Kraftsystemet i Europa er i rask endring. Fossile energikilder blir byttet ut med fornybare, og forbruket blir i økende grad elektrifisert. Krigen i Ukraina og påfølgende reduksjon i gassforsyninger fra Russland medfører at endringene skjer raskere enn forventet.
Tilgangen på billig vannkraft har gjort at norske forbrukere og næringslivet har hatt god tilgang på kraft.
Med økende elektrifisering og gradvis utfasing av fossile energikilder er det også utsikter til at Norge om ikke mange år vil forbruke mer energi enn vi produserer. Vannkraft står i dag for omkring 90 % av Norges kraftproduksjon, mens majoriteten av den nye kraften som blir satt i produksjon er vind. Andelen solkraft er også økende.
Norge er tett knyttet til markedet i Europa, noe som gjør at vi med vår regulerte vannkraft per i dag har relativt stor fleksibilitet og er mindre sårbare enn andre land i Europa.
Med forventning om økende forbruk og vekst i produksjon av sol og vindkraft, både i Norge og Europa, vil det være behov for en kraftig økning i effekt av vannkraften for at vi skal kunne opprettholde fleksibiliteten og redusere kommende sårbarhet. Ifølge NVEs rapport fra 2022 vil vi risikere både kraft- og effektunderskudd innen 2030 om det ikke tas raske grep.
Det trengs en rask og offensiv satsning på ny og bærekraftig energiproduksjon, samt tiltak for å stimulere til smartere energiforbruk.
Per i dag finnes det ingen effektive energikilder som ikke har negative konsekvenser for naturen vår. I tillegg til en energikrise, har vi en naturkrise, og Venstre ønsker å slå ring om allerede eksisterende verneområder, samt utvide vernede naturområder. Skal vi få til begge disse tingene samtidig, er det derfor viktig at man legger opp til smarte valg, og prioriterer og stimulerer prosjekter som kan gi økt effekt og ny produksjon raskt, med så små naturinngrep som mulig.
Det er også viktig at man sikrer at det er gode ordninger på plass knyttet til kraftproduksjon, slik at hensynet til lokalbefolkningen ivaretas på en god måte – både med tanke på lokal verdiskapning og kompensasjon for naturinngrep.
Rogaland Venstre vil:
- Oppgradere eksisterende utbygde vannkraftanlegg der dette ikke fører til større naturinngrep
- At Rogaland skal være foregangsfylke for utbygging av havvind forutsatt grundige utredninger av konsekvensene for havmiljøet
- Samarbeide med lokalt næringsliv om å utvikle nye løsninger for bruk av overskuddsenergi og biprodukter til nye næringer
- Satse mer på energiøkonomisering, blant annet i fylkeskommunale bygg og tilby ENØK-rådgivning til kommuner og næringsliv
- At Rogaland skal prøve ut en ordning hvor forvaltningen av nasjonale ENØK-støtteordninger flyttes til fylkeskommunen slik at avgjørelsene flyttes tettere på de det gjelder og vi får enda mer lokale kompetanse på området.
- At fylkeskommunen skal ha en positiv tilnærming til nye og bærekraftige energiformer
- At norske utdanningsprogram utvikles og etableres for å bygge opp nødvendig kunnskapsnivå for sikker og samfunnstjenlig planlegging, bygging og drift av kjernekraftverk