Uttalelse: Norsk matproduksjon gir økt sikkerhet og bedre kvalitet

Foto: Hobøl Venstre

Vi må øke vår evne til å være selvforsynte med mat. Den høyspente situasjonen i Ukraina gir oss en realitetsorientering om at vi er sårbare for handelshindringer. Ukraina blir gjerne omtalt som Europas kornkammer, men det er stor fare at de ikke vil kunne produsere som normalt som følge av krig. Vi må ha en bedre matvareberedskap, og dette krever både nasjonale kornlagre og økt produksjonskapasitet.

Politisk uttalelse vedtatt på årsmøtet i Møre og Romsdal Venstre 6. mars 2022:

NORSK MATPRODUKSJON GIR ØKT SIKKERHET OG BEDRE KVALITET
Over halvparten av maten vi spiser, må importeres

Selvforsyningsgraden av mat er av NIBIO beregnet til å være 46 % i 2021. Det vil si at over halvparten av den maten vi spiste, var produsert utenfor våre grenser.
Utviklingen i vårt kosthold, produksjon av norske matvarer og utvikling i internasjonal handel påvirker dette. Norge produserer mye mer sjømat enn vi selv kan konsumere, men vi må importere en betydelig andel av vårt behov for landbruksprodukter.

Vi må øke vår evne til å være selvforsynte med mat. Den høyspente situasjonen i Ukraina gir oss en realitetsorientering om at vi er sårbare for handelshindringer. Ukraina blir gjerne omtalt som Europas kornkammer, men det er stor fare at de ikke vil kunne produsere som normalt som følge av krig. Vi må ha en bedre matvareberedskap, og dette krever både nasjonale kornlagre og økt produksjonskapasitet.

Vi har behov for et en sterk og bærekraftig landbruksnæring. Lønnsomheten i næringen er for lav, og nedleggingstakten av gårdsbruk kommer sannsynligvis til å øke i årene som kommer. Eksempelvis er førti prosent av melkebrukene på Vestlandet i fare for å bli nedlagt de i kommende årene. Areal for matjord og beiteareal faller år for år.

Lokal matvareproduksjon kan også hjelpe til i det grønne skiftet. Verdikjeden innen dagens matvareproduksjon er ikke bærekraftig med transport over lange avstander og for mye emballasje.

Denne utviklingen må vi snu. Vi må sørge for gode arbeidsvilkår for de som lager maten vår, produksjonen må være bærekraftig og gi oss sunn og trygg mat.