Til innhold

Innlegg: Ny skole – gammel tradisjon?

Debatten om navn på den nye skolen på Tynsåkjordet, som skal erstatte Vilberg barneskole, går for fullt i EUB. Per Aage Pleym Christensen hadde dette innlegget i EUB.

Vilberg skole opphører snart å eksistere. Den nye skolen på Tynsåkjordet skal få nytt navn.

Forslagene de folkevalgte har fått å velge mellom følger tradisjonen, som ifølge saksdokumentene er å gi et navn knyttet til stedet skolen befinner seg.

I flere år har det vært en debatt om å hedre kjente og ukjente personer fra Eidsvolls historie. Det er mange å velge mellom; Henrik Wergeland, Camilla Collett, Cecilie Thoresen – og Agnes Lie. Det er kanskje verdt å tenke over om navnevalget ikke bare skal hedre, men også løfte frem en person som et forbilde for nye generasjoner av elever.

Venstre har i flere år forsøkt å få Eidsvolls folkevalgte til å hedre Cecilie Thorsen ved å navngi plassen foran rådhuset i Sundet efter henne. Foreløbig uten hell. Men nå er det i hvert fall en park som bærer hennes navn.

Skulle man hedre Henrik Wergeland kunne plassen foran biblioteket (om ikke biblioteket selv) bære hans navn. For se hva som står på t-skjortene de bærer på Wergelands hus (som vi får gå ut fra kanskje er oppkalt efter Henrik og ikke faren): «Bokhyllen er den stige, hvorved du bliver din overmanns lige». Det er jo et fint motto for et bibliotek.

Da jeg leste om Agnes Lie i et innlegg i EUB 08.mars ble jeg glad. For Agnes Lie var den første kvinne i kommunestyret i Eidsvoll. Hun var venninne med kvinnesaksforkjemperen Gina Krogh – og hun var skeiv!

Her er altså Eidsvolls historie, kvinnesakshistorie og skeiv historie i en og samme person.

I disse dager, når «homo» er et skjellsord og det blir et stridsspørsmål om skoler skal kunne heise regnbueflagget, ville det ikke være strålende om selve skolen har navn efter en skeiv person som var en foregangsperson i Eidsvoll?

Jeg synes det vil være en flott manifestasjon av at Eidsvoll er på rett side av historien. Eidsvoll er et foregangssted i norsk historie, helt fra Eidsivatinget, via søskenparet Henrik Wergeland og Camilla Collet, via Cecilie Thoresen – til Agnes Lie. Jeg støtter helhjertet forslaget fra SVs Annette Solberg om at den nye skolen bør bære navnet til Agnes Lie.

Per Aage Pleym Christensen, Eidsvoll-entusiast

(innlegget stod i EUB på nett 30.08, og i papiravisen 01.09)

Siden har følgende artikkel stått, om at det etterlyses navneforslag.

Vår tidligere artikkel om Agnes Lie anbefales.