Manglende samarbeid i Nord-Norge hindrer utvikling av landsdelen, mener gruppeleder for Venstre i Nordland fylkesting, Arne Ivar Mikalsen. Han er sikker på at samarbeid ville sikret oss både mer vei, bedre forhold for næringslivet og en bedre landsdel å bo i.
–De interne kampene i nord gjør at prosjekter i andre deler av landet vinner kampen om pengene, og vi i Nord-Norge kommer stadig ut som tapere. Det må vi få en slutt på, sier Mikalsen. Han viser til at vi tidligere hadde Landsdelsutvalget, men at det de ti siste årene ikke har vært et formelt samarbeid i Nord-Norge. Det mener Mikalsen det må bli orden på.
–I 2014 kom det positive signaler om samarbeid fra fylkesrådsleder Tomas Norvoll. Han er fremdeles i samme posisjon, men enda har det ikke skjedd noe.
Landsdelsutvalget ble i sin tid dannet fordi det var et behov for å ha en felles front i saker til beste for landsdelen. LU ble lagt ned i 2011, etter 37 år. Samarbeidet ble med dette i stor grad borte, men behovet er der fremdeles, mener Venstres gruppeleder, som viser til at det i dag i stedet er mye krangling som ikke gjør noe godt for landsdelen vår.
–Vi må få slutt på atferden med å holde seg i hver sin fjord eller dal, og bare stikke hodet frem når man ser at de i nabofjorden, –øya eller -byen prøver å få til noe. Da engasjerer folk seg plutselig, for å få stoppet prosjektet. Negativt engasjement har vi nok av. Det vi trenger, er en samlende kraft som kan bidra til mer positivt engasjement i hele Nord-Norge, sier Mikalsen.
Han ber nå fylkesrådslederen om å komme på banen for å få på plass et nytt, forpliktende samarbeid i Nord-Norge.
–Vi trenger en felles stemme som kan jobbe for bedre samferdsel og infrastruktur, bedre tilrettelegging for næringslivet, bedre utdanningstilbud, at vi skal ta regi på det grønne skiftet, og alt annet som er bra for Nord-Norge, sier Mikalsen, som mener det må bli slutt på at Nord-Norge er så skeptisk til forpliktende samarbeid.
–Uforpliktende møter med servering, det er vi gode på, forpliktelser, derimot, holder vi oss unna. Samarbeid lønner seg for alle parter, konkluderer Mikalsen.
Under fylkestinget i Mo i Rana denne uka, har Venstres gruppeleder skrevet en interpellasjon, der han utfordrer fylkesrådsleder, Tomas Norvoll på nordnorsk samarbeid. Hele interpellasjonen kan du lese under.
Interpellasjon fra Arne Ivar Mikalsen, Venstre – Nordnorsk samarbeid.
Hvordan står det til? I den senere tid har diverse media ytret seg rundt mangelen på forpliktende Nordnorsk samarbeide. Også politikere, som Høyres stortingspolitiker Bård Ludvig Thorheim, mener de interne kampene i nord gjør at prosjekter i andre deler av landet vinner. For vi har ikke noe felles organ for landsdelen.
Vi hadde som kjent et formelt organ til 2011. Det het Landsdelsutvalget og ble stiftet 1974. Det ble dannet fordi man så behovet for å ha en felles front i saker til beste for landsdelen. Det ble lagt ned, etter det jeg kan erindre, som følge av uenigheter mellom særlig Troms og Nordland. Eller Bodø og Tromsø, som det godt kan kalles.
I 2014 spurte avisen High North News, fylkesrådsleder Tomas Norvoll om det var planer om noe nytt samarbeidsorgan? Dette fordi de daværende fylkesrådslederen skulle møtes, i Narvik.
– Nå bestemmer jeg ikke dette alene, men ambisjonen er helt klart et formelt organ. Det skal ikke hete Landsdelsutvalget, men formålet er å koordinere felles nordnorske interesser, sa Norvoll. Og videre, sitat: – Målet nå er et organ som også kan forplikte, det savnet Landsdelsutvalget, som var avhengig av konsensus, som gjorde at de vanskelige sakene ikke ble tatt opp der. Avisen spurt videre: Hvilke saker er det Nord-Norge bør samarbeide om i et slikt organ?
– Helt umiddelbart tenker jeg på samferdsel og infrastruktur. Det var en vekker for oss da vestlandsfylkene fikk gjennomslag for ferjefri europavei. Saken viser hvor viktig det er å kunne framstå samlet.
Den samme Norvoll mente også at de nye næringene som vokser fram i landsdelen må utvikles i samarbeid.
– Det er viktig at vi tenker i lag, ellers forsvinner godsakene til andre kanter av landet, slo han fast. Oppsummert, mye klokt fra den daværende og nåværende fylkesrådslederen.
Denne representanten opplever at Nord-Norge generelt er svært skeptisk til forpliktende samarbeid. Særlig internasjonalt, men også nasjonalt og regionalt. Uforpliktende møter, med servering, er vi derimot gode på. Dette kan skyldes atferden med å holde seg i hver sin fjord, eller dal….og bare stikke hodet frem, når man ser at de i nabofjorden eller øya. At de prøver å få til noe. Da skal det stoppes. Man skal også ha seg frabedt at det kommer noen utefra og sier at samarbeid vil lønne seg, for alle parter. Denne representanten hevder at dette ikke er til gavn for landsdelen.
Mine enkle spørsmål til fylkesrådslederen rundt tematikken forpliktende samarbeid i Nord-Norge blir, hva skjer? Skjer det noe? Eventuelt hvorfor ikke?