Land Venstres høringsuttalelse til ny framtidig skole- og tilbudsstruktur i Innlandet fylke

Foto: Dokka vgs

Høringsuttalelse fra Land Venstre om tilbudsstrukturen i det videregående tilbudet i Innlandet fylke

Innledning: Venstre har en lang tradisjon for å kjempe for tilgjengelig og inkluderende utdanning. Partiet stod i sin tid for innføringen av folkeskolen, og har alltid ment at tilgang til utdanning er en grunnleggende rettighet for alle. Det er avgjørende at vi fortsetter denne tradisjonen og sørger for at alle ungdommer, uansett hvor de bor, får like muligheter til å fullføre videregående opplæring.

Land Venstre ønsker å bidra til at Innlandet fylke kan tilby et videregående opplæringstilbud som er bredt, stabilt og likeverdig for alle elever, uavhengig av elevenes bosted og foreldrenes økonomi. Vi har gjennomgått forslagene for ny tilbudsstruktur og stiller sterke, kritiske spørsmål til kriteriene for hvilke skoler som skal beholdes.

Betydningen av å beholde tilbudene ved Dokka videregående skole:

Dokka videregående skole spiller en avgjørende rolle i lokalsamfunnet. Det er med stor bekymring vi ser at skolen står i fare for å miste sitt tilbud på studiespesialiserende, og i verste fall at hele skolen legges ned. Skolen er den eneste videregående skolen i Land-regionen, en region med lavt utdanningsnivå. Dokka videregående har gode resultater både når det gjelder gjennomføring og lave mobbetall. En økende pågang av elever viser at det er et stort behov for tilbudene ved skolen. Dokka videregående skole er en kombinert skole med yrkesfaglige og studieforberedende retninger. Elevtallet ved skolen har økt med 20% fra høsten 2023 til høsten 2024.

Venstre stiller seg kritisk til kriteriene for hvilke skoler som skal beholdes:

Likeverdighet mellom by og land:

  • Land Venstre mener at elever i distriktet skal ha et likeverdig opplæringstilbud som elever i byene.
  • Venstre mener at en nedleggelse av Dokka videregående kommer til å ha konsekvenser for utdanningsnivå, tilgang til kvalifisert arbeidskraft til næringslivet og bosetting i Land-kommunene.
  • Venstre mener at kvaliteten på utdanningen bør være avgjørende, ikke antall klasserom.

Forebygging av utenforskap:

  • Hvordan vil fylkeskommunen hindre at ungdom i distriktene faller utenfor utdanning og arbeidsliv som følge av lengre reisevei og manglende lokalt skoletilbud? Venstre frykter at færre gjennomfører videregående opplæring som følge av lengre reisevei, flere må bo på hybel.
  • Borteboerstipendet for elever dekker ikke kostnaden ved et ekstra bosted. Hvem skal ta denne ekstra kostnaden? Venstre mener at det er uakseptabelt at familier i distriktene må bære denne økonomiske byrden.
  • Venstre mener at tilgangen til utdanning blir drastisk redusert for ungdom i distriktene når de må bo på hybel, noe som vil føre til enda lavere utdanningsnivå i distriktene enn i byene.
  • Venstre mener at det beste tiltaket for å forebygge utenforskap er å sikre at ungdommene har tilgang til videregående utdanning i nærmiljøet, herunder både yrkesfag og studiespesialiserende.
  • Venstre mener at tilgangen til videregående skoler med varierende størrelser er avgjørende for å få elever gjennom videregående opplæring.

Spesialiserte tilbud:

  • Venstre mener at det er viktig for elever med særskilte behov at det opprettholdes tilrettelagte tilbud i nærmiljøet.

Kritikk av tallmaterialet:

  • Vi stiller oss kritisk til tallmaterialet som presenteres av fylkeskommunen. Venstre mener at man ikke i tilstrekkelig grad har tatt hensyn til innflytting til regionen og økende elevtall som følge av dette.
  • Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en høy grad av tilflytting til regionen, og med forventede nye arbeidsplasser vil dette føre til ytterligere tilflytting og flere elever​​. Det er uforståelig at man vurderer å bygge ned et skoletilbud under slike forutsetninger.

Land Venstre mener at det er avgjørende å sikre at alle elever i Innlandet fylke får tilgang til et kvalitativt godt utdanningstilbud, uavhengig av hvor de bor. Vi kan ikke tillate oss å ofre kvalitetsutdanningen til fordel for administrative formaliteter. La oss sammen jobbe for å sikre en lysere fremtid for alle elever i Innlandet fylke!

Innlandet er landets største fylke:

Innlandet er landets største fylke, og det er viktig at fylkeskommunen tar hensyn til hele fylkets behov og sikrer at distriktene ikke blir nedprioritert. Hvis ikke, er Land Venstre redd flere regioner vil kunne komme til å søke ny fylkestilhørighet.