Når kvinnene får barn har vi gode helse- og velferdsordninger som støtter kvinnen og hennes familie. Tilsvarende ordninger finnes ikke når den samme kvinnen nærmer seg 45 år og den nye livsfasen «overgangsalderen» slår inn.
Alle kvinner kommer i overgangsalderen og selv om det hvert år kommer inn 30.000 nye i denne fasen på landsbasis, og at det er en naturlig og forutbestemt periode, snakker vi særdeles lite om dette.
Derfor kommer denne perioden overraskende på mange og den kan by på utfordringer. Ca. 1/3 merker knapt at de går gjennom overgangsalderen, 1/3-del får milde plager, mens den siste 1/3-delen får så store plager at det går utover livskvaliteten og fungeringen i hverdagen.
Sykmelding og uføretrygd
1/3 av 30.000 er 10.000. Dessverre er plagene for disse så store at mange velger å jobbe mindre eller rett og slett forlater arbeidslivet via sykemeldinger og/eller uføretrygd.
For mange er dette kroppslige og mentale plager kvinnen selv ikke finner ut av. Det kan være smerter i muskler og ledd, at de sliter med søvn og konsentrasjonsvansker, føler seg annerledes og mer urolig enn før, men uten å kunne sette fingeren på hva det er.
Vi prater så lite om overgangsalderen at tausheten og skammen rundt dette bare blir vedvarende. Vi MÅ snakke om dette, ikke minst fordi denne overgangen skjer med alle kvinner i sine potensielt beste år i arbeidslivet.
I dag blir det dessverre kun snakket om dersom noen har en betydelig funksjonssvikt, selv om vi vet at selv de mildeste plagene påvirker kvinnenes arbeidsliv og familieliv. Derfor er overgangsalderen noe vi som samfunn må sette på dagsorden og skaffe oss mer kunnskap om.
Arbeidsplassen er en unik arena for å sette denne dagsordenen.
Her må Haram kommune, som den største kvinnearbeidsplassen i Haram, går foran som en ledestjerne og sette søkelys på hvordan man kan gjøre situasjonen på arbeidsplassen bedre:
- Kommune som organisasjon må anerkjenne denne livsfasen
- Lederne i Haram kommune må ha kunnskap om overgangsalder og bidra med tiltak som kan redusere plagene
- Kommune må legge til rette for arenaer hvor man kan gjennomføre erfaringsutveksling blant kolleger
- Kommunen må bli en kommune med fleksibilitet og kontroll over arbeidssituasjonen
- Kommunen må legge til rette for muligheter for å ta pauser
- Kommune må legge til rette for praktiske anordninger som temperaturkontroll, kaldt vann, egnede arbeidsklær, med mere.
Åpenhet og toleranse
Kommunen må, i samarbeid med fagbevegelsen og tillitsvalgte, bidra med å gjøre helse og velvære for kvinner i overgangsalder til en prioritet, og dermed hjelpe flere kvinner ut av usikkerheten. Kommunen må ha en bevist strategi for å motvirke at kvinner i overgangsalderen blir stigmatisert og marginalisert, og kommunen må ha nulltoleranse for trakassering og utsagn som gjør at kvinner opplever at det er de som er problemet.
I tillegg må kommunen kartlegge sine kvinnelige ansattes erfaringer med ulike typer arbeidsorganiseringer (skiftarbeid, tungt fysisk arbeid, kontorarbeid, og så videre) og overgangsalder.
Åpenhet og toleranse på arbeidsplassen kan være avgjørende for å støtte ansatte gjennom naturlige livsfaser.
Vi har alle et ansvar for å sikre et bærekraftig arbeidsliv for kvinner i overgangsalderen, og for å unngå at Haram kommune mister viktige ressurser.
Haram Venstre vil foreslå følgende i en interpellasjon til kommunestyret 19.september: «Haram kommunestyre oppretter et Kvinnehelsenettverk hvor kommunens ledelse, arbeidstakerorganisasjonene og verneombudene i samarbeid setter søkelys på kvinnehelse og kommer med eventuelle konkrete forslag til tiltak til forbedringer rundt kvinnehelse generelt – og overgangsalderen spesielt – i kommunens virksomheter.»
Christian Holstad Lilleng
Gruppeleder Haram Venstre