalelse vedtatt av hovedstyret i Oslo Venstre 17. september 2024:

Opphold på hytter gir mange gode opplevelser. Men hytter er i stadig mindre grad enkle bygg med minimal komfort. Mange nye fritidsboliger overstiger vanlige boliger i energiforbruk og verdi, noe som representerer en utfordring for naturmangfold og klimautslipp.

Som et liberalt parti ser Venstre fordelene ved at kommunene gis ansvar for lokal planlegging, fordi ‘den som har skoen på, best vet hvor den trykker’. Men i slike spørsmål er det jo nettopp slik at ‘trykket’ ikke er lokalt, men nasjonalt og globalt. Belastning med hyttebygging påføres verden, mens fordelene i stor grad tilfaller kommunene og eierne. Denne skjevheten gjør at kommunene som planinstans ikke i tilstrekkelig grad vurderer alle negative konsekvensene av sine vedtak. Utviklingen må styres fra statlig hold i større grad og rammene for hyttebygging må strammes inn for å sikre bedre beskyttelse av naturmangfold, klimapåvirkning og infrastruktur.

Regjeringen skal ha ros for å ha laget klarere regler for blant annet å hindre nedbygging av myrer, og å sikre villreinens levekår. Men forslaget til nye retningslinjer tar ikke tilstrekkelig hensyn til natur og miljø. Senterpartiets landbruksminister, Pollestad, mener sågar at “Vi må bygge ned enda mer norsk natur!”

De nye retningslinjene representerer en ytterligere tilspissing av dagens utfordringer, og gir naturen og klimaet enda verre kår ved at nasjonale retningslinjer nedtones til fordel for lokalt selvstyre.

Oslo Venstre vil:

  • Øke skattefritaket for utleie av fritidsbolig slik at utleie er skattefritt dersom eier bruker hytta flere døgn enn den er utleid per år
  • Beskytte naturen ved å etablere strenge statlige retningslinjer for hyttebygging, og forby nye hyttefelt frem til de nasjonale retningslinjene er på plass
  • Redusere energibruk ved nye fritidsboliger ved å gjøre energikravene for nybygg i TEK-17 (§14) gjeldende for alle fritidsboliger med oppvarmet areal over 50 m2 (pdd. har også mellomstore fritidsboliger unntak fra energieffektivisering i bygningsloven)
  • Styre mot fortettet utbygging.