«Dette er tidenes mulighet til å være med på det som kan være starten på ei ny storhetstid for Venstre»
Hvordan er livet akkurat nå?
– Ganske bra! Det er i hvert fall veldig gøy å være partileder i Venstre nå for tida. Det som er veldig godt med å være på stortinget, er at jeg har mer tid til å være partileder. Til å få reise mer omkring, snakke med folk om det de er opptatt av og til å møte Venstrefolk over hele landet.
Sykler til jobb
Det er tidlig ettermiddag, og vi sitter på Guris kontor. Intervjuet starter en halvtime over tiden, og telefonen ringer med jevne mellomrom. Men partilederen lar seg ikke stresse.
Hva har du gjort i dag?
– I dag har jeg sykla til jobb. Det går sykt mye raskere enn jeg hadde sett for meg. Så har jeg vært på besøk på Stovner politistasjon. Fokus var gjengkriminalitet og vold i nære relasjoner. Temaer som er kjempeviktige for Venstre. Det handler grunnleggende sett om trygghet og muligheten til å leve frie liv. Sånne ting får jeg gjort mye mer av nå, og det er veldig gøy.
«Det handler grunnleggende sett om trygghet og muligheten til å leve frie liv»
Føler seg fortsatt som en fersking
Sist du var på stortinget, var Venstre et regjeringsparti, og du var ny og fast møtende vara. Nå er dere i opposisjon, og du er leder. Hvordan har det vært?
– Ja, det er veldig forskjellige roller. Det som er rart, er at jeg fortsatt føler meg som en fersking her på Stortinget. Jeg er helt elendig på sånne stortingsformalia. Men folk forventer at jeg skal kunne det! Jeg har egentlig ikke lært meg det, så jeg må skjerpe meg litt.
Jeg er helt elendig på sånne stortingsformalia
Guri Melby
– Det som gjør denne jobben veldig fin, er at vi har dyktige representanter i gruppa vår, som er selvgående og tar masse initiativ. Det foregår jo så mye som jeg ikke vet om en gang. Det gjør det veldig enkelt å være leder.
Ville at Venstre skulle overleve
Hvis vi spoler helt tilbake til valgdagen og valgvaken, så ble det etter hvert klart at Venstre røk ut av regjering. Men du smiler på alle bildene. Hva var det egentlig som skjedde?
– Det kan virke litt rart å være så glad og samtidig miste makta. Men jeg tror det var fordi jeg var forberedt på det. Mitt hovedfokus i dette valget var at Venstre skulle overleve. For meg betydde det å komme over sperregrensa. Og det gjorde vi. Det var det viktigste, pri nummer én.
Mitt hovedfokus i dette valget var at Venstre skulle overleve
Guri Melby
– Da opplevde jeg at vi hadde vunnet, uansett hvordan resten av valget gikk. Det var så utrolig deilig. Jeg har en sånn følelse av at mange utenfor ikke helt skjønner hvor dårlig vi lå an på et tidspunkt, og hvor tøff den jobben vi måtte gjøre egentlig var. Helt inn til sommeren lå vi på 2,5 – 3 prosent på målingene. Og det hadde vi gjort i et par år.
Var ikke flaks
Guri sitter framoverlent når hun prater. Ved siden av henne står Venstre-statsminister Gunnar Knutsens byste. Ute skimtes flere busser i kø. Vi kan høre fjern skramling av trikk. Venstre flyttet ut av den gamle stortingsbygningen etter valget og inn et nyere, tilhørende bygg. Her sitter hele gruppa samlet i samme gang for første gang på flere stortingsperioder.
– På valgvaka følte jeg at vi hadde vunnet på en god måte. Jeg hadde en veldig følelse av at vi hadde vunnet på saker som var viktige for oss. På å fronte klimapolitikk, på næringspolitikk, på skolepolitikk. En human ruspolitikk. Vi hadde bestemt oss for en strategi, fulgt den, og det funka. Det var ikke noe flaks. Det var så deilig, synes jeg.
«Jeg hadde en veldig følelse av at vi hadde vunnet på saker som var viktige for oss.»
Navn: Guri Melby
Alder: 41 år
Stilling: Partileder i Venstre
Sivilstatus: Mamma til to gutter på fire og seks år
Kommer fra: Gjølme i Trøndelag
Bor: Oslo
– En lettelse å ikke drite meg ut
– Så var det også min første valgkamp som partileder. Og det å ha gjennomført sin første valgkamp uten å drite meg skikkelig ut – bortsett fra at jeg sa feil på den siste partilederdebatten – var også en lettelse. Det er mye press, og du aner ikke hva du går til før du er midt inni det. Det er vanskelig å forberede seg på.
… så kom du rett ut av en pandemi, også.
– Jeg hadde ikke vært i en eneste partilederdebatt før den som gikk direktesendt på TV. Vanligvis er du jo med på det noen ganger i løpet av et år. Men slik var det ikke under pandemien. Jeg hadde knapt nok hilst på mine partilederkolleger før.
Jeg hadde knapt nok hilst på mine partilederkolleger før.
Guri Melby
Forutså ikke krig og pandemi
Hvordan er hverdagen i opposisjon på Stortinget? Er det noe som har overrasket deg etter valget?
– At vi skulle få den tredje pandemibølgen hadde jeg ikke sett komme. Da jeg flytta ut av kontoret mitt i kunnskapsdepartementet i oktober, kasta jeg en pakke med munnbind. Det tok ikke lang tid før jeg måtte ut og kjøpe nye. Så det var helt utav det blå for min del.
Da jeg flytta ut av kontoret mitt i kunnskapsdepartementet i oktober, kasta jeg en pakke med munnbind.
Når Guri har båret Venstre-nålen på jakkeslaget de siste månedene, har den fått en tidsriktig oppgradering med et gult og blått bånd på. Det er stabssjef Mona som har laget Ukraina-pinen. Det lille merket sier mye om Guris engasjement denne våren.
– I februar var håpet å endelig kunne begynne å snakke om sakene som er øverst på Venstres agenda – løse klimakrisa, skape nye de jobbene vi skal leve av i framtida, en skole for like muligheter. Så kom krigen i Ukraina. Jeg tror det er de ytre hendelsene som har overrasket meg mest. Dette huset blir veldig påvirka av det.
Raske beslutninger
Hvordan er det å være en tydelig stemme i disse debattene, uten å sitte med hånda på rattet?
– På Stortinget har du kanskje én rådgiver. I departementet har du kanskje 300 byråkrater som jobber for at du skal kunne ta riktige beslutninger. På godt og vondt. For det kan være en viss treghet i det. Evnen til å både respondere og handle raskt er også ganske viktig for en politiker.
Evnen til å både respondere og handle raskt er også ganske viktig for en politiker
Guri Melby
– Det er noen ganger en fordel på Stortinget. Akkurat nå jobber vi med spørsmålet om ukrainske soldater som er såret i kamp, skal få komme til Norge for å bli behandla. Du trenger en viss prosess for å finne ut hvordan vi skal gjøre det, men det er begrensa med tid før det er for sent. Det samme gjaldt våpenstøtte og å stenge luftrommet. Slike spørsmål krever raske beslutninger.
Jeg tror Venstre var mye tidligere ute enn regjeringa fordi vi baserer oss på det vi helt oppriktig mener at det er riktig å gjøre
Guri Melby
– Jeg tror Venstre var mye tidligere ute enn regjeringa fordi vi baserer oss på det vi helt oppriktig mener at det er riktig å gjøre. I denne typen saker må man det. Man må bare ta den beslutningen, så får man heller finne ut hvordan man skal få det til etterpå.
Finne Venstres stemme
Guri virker ikke til å savne regjeringsprosessene nevneverdig. Den forhenværende norsklektoren har omfavnet sin nye rolle. Nå er det tydelige meldinger med klare verdibudskap som gjelder.
Hva har du brukt tida etter valget på?
– Det som har vært viktig for oss, er å finne vår stemme som Venstre i opposisjon. Det første vi satte oss som mål, var å være det tydeligste opposisjonspartiet. Vi greier ikke å være det i absolutt alle saker. Men vi skal være det i sakene som er viktigst for oss, hvor Venstre kan utgjøre en forskjell. Det synes jeg vi har greid.
Jeg tror ikke det hadde blitt sendt våpen til Ukraina – i hvert fall ikke så raskt – hvis ikke Venstre hadde vært første parti til å mene det.
– Venstres innsats har bidratt til at beslutninger har blitt tatt. Det gjør det ganske meningsfullt. Jeg tror ikke det hadde blitt sendt våpen til Ukraina – i hvert fall ikke så raskt – hvis ikke Venstre hadde vært første parti til å mene det.
Det er ganske stort for et lite opposisjonsparti?
– M-hm. Men samtidig vil jeg si a tvi er mange representanter som har prioritert å dra rundt i Norge, både på bedriftsbesøk og for å møte lokale Venstrefolk rundt omkring. Så selv om vi er i et mellomvalgsår, og mange store og internasjonale saker diskuteres, har vi lokalvalget neste år klart foran oss. Listestillingsarbeidet er godt i gang. Vi trenger flinke Venstrefolk over alt, i hele landet.
«Vi trenger flinke Venstrefolk over alt, i hele landet»
Historisk mulighet
Hva vil du si til dem som akkurat nå vurderer om de har lyst til å stå på ei liste?
– Dette er tidenes mulighet til å være med på det som kan være starten på ei ny storhetstid for Venstre. Vi har en veldig god posisjon som et tydelig liberalt, moderne sentrumsparti i norsk politikk. Og foreløpig mener jeg ingen partier konkurrerer med oss om den posisjonen.
– Vi er det eneste partiet som både er liberale og opptatt av klima. Vi er det eneste partiet som både tar hensyn til hva næringslivet trenger og fører en politikk på naturens premisser. Og stadig flere velgere ser at vi trenger begge deler.
– Jeg tror det er veldig mange i dette landet som ser at ting går i feil retning, og som ønsker en annen kurs. Lokalvalget neste år kan være starten på det.
Sint av urettferdighet
Hvilken hverdagsutfordring skulle du ønske du bare kunne fikse i morgen?
Svaret til Guri kommer lynkjapt:
– At folk får barnehageplass på det tidspunktet de trenger det, i stedet for når staten har bestemt, nemlig 1. august. Jeg blir generelt veldig sint når du har systembygde urettferdigheter.
Det var en hverdagsutfordring. Men hva er Venstres største utfordring i dag?
Guri tenker seg om et sekund eller to, men også her kommer det kontant:
– At vi er for små. Det gjør det vanskeligere å nå gjennom i mediebildet. Og at vi er for få rundt omkring som snakker om våre løsninger. Derfor er det å engasjere enda flere til å bli med i lokalvalget, både som kandidater og som en del av valgkampen, min hovedjobb framover.
Hva skal være Guri-stempelet på partiet?
– Hvis jeg får til kombinasjonen av Venstre som et både ideologisk og hverdagsnært parti, så skal jeg være fornøyd. Det er ingen motsetning mellom de to tingene, det går an å være begge deler.
Noen av rådgiverne har ringt igjen. Guri skal egentlig være i møte med en internasjonal basketstjerne og menneskerettsforkjemper som Venstre har nominert til Nobels fredspris.
– Var det greit, eller?
Hun reiser seg fra bordet og plukker opp veska. Sykkelhjelmen ligger på pulten, klar til henting i barnehagen om noen timer.
Beste valgkampminne:
Hva er ditt beste valgkampminne?
– Jeg synes at den siste lørdagen i valgkampen var veldig spesiell. Jeg var dritsliten, hadde vært på partilederdebatt i Bodø kvelden før og tok flyet tilbake til Oslo på morgenen. Jeg var så trøtt.
Det var første dagen det regnet i Oslo i løpet av valgkampen. Og jeg dro fra stand til stand. Likevel hadde jeg aldri sett så mange folk ute. Det pøsregnet virkelig, og jeg skulle møte folk fra Frogner Venstre nede på Aker Brygge. Vi samlet alle, og mange var dyvåte. Men da jeg spurte hva de skulle etterpå, svarte de at de bare skulle hjem og skifte før de skulle ut på dørbank. Klokka fire-fem på ettermiddagen. Da skjønte jeg at vi kom til å vinne valget. Etter den dagen der. Jeg var egentlig ikke i tvil.