Harstad Venstre ønsker flyktningene velkommen

Even Aronsen, førstekandidat Troms
Even Aronsen, Venstres førstekandidat i Troms, Erling Jarl Forsaa

I kommunestyremøte 31. mars ble situasjonen rundt bosetting av de ukrainske flyktningene diskutert. Venstre har i flere sammenhenger tidligere vært tydelig på at også Harstad skal være klare på å ta sin del av ansvaret. Her er innlegget gruppeleder Even Aronsen holdt i kommunestyret:

Ordfører,

Først og fremst er det på sin plass å si at her er det gjort en svært god jobb. At man har fått på plass en integreringsenhet bidrar nok sterkt til dette. Tidlig satte ordføreren ned en fagstab – og det tror jeg man vil nyte godt av nå. Det jobbes godt og nøye koordinert. De ulike tjenesten rigges for å ta imot de 200 flyktningene som er forventet. Det er klok at man har opptrappingstrinn etter hvert som man får oversikt over hva behovet er. Selv i en uoversiktlig situasjon opplever jeg at man har noe oversikt. Og som man vet, så kan det blir flere enn de 200.

Jeg er veldig glad for at Harstad over mange år har vært tydelig på at vi skal ta vår del av det felles ansvaret. Når vi økte antallet på flyktninger som skulle årlig bosettes var det et viktig gjennomslag for Venstre.

Samtidig ser man at det er et stort frivillig engasjement ute i kommune. Mange organisasjoner og enkeltpersoner ønsker å bidra. Noen ønsker å gi klær og utstyr som trengs, og andre vil bidra på andre måter. Forrige uke var det informasjonsmøte om hvordan man kunne bidra, og selv om jeg ikke mulighet selv har jeg forstått at oppmøte var godt. Man får håpe at informasjonen om hvordan hjelpe best mulig når flest mulig.

Så er jeg glad for at vi har hatt en felles politisk front i denne saken – vi skat ta imot, og vi skal hjelp. Sant nok skulle jeg ønske at dette skjedde oftere i disse sakene.

Nå må fokuset være å gjøre en best mulig jobb for å ta de som kommer godt i mot. Barna må på skole, inn i fritidsaktivitet. Voksne må raskest mulig få komme i arbeid.

Uansett hvor jævlig det måtte være der disse menneskene kommer fra, må vi forsøke å skape en så normal hverdag for dem – så raskt som mulig.