Plast på avveie utgjør en stor miljøtrussel.
– Å hindre og å rydde opp i plastforsøpling i vassdrag og i Oslofjorden er en viktig oppgave for fylkesrådet i Akershus, sier Solveig Schytz, fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø i Akershus.
Norwegian Research Center (NORCE) har undersøkt 84 elver i Norge for plast. I den verste elven blant dette utvalget, Lierelva, er det i gjennomsnitt én meter plast per meter elv. Ingen av elvene i denne undersøkelsen ligger i Akershus, men det er tatt prøver i Glomma i Innlandet fylket, og Glomma renner også gjennom Akershus.
– Funnene i denne rapporten er skremmende, men det er også lyspunkter her, i flere elver på Vestlandet som hadde vært undersøkt tidligere hadde forsøplingen blitt redusert siden 2019.
– Vi skal bidra med det vi kan, og blant annet skal Oslofjordfondet nettopp brukes for å bidra til en renere fjord og dette inkludere også plastforurensing, sa Schytz da plastforurensing nylig var tema i spørretimen i fylkestinget nylig.
Akershus Fylkeskommune bidrar på mange ulike måter i arbeidet med å forhindre og rydde opp i plastforurensing. Sammen med kommuner, statsforvalter og andre statlige aktører deltar fylkeskommunene i vannforvaltningen gjennom vannområder og vannregioner. Vannregionene, i vårt tilfelle vannregion Glomma og vannregion Vest-Viken, koordinerer oppfølgingen av de regionale vannforvaltningsplanene. Disse beskriver økologisk og kjemisk tilstand for alle vannforekomster i området og hva som skal til for å nå målet om god økologisk og kjemisk tilstand innen 2028.
Overvåkingen av miljøtilstanden er statsforvalterens ansvar, og de bruker ulike kompetansemiljøer for å innhente og analysere data fra en stor mengde målepunkter i vassdragene. Plastavfall har ikke tidligere vært blant faktorene som systematisk har blitt kartlagt, men i de gjeldende vannforvaltningsplanene har dette fått en mer fremtredende rolle.
– Det arbeides med metoder for å kartlegge dette systematisk, men det er ikke på plass ennå. I vår Oslofjordsatsning har vi gitt tilskudd til mange ulike prosjekter som både rydder opp plastsøppel, som gjennom bl.a. erosjonssikring og etablering av kantvegetasjon forhindrer at gammel og ny forsøpling endre opp i våre vassdrag og i fjorden, og til ulike miljøtiltak i landbruket, avslutter Schytz.