Arbeidet med meldingen må gjennom en bred høringsprosess der både eldrerådet, pensjonistforeningen og andre bruker- og interesseorganisasjoner inviteres med.
Nå er det slik at den tradisjonelle tjenestestrukturen lever videre med sykehjem med stadig strammere bemanning, hjemmesykepleie med stadig mindre tid til brukeren osv. Dagens tilbud legger i stor grad vekt på effektivitet og hva som er tilstrekkelig.
Økende velstand og teknologiske nyvinninger kan gjøre eldre bedre i stand til å tilpasse boligen for å forberede seg til en situasjon med svekket helse. Velferdsteknologiske løsninger kan også bedre den enkeltes evne til å klare seg selv i egen bolig, samt bidra til å sikre livskvalitet og verdighet i alderdommen.
Flere og bedre digitale og teknologiske verktøy gjør at mulighetene er store både for medvirkning, effektivisering og økt kvalitet.
Utfordringene innen eldreomsorgen løses ikke ved å la eldre være enda mer alene, og overlate omsorgsarbeidet til teknologien.
Men i en del tilfeller kan velferdsteknologi fungere som et godt supplement til et ordinært tjenestetilbud.
En liberal eldrepolitikk setter mennesket i sentrum. Men frihet for den enkelte, skal ikke gå på bekostning av det ansvaret vi har for hverandre.
Trygghet skal ikke gå på bekostning av verdighet, og alle skal møtes med et fleksibelt tilbud som fanger opp ulike ønsker og behov. Tillit og trygghet skaper gode samfunn, og det er derfor viktig å bygge gode og trygge fellesskap. Tilpassede boforhold gir trygghet, reduserer eldre sitt behov for pleie og omsorg, og motvirker utenforskap.
Pensjonsreformen har ført til at flere eldre står lenger i jobb, og har gitt viktige bidrag til å sikre bærekraften i velferdsordningene. Fremover må det i enda større grad enn før lønne seg å stå lenger i arbeid, også for offentlig ansatte. Det gir et vesentlig bidrag til en bærekraftig økonomisk utvikling, også i Sortland.
Bærekraftige velferdsordninger krever forebyggende arbeid. Folkehelsearbeid øker de eldre sin livskvalitet og redusere behovet for sykehjemsplasser.
Vi må legge til rette for selvstendighet, mestring og muligheter for involvering i meningsfulle aktiviteter som utfordrer både fysisk og psykososialt, og som gir glede. Vi må sikre at de eldre ikke blir sosialt isolert på grunn av sviktende helse. Dette er særlig viktig i og med at eldre bor lenger hjemme, også med omfattende hjelpebehov.
Det som oftest svikter i tilbudet til de eldre er knyttet til mat og måltider, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Vi må sørge for at alle Sortlands eldre får god helsehjelp, med vekt på helsefremmende og forebyggende tiltak.