Til et kommunestyremøte er det ordføreren som har bukta og begge endene når det kommer til saksliste. Ordføreren bestemmer hva som skal opp, og vil ikke han fremme saker, så blir det ikke noe av dem. Den eneste muligheten kommunestyremedlemmene har for å få opp andre saker er enten gjennom «grunngitte spørsmål» eller gjennom «interpellasjoner».
Grunngitte spørsmål fremmes vanligvis skriftlig av en representant senest tre arbeidsdager før møtet i kommunestyret. Det grunngitte spørsmålet rettes, som ved innlegg, til ordføreren. Andre enn spørrer og svarer kan ikke delta i ordskiftet. Representantens spørsmål og svaret fra møteleder sendes vanligvis til representantene før møtet starter. Det er vanlig at representanten får ordet for å legge fram spørsmålet sitt, og deretter får svareren (som regel ordføreren) ordet. Spørreren får anledning til tilleggsspørsmål og svareren får tilleggs svar. Det fremmes ikke forslag i forbindelse med grunngitte spørsmål.
Dersom man vil ta opp noe av mer prinsipiell karakter fremmes det vanligvis som en interpellasjon. Om interpellasjonen skal følges opp videre, må kommunestyret gjøre vedtak om det med eventuelle føringer for oppfølgingen. Ved interpellasjoner er det vanlig at interpellanten eller svareren kan fremme forslag som tas opp til votering. Slike forslag kan, dersom de blir vedtatt, oversendes kommunedirektøren for utredning. Ofte oversendes slike forslag til formannskapet, som tar stilling til videre saksbehandling. En interpellasjon fremmes skriftlig av en representant overfor ordføreren innen én uke før kommunestyrets møte. Det vanlig med en totalt begrenset behandlingstid, og at interpellant og svarer får ordet to ganger hver, mens øvrige talere kan få ordet én gang hver.
Vi i Venstre er ombud. Ombud for egne velgere, men også ombud for andre partiers velgere. Derfor kommer det hele fem interpellasjoner fra oss i kommunestyret førstkommende torsdag.
Pawel Olejnik er Haram kommunestyres eneste medlem med innvandrerbakgrunn. Dermed har han selv kjent på kroppen hvordan det er å komme til Norge og hvordan det er å etablere seg her. I sin interpellasjon tar han opp hvor lite Harams innbyggere med flerkulturell bakgrunn har utfordringer med å få inn sine betraktninger og utfordringer i beslutningene i formannskap- og kommunestyre. Han foreslår derfor et eget «Kommunalt råd for flerkulturelle innbyggere» som skal skal fremme interesser og synspunkter for den flerkulturelle befolkningen i Haram.
Undertegnede, som er Venstres andre kommunestyrerepresentant, jobber som lærer og har vært sterkt engasjert i skoleutvikling gjennom mine verv som HTV i Skolenes landsforbund. Derfor er det innholdet i skolene som er mitt hjerte nærmest, men også bygningene de unge skal lære i. Dermed kommer det en interpellasjon om skolebygningene og idrettsanlegget ved ungdomsskolen i Brattvåg og to om innholdet i Haramsskolene. Bygningene ved Brattvåg ungdomsskole er i dårlig forfatning, og vi i Venstre vil at kommunestyret skal opprette et ad hoc-utvalg som ser på hva vi skal gjøre med bygningsmassen.
De to andre skoleinterpellasjonene handler om innholdet; forskerne roper et varsko om belastningen kontaktlærerne blir utsatt for, og forskerne sier også klart ifra at leken har en altfor liten rolle i småskolen. Venstre ønsker å doble kontaktlærerressursene i Haramsskolene, og at Haram kommune setter fokus på å legge til rette for mer lek i småtrinnet.
Verken Pawel eller jeg har hatt store utfordringer med overgangsalderen, men hele 1/3-del av kvinnene har store utfordringer med denne. Kommunen må, i samarbeid med fagbevegelsen og tillitsvalgte, bidra med å gjøre helse og velvære for kvinner i overgangsalder til en prioritet, og dermed hjelpe flere kvinner ut av usikkerheten. Venstre foreslår derfor i den siste interpellasjonen at Haram kommunestyre oppretter et Kvinnehelsenettverk hvor kommunens ledelse, arbeidstakerorganisasjonene og verneombudene i samarbeid setter søkelys på kvinnehelse og kommer med eventuelle konkrete forslag til tiltak til forbedringer rundt kvinnehelse generelt – og overgangsalderen spesielt – i kommunens virksomheter.
Vi håper på en god og konstruktiv debatt i torsdagens kommunestyre.
Christian Holstad Lilleng
Gruppeleder Haram Venstre