Fastlegekrisen kan bli alles helsekrise

KRISE: INGEN søkte på ledige fastlegehjemler i Ullensaker, og hvordan beholder vi dem vi allerede har?, Jacob Lund/iStock

Denne våren kom fastlegekrisen for alvor til Ullensaker. Da kommunen utlyste to nye hjemler mottok den INGEN relevante søknader!

Heldigvis tas det nå grep for å bedre rekrutteringen. Det er nylig besluttet å opprette et kommunalt fastlegesenter, med tre kommunalt ansatte leger på fastlønn. Kommunen vil dekke driftsutgiftene, men beholder på sin side inntektene. Slike ordninger har unge leger etterspurt – de vil ha et liv og en jobb mer som alle andre – ikke noe urimelig krav.

Men hva med de fastlegene vi allerede har?

Flere kommuner har innsett at fastlegenes trusler om å finne seg noe annet å gjøre ikke er tomme ord. De har derfor kommet dem i møte ved f.eks. å øke basistilskuddet, dekke tap ved sykefravær og kurs med mer. Foreløpig har det ikke kommet signaler om noe slikt i Ullensaker.

Derfor stilte Thorbjørn Merkesdal ordføreren dette spørsmålet i kommunestyret 24. mai:

Ordfører,

I budsjettet for inneværende år vedtok vi, etter forslag fra Venstre, at Ullensaker skulle bli med i den nasjonale ALIS-ordningen (støtteordning for allmenleger i spesialisering) som et tiltak for å lette rekruttering av fastleger.

Da kommunen utlyste to nye fastlegehjemler i mars i år mottok man INGEN relevante søknader.

Deretter lanserte administrasjonen i sak 23/22 i HSB et forslag om å opprette et kommunalt fastlegesenter med tre leger i tilknytning til legevakta. Dette sluttet HSB seg til.

Ordfører, jeg anser både den nye nasjonale ALIS-ordningen og det kommunale fastlegesenteret som tiltak som vil kunne avhjelpe rekrutteringsproblemene, men hva gjør kommunen for å beholde de fastlegene vi allerede har? Gjennomsnittsalderen er høy, og mange fastleger, også yngre, oppgir i undersøkelser at de vurderer å gi seg.

Mange kommuner, også i vår region, bruker nå ressurser for å beholde det navet i de kommunale helsetjenestene som fastlegene faktisk er. Noen kommuner har økt basistilskuddet med inntil 40%, mens andre har egne ordninger for godtgjørelse under sykdom, kurs o.l.

Ordfører, vil også Ullensaker kommune vurdere hastetiltak for å sikre befolkningen fortsatt tilgang til helsehjelp fra de erfarne fastlegene som praktiserer her i dag?