Naturkrise på Romerike?

IKKE I TVIL: Siden OSL åpnet i 1998 er enorme arealer nedbygd på Øvre, og planene ligger klare for mer. Selvsagt må vi bruke krise-ordet om tilstanden for det vi har igjen, sier Thorbjørn Merkesdal., Ullensaker Venstre

JA

– Nå må vi spare det lille vi har igjen og heller bygge på de grå områdene!

Leder Thorbjørn Merkesdal i Ullensaker Venstre er krystallklar når han beskriver situasjonen for naturen i regionen vår – KRISE.

Romerikes Blad har – inspirert av NRKs Oppsynsmannen og Norge i rødt, hvitt og grått – brukt tid og krefter på å kartlegge situasjonen for naturen på Romerike. Resultatet ble en flott, sekssiders sak i lørdagsutgaven 2. mars – 24:

STILLER SPØRSMÅLET: Romerikes Blads forside lørdag 2/3-24.

Mens samtlige tolv ordførere på Romerike avviser påstanden om at det er naturkrise i deres kommune, har leder i Ullensaker Venstre, Thorbjørn Merkesdal, en annen oppfatning:

Flere steder rundt Jessheim deiser grantrær i bakken for å gi plass til boliger og infrastruktur. Nord for sentrum skal et stort myrområde bli til en ny bydel med plass til 10.000 nye innbyggere. En stor bit av Jessheimmarka blir boligfelt.

GARDERMOBYEN: Det er svært lite natur igjen i området rundt Jessheim. Her ser du NINAs registrerte inngrep de siste fem årene, samt planlagte og pågående inngrep (stjernene) som vi har lagt til. (Skjermdump fra Nina.no)

– Det er lettere og billigere å bygge på grønne områder enn grå områder. Derfor blir grå områder satt på pause, og så bygges det i urørt natur isteden. Det er trist, mener Merkesdal.

– En velkjent taktikk er å kjøpe opp skog, og flathogge den. Det kan hvem som helst gjøre. En flathogd skog fremstår ikke som veldig verdifull, og det er lettere for politikerne å si ja til utbygging når området likevel ligger brakk. Fordi gevinsten i andre enden er så stor, gjør det ingenting om det går noen år uten at du får lov å bygge. Det er enorme summer å tjene i dette markedet, sier Merkesdal.

Han presiserer at han ikke er mot vekst, men at veksten i større grad bør kommet på grå områder, ikke grønne.

– Framover blir det en kamp for hver eneste kvadratmeter. Jeg har holdt på med dette siden 90-tallet, og det hender jeg går lei, men vi må ta med oss de få seirene vi får. Vi har blant annet greid å få på plass en markagrense rundt Jessheim. Vi har fått på plass et klimaregnskap og jobber for at kommunen skal bli arealnøytral. Det betyr at når et grønt område bygges ned, må et tilsvarende område tilbakeføres til naturen. Får vi til det, er vi langt på vei.

Vi i Venstre tar jobben som «Lokal oppsynsmann» på alvor!

Les hele saken i Romerikes Blad