Behandlingsplasser for rusavhengige i Innlandet under press

I 2023 døde 363 mennesker av overdose og 693 av selvmord i Norge. I Innlandet alene mistet vi 26 personer til overdoser. Rusmiddelbruk kan øke risikoen for selvmordsatferd ved å svekke den kritiske dømmekraften og fremme impulsive handlinger. Denne sammenhengen understreker viktigheten av et bredt og tilgjengelig behandlingstilbud for rusavhengige.

Likevel er situasjonen for rusbehandling i Innlandet alarmerende. I den pågående anbudsprosessen mellom Helse Sør-Øst og private, ideelle institusjoner innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) har Stiftelsen Renåvangen nylig fått beskjed om at de ikke lenger er med i anbudsrunden. Dette skjer samtidig som Valdresklinikken stengte dørene i februar 2023, og Frankmotunet ble lagt ned i 2022. Institusjoner med solid erfaring og dokumenterte resultater, som også har vært viktige arbeidsplasser i Innlandet, er enten nedlagt eller står i fare for å forsvinne.

Denne utviklingen er ikke tilfeldig, men et resultat av rødgrønn regjerings politikk som rammer de mest sårbare. Innlandet Venstre er dypt kritiske til nedbygging av behandlingstilbudet til rusavhengige og hvordan dette svekker et mangfoldig tilbud.

Rusreformen ble stoppet – hva er alternativet?

Den 3. juni 2021 stemte Arbeiderpartiet, Senterpartiet og FrP nei til rusreformen i Stortinget. I stedet har de foreslått en såkalt forebyggings- og behandlingsreform, men i mellomtiden skjer det motsatte: Behandlingstilbud bygges ned. Ifølge Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO, 2024) vil 400 døgnplasser for rusavhengige bli redusert. Dette skjer først ved at godkjenningsordningen for Fritt Behandlingsvalg fjernes, som alene hadde en kostnad på over 250 millioner kroner. Dernest planlegger Helse Sør-Øst å kutte ytterligere 135 plasser gjennom en pågående anbudsrunde. Disse kuttene skjer uten tilsvarende oppbygging av offentlige tilbud, og uten dialog med institusjonene som står i fare for å bli nedlagt.

For Innlandet Venstre er dette uakseptabelt. Vi kan ikke godta en så kraftig nedbygging uten at det finnes et tilsvarende tilbud til pasientene. Hvem skal sørge for erfaring, trygghet og mangfold i rusfeltet når små, ideelle og erfarne institusjoner i distriktene forsvinner?

Det finnes klare anbefalinger som sier at både polikliniske og døgnbaserte tilbud i psykisk helsevern og rusbehandling må styrkes. Tidlig behandling kan forbedre pasientutfall og redusere behovet for mer omfattende tiltak senere. Det er også avgjørende å styrke samarbeidet mellom ulike nivåer av helsetjenesten. Lokalkunnskap om pasientenes miljø og nettverk spiller også en viktig rolle i behandlingen. For oss i Innlandet Venstre virker det som om Helse Sør-Øst ikke følger sine egne retningslinjer.

Venstre vil ha en human ruspolitikk

Innlandet Venstre vil fortsette å kjempe for en nasjonal rusreform med sterk lokal forankring. Vi ser behovet for å ta vare på de som har det vanskeligst. Venstre ønsker en human ruspolitikk hvor vi møter avhengighet med hjelp og behandling, ikke straff. Ruspolitikken må være kunnskapsbasert, menneskefokusert og gi folk muligheten til et trygt og godt liv.

Venstre vil forbedre rusomsorgen lokalt, ved å etablere væresteder for rusavhengige, redusere ventetid på behandling, legge til rette for bruk av rustestingsutstyr og øke støtten til frivillige aktører. Her har private og ideelle behandlingsinstitusjoner en svært viktig rolle. Dette vil ikke bare være bra for de som trenger hjelp, men også bidra til å sikre viktige kompetansearbeidsplasser i Innlandet.

Det er på høy tid å endre kurs. Vi ønsker en rusreform som gir bedre hjelp til de som sliter med avhengighet, og som sørger for at Innlandet har de nødvendige ressursene til å møte fremtidens utfordringer innen rusbehandling.

Kristin Jess-Bakken og Stig Vaagan, 1. og 2. kandidater for Venstres stortingsliste i Oppland og Hedmark