Kjernekraft i Halden – ja takk!

Det er med stor interesse å lese kompetanserapporten fra Halden Kjernekraft AS (HKAS) som nylig ble presentert. Her fremgår det at et fullt utbygget kjernekraftverk i Halden trenger ca. 400 ansatte pluss sikkerhetsvakter og andre innleide. I tillegg kommer ringvirkninger. I Halden-sammenheng blir dette i så fall en av de største arbeidsgiverne i kommunen og vil gi gode skatteinntekter – i minst 60 år.

Med 1200 MW installert effekt og forventet årsproduksjon på ca. 10 TWh/år kan dette bli ett av Norges største kraftverk og det kan hjelpe godt på strømunderskuddet vi allerede har i Østlandsregionen. Behovet for mer elektrisitet vil også øke i årene fremover. Dette tilsier også at eiendomsskatten for dette kraftverket alene kan ligge på flere titalls millioner kroner i året.

Bilde av moderne kjernekraftverk.
Illustrasjon av GE Hitachi sin BWRX-300 reaktor

Nå er ikke planene for lokalisering klare slik at arealbruket er fortsatt ukjent, men om vi ser på varselet om oppstart av reguleringsplan i kommunene Aure og Heim, der Norsk Kjernekraft AS har kommet langt med planer om et annet, tilsvarende kjernekraftverk, er det foreløpige planarelet satt til 0,5 km². Det er omtrent åtte Ullevål Stadion, men langt fra alt vil evt. bli bebygget. Dette er forøvrig omtrent like stort område som ANEO har foreslått å bygge solkraftverk på i Berg og som bare skal gi 36 GWh/år. Dette er 0,38 % av produksjonen, eller 260 ganger mindre, sammenlignet med det foreslåtte kjernekraftverket til HKAS. På samme areal.

En annen sammenligning: Eidsiva Hafslund Vind sitt planitiativ for et vindkraftverk i Aremark-Sør (Blankefjell/Ankerfjella) berører hele 22,5 km² urørt natur og bare skal produsere 700 GWh. Et 45 ganger så stort areal som produserer mindre enn 8 % av energien. Vindkraftverk på denne størrelsen har gjerne bare ca. 10 ansatte.

Med kjernekraft får vi altså vesentlig mindre utbygget areal, vesentlig større elektrisitetsproduksjon, spesielt når solen ikke skinner og når vinden ikke blåser, flere jobber, mye lengre levetid på kraftverket og større skatteinntekter.

Venstre sparket i gang denne ballen med en forespørsel til kommunestyret den 15. desember 2022 og vi heier på HKAS videre. Vi mener dette er god og fremtidsrettet miljø-, klima- og energipolitikk og er fornøyd med at flere andre partier i Halden har kommet etter.

Frode Tennebø, leder Halden Venstre

Innlegget ble publisert i Halden Arbeiderblad 6. august 2024.