Operaens ballettsenter – spørsmål fra Venstre og svar fra ordfører

Ragnhild Helseth, gruppeleder (V), Bystyret i Kristiansund, Foto: ABHansen

-Hvor raskt kan Kristiansund kommune nå skaffe egnede lokaler klarert for utleie til Operaens Ballettsenter, og hva skal eventuelt til for at lokalene i Knut Siems gate 15 kan godkjennes for bruk til dans? Det spørsmålet stilte Ragnhild Helseth til ordfører i bystyremøtet 17.11.22.

Hele saken finnes på kommuneTV og omtalt på tk.no. Se nedenfor
Saken med spørsmål og svar gjengis også her:

Spørsmål til ordfører:
Hvor raskt kan Kristiansund kommune nå skaffe egnede lokaler klarert for utleie til Operaens Ballettsenter, og hva skal eventuelt til for at lokalene i Knut Siems gate 15 kan godkjennes for bruk til dans?

Svar fra ordfører

-Etter interne avklaringer tidligere i høst ble det konkludert med at lokalet krever omfattende ombygginger for å tilfredsstille teknisk forskrift for å få på plass en bruksendring. Det var bakgrunn for oppsigelsen av leieavtalen.
Det var ikke avsatt ressurser til en slik oppgradering og vurderinga som ble gjort var gjort med økonomisk og tidsmessig og bærekraftig perspektiv av Kulturenheten og Eiendomsdrift.

-Nå er det gått fire måneder siden leietaker har vært i lokalene.
Hadde ressurser blitt stilt tilgjengelig så ville en slik oppgradering allikevel tatt så lang tid at leietaker ville hatt uendra utfordringsbilde i lang tid fremover, så løsninga ble vurdert som lite hensiktsmessig.

-Men de siste ukene så har det vært jobba intensivt på tvers av enhetene i kommunen for å se om det kan finnes et alternativ, en forsvarlig løsning.

-Det er besluttet å søke om bruksendring med midlertidighet, altså fravik fra gjeldende regelverk for bruksendring for et gitt tidsrom. Både varig og tidsbestemt bruksendring er søknadspliktig i følge Plan- og bygningsloven.

-Sørsmålsstiller spør om det kan gis dispensasjon for bruk og hva det vil koste å få på plass en tilfredsstillende løsning.

-Det vil ikke bli søkt om dispensasjon, men søkt om fravik fra gjeldende regelverk for bruksendring for et gitt tidsrom. Søknaden begrunnes med en midlertidighet, at lokalene skal brukes i to til to og et halvt år, inntil kulturhuset står ferdig.

-Denne søknaden går fra Kulturenheten og Eiendomsdrift til Plan- og bygningsmyndighetene i kommunen som tilsynsmyndighet.

-I tillegg så er det avgjørende at Arbeidstilsynet godkjenner midlertidigheten i de fravikene. Dette er en annen søknadsprosess fra kommunen til Arbeidstilsynet. Godkjenning av dette er avgjørende for at byggesak kan behandle en søknad om fravik.

-Først må vi få en godkjenning av disse planene fra Arbeidstilsynet.

-Videre så er det avgjørende for en søknad at ansatte, tillitsvalgte og vernetjenesten til leietaker, altså Operaen, samtykker i fravikene. Uten samtykke fra dem er det ikke grunnlag for å gå videre med saken.

-Det er allerede dialog om dette. Operaen tar opp denne saken her internt, og kommunen tar initiativ til et møte med Operaen om eventuelt samtykke.

-Det som absolutt må på plass i dagens lokaler, det er brannsikring, brannvarslere og rømningsløsninger, og som nevnt godkjenning av Arbeidstilsynet.

-Det er beregnet en kostnad på dette som ligger på ca 650.000 kr. Gjennomføring av dette kan skje innenfor en tidsramme på 6-8- uker etter at svar på søknad foreligger.

-Det er viktig å understreke at det ikke er selvsagt med en godkjenning.

-Jeg kan også nevne at denne uka her så fikk kommunen opplyst at det er dårlig ventilasjon i lokalene, og at det også har vært tema under pandemien. Det kan jo fort bli et tema nå også feks som et krav fra ansatte, men da snakker vi om helt andre kostnader enn 650.000 kr.

-Det som det er gjort nå er at det søkes om fravik fra gjeldende regelverk for bruksendring for et gitt tidsrom, og at det blir sendt en søknad til Arbeidstilsynet for å få godkjent det, så får vi ta saken derfra.

——

Gjengitt basert på opptak fra bystyremøtet 17.11.22 på kommuneTV
https://kristiansund.kommunetv.no/live/437
Spørsmål og svar helt til slutt i sendinga.

Operans balletsenter lokaler – spørsmål til ordfører

Bystyret i Kristiansund 17.11.22. KommuneTV

Operaens ballettsenter. Spørsmål fra V og svar fra ordfører. tk.no 18.11.22