Uttalelse vedtatt av hovedstyret i Oslo Venstre 21. mars 2024:
Av Oslo Venstres partiprogram for 2023-2027 fremgår det at vi vil “jobbe for forbud mot bunntråling i Oslofjorden for å redusere den totale belastningen på det marine økosystemet”. Hammersborg-erklæringen tar imidlertid ikke uttrykkelig til orde for et forbud mot bunntråling, men kun for å innføre et “forbud mot tømming av septik […] i 2024”, samt å innføre fiskeforbudssoner.
I Havforskningsinstituttets rapport om torskebestanden i Oslofjorden, “Krafttak for kysttorsken”, er det en hovedkonklusjon at “den viktigste årsaken til nedgangen i bunnfiskbestandene i Oslofjorden er bunntråling (reketråling)”. Oslofjorden, inkludert ytre Oslofjord, er det området i verden som er mest utsatt for bunntråling, og den ødeleggende virkningen av bunntrålingen for Oslofjordens økologi og bunndyrfauna er svært omfattende. Ifølge Havforskningsinstituttets rapport er det “lite sannsynlig at man vil kunne gjenoppbygge bunnfiskbestander dersom bunntråling fortsetter som før”.
Det er under 70 reketrålere som opererer i Oslofjorden i dag. Til tross for at deler av Oslofjorden er vernet som nasjonalpark (Færder og Ytre Hvaler), er det likevel åpnet for bunntråling innenfor nasjonalparkgrensene. I Havforskningsinstituttets rapport “Marint vern” fra 2021 er konklusjonen at “ingen av de norske marine nasjonalparkene (med mulig unntak for Jomfruland nasjonalpark) innfrir kravene for å melde inn sine sjøområder som marine verneområder”. Det beskjedne antallet yrkesfiskere som i dag hindrer gjenoppbygging av bunnfiskbestander i Oslofjorden står i sterkt misforhold til de om lag to millioner menneskene som har Oslofjorden som sitt rekreasjons- og nærområde.
Forbud mot bunntråling og et styrket vern av Oslofjorden er imidlertid ikke bare en oppgave for Oslo Venstre og Oslo kommune, men også for alle kommunene langs fjorden – og ikke minst er det et nasjonalt anliggende. Oslo kommune bør være en foregangskommune for å fremme vern av de marine økosystemene i Oslofjorden, ved blant annet å arbeide for utvidede vernesoner og på sikt et forbud mot bunntråling.
For å styrke vernet av fjorden og hindre ytterligere belastninger må Oslo kommune styrke samarbeidet med de andre kommunene langs Oslofjorden. Oslo Venstre bør også gå i bresjen for at livet i og rundt Oslofjorden blir en viktig og omtalt sak inn mot stortingsvalget i 2025, ved blant annet at bedring av miljøtilstanden i Oslofjorden og forbud mot bunntråling blir en del av Venstres partiprogram.
Oslo Venstre vil:
- jobbe for et forbud mot bunntråling i Oslofjorden for å redusere den totale belastningen på det marine økosystemet
- styrke samarbeid med andre kommuner langs Oslofjorden for en helhetlig politikk som ivaretar miljøet og befolkningen som bruker området på den beste måten
- bidra til at tiltak for forbedring av miljøtilstanden i Oslofjorden, herunder forbud mot bunntråling, blir en viktig del av Venstres partiprogram for stortingsvalget i 2025
- tillate at kommuner gis mulighet til å opprette lokale fiskeforbudssoner
- innføre langt sterkere fiskerestriksjoner og etablere flere større marine verneområder i Oslofjorden