Kristian Botten Pedersen holdt følgende innlegg i budsjettbehandlingen mandag 13.desember 2021.
Etter mange år med fremgang, er demokratiet på verdensbasis i tilbakegang. Hong Kong og Brasil for å nevne noen. I vår egen verdensdel ser vi det i Serbia, Tyrkia, Ungarn og Polen hvor våre politiske kollegaer blir etterfulgt, trakassert og tvinget i taushet for å ytre sine meninger. Her i Norge er vi opptatt av våre egne saker som virker store for oss, men som i historisk sammenheng er forsvinnende små. Men selv vi som er verdensmestere i demokrati kan raskt kjenne på at demokratiet er skjørt, og må jobbes med hele tiden. Vi har en utfordring i vårt land som går på at den økonomiske fremgangen vi har hatt de siste tiårene, som har gitt økning i velferdsgodene våre, er i ferd med å snu. Det handlingsrommet som stortingspolitikerne har hatt med nye milliarder av kroner hvert år til prioritering av sine saker, er snart en saga blott. Fremover må noe kuttes for at noe skal økes. Da våkner folket til liv, da settes demokratiet på prøve. Lyder det kjent?
Her i Innlandet er i først ute i landet med å ha flere eldre enn barn og unge. Det betyr flere som trenger hjelp i hverdagen, og færre til å gi og jobbe for skatteinngangen. I Åsnes hadde vi i 2020 8,3 personer i alder 20-66 for hver person over 80 år. I 2040 er dette tallet halvert. Vi som sitter her i kommunestyret i dag må ta ansvar og sørge for at vi tar langsiktige grep som gjør at vi barna og barnebarna våre fortsatt kan leve gode liv i 2040, selv med de tallene. Dagens kommunestyremøte er ikke et kaffeslaberas eller symøte, det er ramme alvor for generasjoner som kommer etter oss.
Jeg vil gratulerer kommunedirektøren og hans folk med et godt stykke arbeid som ligger til grunn for det vi i dag skal vedta som budsjett for neste år, og økonomiplan for flere år fremover, situasjonen tatt i betraktning.
Det ligger tøffe innstramninger, men også viktige prioriteringer for å komme oss ut av den økonomiske knipen vi er i. Og det må vi for å få handlingsrom til å drive utvkling av kommunen vår. Det er vanskelig å kjøre satsinger på rekruttering av nye innbyggere når vi er i Robek. Likevel ligger noen slike satsinger inne i dette budsjettet, for eksempel ved å sørge for å ha ressurser på planområdet til å utvikle nye arealer for næring, til å fullføre kulturminneplanen vår, til å få til en god kommuneplan. Dette er helt essensielt for å sikre en trygg fremtid for Solør og ikke kjøre en politikk for avbefolkning.
Det er også uten tvil på tide å begynne å ta vårt ansvar for klima og miljø, og sette det i system. Det gleder Åsnes Venstre stort at kommunedirektøren selv foreslår at klimabudsjett skal innarbeides i neste års budsjettarbeid.
Hovedmotivasjonen for å drive lokalpolitikk for oss i Åsnes Venstre er å gi alle barn og unge like muligheter til å finne sine talenter og nå sine drømmer, uavhengig av familiens økonomi. Vi vet vi har mange barn som vokser opp i hjem hvor det er dårlig råd. Derfor har vi programfestet i denne perioden at vi vil jobbe for at barnetrygden ikke skal være en del av inntektsgrunnlaget ved beregning av sosial stønad. Vi er derfor veldig glade for at SV har fått forhandlet dette inn i statsbudsjettet for neste år.
Vi bekymret for hva det vil si i hverdagen til de som tidligere har fått tv og internettabonnement inkludert i leieprisen på kommunale boliger. Vil dette føre til at barn og unge som bor der ikke blir koblet på verden utenfor skolen? Hva med de eldre? Vil det kunne føre til mer utenforskap? Hva vil det ha å si for språkopplæring for de voksne om de ikke har tilgang til norske tv-kanaler? Selvsagt kan de ordne dette selv, eller, er det så enkelt å forstå for alle? Dette foreslår vi skal evalueres innen et år innen effektuering.
Før jeg slutter vil jeg rette meg mot kommunedirektøren og be om at de vedtak som kommunestyret gjør faktisk blir fulgt opp. Dessverre har vi ved flere anledninger erfart at dette ikke skjer. Jeg kan nevne noen eksempler, de fleste fra budsjettmøtene:
- I budsjettmøtet i 2020 vedtok vi at Åsnes kommune skulle ta kontakt med Solør Montessoriskole for eventuell overtagelse av Østsiden skole. Ingenting er blitt gjort.
- I budsjettmøtet i 2019 ba et enstemmig kommunestyre at vår postliste skal være åpen for innsyn i våre nettsider, uten behov for å bestille. Dokumenter unntatt offentlighet ikke inkludert, selvsagt. Vi sa enstemmig at vi ønsket kommunen skulle være «best i klassen på åpenhet». To år senere må man fortsatt be om innsyn i offentlige dokumenter, noe som neppe kan karakteriseres som å være «best i klassen på åpenhet».
Åsnes Venstre håper derfor kommunedirektøren noterer seg vedtakene fra dagens budsjettmøte. Vi legge også frem følende forslag som vi håper kommunestyret vil vurdere å stemme for:
- Kommunestyret ber administrasjonen legge frem en utredning angående kommunens bilpark før sommeren 2022. Utredningen skal se på om det lønner økonomisk seg å fortsette å lease biler fremfor å kjøpe.
- Innen et år etter effektuering gjøres det en evaluering på innsparingstiltak om kutt av tv- og internettabonnement i kommunale boliger. Evalueringen skal se på om i hvilken grad leietagerne har klart å ordne dette på egenhånd.
I løpet av budsjettmøtet og diskusjonen rundt Sønsterud bofellesskap kom vi også med følgende forslag:
- Kommunestyret ber administrasjonen om å utrede videre drift av Sønsterud bofellesskap i samarbeid med lag, organisasjoner, stiftelser og private. Dette fremlegges for kommunestyret så raskt som overhodet mulig.