Nytt og sterkere fokus på beredskap i Asker

Innfelt fra venstre: Christian Skrede og Elisabeth Holter-Schøyen.
Innfelt fra venstre: Christian Skrede og Elisabeth Holter-Schøyen., Foto: Jeppe Holter-Schøyen (innfelt) og FangXiaNuo

Asker Venstre har hatt fokus på beredskap over lengre tid og er derfor svært glade for at samarbeidspartiene H, Frp og Krf stilte seg bak et forslag fra oss i Kommunestyret 12. desember om et enda sterkere fokus på beredskap i tiden framover.

Det er mange typer beredskap. Det første man tenker på er kanskje militær beredskap. Det kan også være beredskap mot dataangrep som kan lamme organisasjoner og bedrifter og true vår sikkerhet. Ekstremvær, problemer med vannforsyningen, deler av infrastrukturen kan falle ut, det kan oppstå en internasjonal forsyningskrise – eller storstreik.

Gruppeleder i Asker Venstre, Elisabeth Holter-Schøyen, forteller at Kommunedirektøren har fått i oppdrag å komme med en sak til politikerne knyttet til beredskap på ulike områder ved uønskede hendelser og kriser.

– Saken skal blant annet belyse og gi oversikt over dyrkbare kommunale eiendommer, mulighet for en frivillig oversikt over private dyrkbare eiendommer, samt en kartlegging av tilgang på skogsmaskiner og annet større utstyr for vedhogst, både i kommunalt og privat eie, sier Holter-Schøyen.

De to første relatert til en internasjonal forsyningskrise og den siste til en langvarig energikrise og bortfall av strøm.

Helhetlig Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) for Asker og Bærum inneholder 20 scenarier av uønskede hendelser med potensielt store konsekvenser for kommunens innbyggere. Her er ikke en internasjonal forsyningskrise inkludert, noe Asker Venstre mener bør vurderes ved neste rullering i 2024.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden gjør at vi må ha i tankene «hva gjør vi hvis» for å være forberedt på uønskede hendelser og kriser.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler oss å ha et beredskapslager hjemme. Behovene som bør kunne dekkes i tre døgn er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Å være forberedt på uønskede hendelser er ikke krisemaksimering, men sunn fornuft.

Beredskapslager: Dette mener DSB at vi bør ha hjemme i tilfelle en krise.

Forsyningssikkerheten ble utfordret i pandemien. Tomme butikkhyller og hamstring skjedde på tross av sentrale myndigheters anbefaling om å unngå dette.

– Hvilke muligheter er det på matforsyning hvis det internasjonalt blir en forsyningskrise? Og hva kan du som innbygger gjøre selv? Hva kan vi som kommune gjøre av enkle tiltak, spør Christian Skrede, kommunestyrerepresentant for Venstre.

Asker kommune har en skjult matreserve i egen jord som vi burde ha en klar plan for utnyttelse av hvis behovet oppstår. En kjøkkenhage på 200 kvm. vil gi ca. 1 kg mat pr. dag gjennom et år. Dette er en svært enkel og kostnadsfri delberedskap.

– Men det er ikke bare kommunens eiendommer vi bør ha en oversikt over, også innbyggernes hager og dyrkbar jord vil være viktig i en forsyningskrise, sier en engasjert Christian Skrede. – Vi ser for oss et frivillig register over innbyggernes hager og dyrkbar eiendom hvor innbyggerne selv kan registrere sin dyrkbare eiendom ved å sende inn et digitalt meldeskjema.

Det er blitt populært for stadig flere å dyrke egne grønnsaker. Etablering av beredskapshager er det «nye». For å øke kunnskapen og engasjementet hos innbyggerne om dyrking av grønnsaker i egen hage – lage sin egen beredskapshage – bør kommunen jevnlig tilby både fysiske og digitale kurs med tema beredskapshage, mener Asker Venstre.

Les om Asker Venstres åpne temamøte om beredskapshage og hvordan du kan få mat ut av plenen – med Anders Nordrum.

Langvarig bortfall av strøm kan få store konsekvenser for innbyggerne på flere områder, men ikke minst oppvarming av boliger kan bli problematisk. Ikke alle har et ildsted i huset, men fra et beredskapssynspunkt, burde vi nok alle hatt det. Det vil gjøre det lettere å varme opp boligen dersom strømmen blir borte.

– Det kan fort bli tomme lagre om mange fyrer med ved, sier Skrede, og da må kommunen komme innbyggerne til unnsetning.

Asker Venstre mener at ved fra kommunens egne skoger kan være med å varme opp hjemmene i en krisesituasjon. Derfor bør kommunen ha en oversikt over skogsmaskiner og større redskaper til vedhogst, både kommunens og de i privat eie, dersom det skulle bli nødvendig med kommunal vedhogst i stor skala.

– Det er mange beredskapsscenarier som blir ivaretatt i den helhetlige ROS-analysen til kommunen, men det er også flere aspekter som bør belyses. Derfor ser vi fram til en grundig sak fra administrasjonen. Beredskap er noe som bør ha kontinuerlig fokus, avslutter Elisabeth Holter-Schøyen og Christian Skrede.

 

Verbalforslaget som ble vedtatt 12. desember 2023 i kommunestyret sin behandling av Handlingsprogram og budsjett 2024–27:

Vedtaket:
Ved neste rullering av helhetlig ROS for Asker og Bærum bes det vurderes om en internasjonal forsyningskrise skal inn som et av scenarioene av uønskede hendelser med potensielt store konsekvenser for kommunens innbyggere. Kommunedirektøren bes i tillegg om å komme tilbake til kommunestyret med en sak knyttet til beredskap på ulike områder ved uønskede hendelser og kriser som belyser følgende:

a) Oversikt over dyrkbare kommunale eiendommer som er aktuelle for etablering av parseller for beredskapshager for kommunens innbyggere dersom det blir en forsyningskrise. Oversikt over kommunens aktuelle eiendommer kan utarbeides i samarbeid med Avdeling for natur, miljø og landbruk og kan danne grunnlag for en plan for å bidra til å sikre lokal matforsyning.

b) Redegjørelse for hvordan innbyggernes hager og dyrkbar eiendom kan tas i bruk i en frivillig oversikt. Dette kan eksempelvis gjøres ved å lage et digitalt meldeskjema som innbyggerne selv kan sende inn til kommunen.

c) Asker kommune har tilgang på mye skog og må se det som en alternativ energikilde ved en langvarig energikrise. Kartlegging av tilgang på skogsmaskiner og annet større utstyr for vedhogst, både i kommunalt og privat eie. Dette kan gjøres i samarbeid med avdeling for natur, miljø og landbruk.