Norge trenger en mer kunnskapsbasert ruspolitikk. Det vi slett ikke trenger er en subjektiv synsing om straff som rusforebygging, slik Gds kommentator Kathrine Lunde slår om seg med i Gd 2. juni. Heldigvis er faktafeil som at Solbergregjeringen innførte en rusreform endret i kommentaren på nett nå.
Men Lunde opprettholder en subjektiv synsing om en at en intensjon i den foreslåtte rusreformen var et ønske om et «grenseløst samfunn». Nærmest med en ukontrollert villlrusing blant ungdom som konsekvens. Det er litt av en påstand. Basert på hva? Norsk, offentlig russtatistikk for 2022, første mulige år å vurdere på etter at Stortinget ikke fattet et vedtak i 2021, publiseres tidligst nå i midten av juni.
Jeg mistenker at Kathrine Lundes «rusidol» er Senterpartiet. De var imot reformen og drev i 2021 valgkamp i lomma på «Norsk Narkotikapolitiforening». Som nå i 2023 er omdøpt til «Norsk narkotikaforebyggende forening», etter en knusende rapport om samrøre mellom Politiets penger og privatpersoners interesser.
Opptrappingsplan for rus
Det som er fakta er at den daværende «Solbergregjeringen» av Høyre og Frp sammen med Venstre og Krf i Stortinget høsten 2015 fant sammen om en opptrappingsplan for rusfeltet. På 2,4 mrd kr. For perioden 2016-2020. I den perioden var jeg Venstres helsepolitiker i Stortinget og brukte mye tid på planen.
Domstolskontroll
Jeg er stolt av bredden i planen, som slett ikke var fri for straff. Og gjennomføringen. Ett av tiltakene vi ble enige om var å gjøre «Narkotikaprogram med domstolskontrol (ND)» permanent og landsdekkende, etter en vellykket prøveordning med dette i Oslo og Bergen siden 2006. Etter initiativ fra Venstres justisminister Odd Einar Dørum i Bondevik 2-regjeringen.
Kriminalomsorgen Innlandet forvalter nå ordningen her og hensikten er å få rusmisbrukere tilbake til samfunnet. I stedet for fengselsstraff kan retten avsi betinget dom med vilkår i inntil fem år. Med ND, Ungdomskontrakter, §12-soning og nye pilotprosjekter i fengslene flyttet vi fokuset til muligheter og verdighet heller enn straff og stigmatisering.
Havarikommisjon for rus
Venstres pådriv for å få et faglig Rusreformutvalg og en rusreform kan i praksis leses som en havarikommisjon over en mislykket norsk, ruspolitikk. Hvis et fly med 269 passasjerer hvert år falt ned og alle døde – ja, da hadde vi hvert år satt ned en havarikommisjon. I rusomsorgen har vi bare latt dem få straff. Eller dø.
Innlandet i front
Innlandet har rusutfordringer og psykiske helseutfordringer i den unge befolkningen. Men heldigvis har vi også ledende rusforskere, ledende behandlingsmiljøer som Tyrilistiftelsen og Blå Kors, uvanlig mange fastleger med ruskompetanse, sykehus med høy LAR- og TSB-kompetanse, en Kriminalomsorg som jobber godt samt ivrige brukerorganisasjoner.