Begrunnelsen til mudring og dumping i sjøen er økonomi. Skal større skip med blant annet soya fra regnskogen i Brasil prioriteres foran vernehensyn, en frisk fjord og folks friluftsliv og helse? Mudring og dumpingsaken tåkelegges av Kystverket og Fredrikstad Arbeiderparti. Kystverkets utsagn og forsvar i media framstår som krampeaktige.
Når man ser på avviksrapporten fra Miljødirektoratet og uttalelser fra Kystverket kommer det klart fram at Kystverket ikke har kunnskap og heller ikke forstår hvilke alvorlige konsekvenser dumping av miljøfarlig avfall vil få for livet i fjorden og på land.
Vi har kystlinja og skjærgården som rekreasjon og arbeidssted. Turer i skjærgården, fiske, bading og dykking er et privilegium som må tas godt vare på. Det gjelder også for de som har som sitt arbeid som yrkesfiskere.
Giftstoffer fra utslipp akkumuleres i næringskjeden. Selv om rapporten fra prøvemudringen viser et moderat innhold av kvikksølv, må akkumulering i næringskjeden tas med i betraktningen. Det er også grunn til bekymring fordi Miljødirektoratet avdekket feil i utførelse under prøvetakingen. Dette er et av avvikene som ble gitt under uanmeldt oppsyn under prøvemudringen.
I høringsnotatet fra Fredrikstad kommune i 2018, ble fagfolks vurderinger og konsekvenser av mudring og dumping i fjorden endret eller strøket over, fremmet av AP. Dette er skremmende lesning. Fredrikstad AP og ordfører Martinsen, som også er leder for representantskapet i Borg Havn, er pådrivere for å mudre og dumpe miljøfarlig avfall i sjøen. De skyver dispensasjonen gitt av klimaminister Espen Barth Eide foran seg.
Dette føyer seg i rekken av naturødeleggelser og neglisjering av artsmangfoldet fra AP/SP regjeringen. Vi nevner firefelts vei gjennom Lågendeltaet og endring av verneforskriften også i strid med eget departement! Rasering av kyst og fjell med vindkraftanlegg, som skal legitimere et grønt skifte. Dumping av gruveslam i Førdefjorden. Utrydding av rødlista arter og utbygging av habitat.
Greenpeace aksjonerte med banner i fyrpipa på Titan i 1985. Da ble slutt på dumping av gruveslam i Jøssingfjorden, og etterhvert slutt på utslipp i Glomma, men deponi på Langøya. Man hadde da lært hvilke konsekvenser dumping av miljøfarlig avfall i havet har.
I Jøssingfjorden er det fortsatt store områder som er uten liv på havbunnen 40 år etter dumpingen av gruveslam. Klokka tikker allerede for Oslofjorden. Det er nylig skrevet under en global havavtale og en naturavtale som skal ivareta livet i havet, natur og artsmangfold. Det mener vi i Venstre forplikter også for Fredrikstad kommune.
Vi forventer sugemudring og alt mudder deponeres på land!
Av