– Mer lokal frihet er bedre enn statlig detaljstyring og øremerking. Derfor vil vi gi skolene mer frihet. Samtidig gjør natur- og klimakrisen det nødvendig med strenge og forpliktende nasjonale og internasjonale avtaler om sterkere vern av natur og kraftigere kutt i klimautslipp. Det må være førende for alle – også for norske kommuner – i årene framover, sier Bjørlo
Solcellepanel på alle offentlige bygg
Utvalget foreslår at kommunene skal stille krav om solcellepanel på bygg og alle offentlige bygg.
– Strømpriskrisen viser at vi trenger mer kraft og mer energieffektivisering. Å legge solcellepanel på taket i nye bygg er noe av det mest framtidsrettede en kommune kan gjøre, sier Alfred Bjørlo.
Belønning for klimakutt
I dag er det ingen sammenheng mellom klimakuttene en kommune gjør og hvor mye penger de får fra staten. Utvalget foreslår en klimabelønning for kommuner som kan vise til utslippskutt.
– Det koster å gjennomføre klimatiltak. Akkurat som det må lønne seg for næringslivet å redusere sine utslipp, må det lønne seg for kommunene. Derfor foreslår vi å ta klima inn i kommunenes inntektssystem. Da vil selv Sp-ordførere se egeninteressen i å kutte utslippene, sier Bjørlo.
Fleksibel skolestart og døgnåpne barnehager
Utvalget kommer med flere nye tiltak for elevene. Blant annet ønsker de å åpne for en mer fleksibel skolestart, utfra modenhet og utvikling. Forslaget åpner for å hoppe over eller ta igjen klassetrinn ved behov, og å legge til rette for at elever med ulik utvikling kan ta fag over lengre og kortere tid.
– Alle barn er forskjellige, men de presses til å gå gjennom akkurat det samme skoleløpet. Da faller noen av, mens andre kjeder seg. Vi vil at kommunene skal gi mer fleksibilitet i skolen for å tilpasse tilbudet for elevene, sier Bjørlo.
Et annet forslag er å åpne for enkelte barnehager med utvidet åpningstid, inkludert en prøveordning med døgn- og helgeåpne barnehager.
– Ikke alle jobber fra klokken 08 til 16, men barnehagene er ikke tilpasset dette. En alenefar som jobber skift i helgene har like stort behov for barnehage som den tradisjonelle kjernefamiliene med vanlig arbeidstid. Det må politikere ta på alvor, sier Bjørlo.
Behov for nye løsninger
– Neste års kommunevalg er en anledning til å bytte Ap- og Sp-ordførere ut med politikere som vil ta Norge framover. Fire nye år med idétørke og konservative politikere vil være en tapt mulighet, sier Bjørlo. Han er selv tidligere ordfører i Stad kommune.
Venstre-leder Guri Melby ser fram til debatten
– Kommunene må ta tak i de store utfordringene vi står overfor. De står i frontlinjen for å stanse klimaendringene, styrke skolen og legge til rette for framtidas næringsliv. Det krever utålmodige lokalpolitikere som kommer med løsninger i stedet for tilbakeskritt, sier Venstre-leder Guri Melby.
– Jeg er glad for forslagene fra utvalget og ser fram til en god debatt fram mot og på landsmøtet i oktober, sier Melby.
Tretten av forslagene til Venstres landsmøte
- Innføre klimabudsjett og klimaregnskap i alle kommuner innen 2025, og underlegge disse revisjon.
- Gi kommunene mulighet til å stille krav om solceller og lokal energiforsyning i kommunen, og gå foran gjennom å stille krav til at alle offentlige bygg skal ha solceller eller annen lokal energiproduksjon.
- Kartlegge all verdifull natur i kommunene, og innføre naturbudsjetter.
- Innføre strengere krav til å begrense de negative effektene på natur av hytteutbygginger.
- Øke skattefritaket for utleie av hytter
- Gjøre læreryrket mer attraktivt gjennom flere karrieremuligheter, gode lønnsbetingelser og mindre byråkrati og papirarbeid.
- Åpne for fleksibel skolestart for barn, bestemt ut fra modenhet og utvikling.
- Videregående skole: Gjennomføre prøveordninger med alternative sluttvurderinger deriblant valgfri eksamen.
- Legge til rette for økt samarbeid mellom bedrifter og NAV for å få gitt kompetansebevis til ungdommer som faller utenfor skolen og arbeidsmarkedet.
- Innføre tiltak for at arbeidsgiver dekker kostnadene ved hjemmekontor, for eksempel gjennom å utrede et hjemmekontorfradrag.
- Utvide skjenketidene og åpne for mer differensierte og lokalt bestemte åpningstider basert på kulturell profil, avstand fra boligområder mm
- Sikre fastlegeordningens evne til å gi trygg og god pasientbehandling til innbyggerne gjennom en tydeligere oppgavefordeling, attraktive arbeidsvilkår for legene med flere muligheter til spesialiseringsløp og kommunalt kjøp av hjemler
- Gjennomføre prosjekter mellom kommuner og politiet om alternative reaksjonsformer og lett tilgang til helsehjelp og rådgivning ved pågripelse for bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk.