Viken-budsjettet 2022: Venstre prioriterer kollektivtrafikk, klima og skole

Foto: Johan Malvik/Viken Venstre
Venstre har lagt fram sitt alternative budsjett for Viken for 2022 og økonomiplan for 2022-25. – Her viser vi noen tydelige prioriteringer som skiller seg fra det rødgrønne fylkesrådets budsjett. Venstre er opptatt av å utnytte mulighetene som Viken gir sier Solveig Schytz, gruppeleder for Venstre i fylkestinget.

Unngå kutt i kollektivtrafikken er aller viktigst

-Kollektivtrafikken i vår region er i en prekær situasjon. Bortfall av billettinntekter særlig i Ruters område er dramatisk, og alle steiner må snus for å sikre at vi unngår kutt i kollektivtilbudet og økte priser, understreker Schytz.
Fylkesrådet har i sitt budsjett satt av 100 milllioner for å kompensere for bortfall av billettinntekter. -Dette er veldig langt fra nok. Nye tall viser at det mangler ytterligere 300 millioner bare i Vikens del av Ruters område i 2022. Venstre har derfor i sitt alternative budsjett omprioritert ytterligere 100 millioner for å dekke bortfall av billettinntekter fram til sommeren. Venstre og Krf fremmer et felles forslag om dette. Den blågrønne regjeringen har i 2021 stilt opp med 2,75 mrd ekstra til kollektivtrafikken for å kompensere bortfall av billettinntekter, og vi forventer at regjeringen Støre følger opp på samme måte så lenge det er behov sier Schytz.

En god skole i hele Viken

Venstre prioriterer også en betydelig økning av midler til videregående skole, til å styrke fullføringsreformen, til etter- og videreutdanning for lærere, til oppdaterte læremidler og til å sikre at alle elever i videregående skole i Viken har et likeverdig tilbud i skolehelsetjenesten.

Klimamålene skal nås

I fylkesrådets forslag til budsjett settes det ikke av nok penger til å nå klimamålene de selv har satt. -Det er svært skuffende. Venstres budsjett prioriterer derfor betydelige midler til å øke hastigheten på utfasing av fylkeskommunens fossile bilpark og maskinpark, og til raskere innfasing av utslippsfri kollektivtrafikk.

Alternativt forslag fra Venstres fylkestingsrepresentanter i Viken

Tallforslag

Fylkestinget

  1. Det settes av 5 millioner kroner til økt politisk støtte til fylkestingets arbeid.

Fylkesrådet har ikke lenger et politisk flertall bak seg. Det betyr at det politiske ansvar i større grad er flyttet fra Fylkesrådet til de politisk valgte organer og de folkevalgte i Fylkestinget. Det må settes av mer midler til det politiske arbeidet i Fylkesting, komitéer og partigrupper, slik at de får tilsvarende mulighet til å sette seg grundig og ansvarlig inn i sakene og ha gode politiske prosesser som det Fylkesrådet har hatt.

Utdanning

  1. Det settes av ytterligere 8,5 millioner årlig som tilskudd til kommunale helsesykepleiere, for å sikre at alle elever ved videregående skoler i Viken får et likeverdig tilbud i skolehelsetjenesten.

  1. Det settes av 8, 5 millioner per år til læremidler og utstyr i forbindelse med fagfornyelsen for å sikre at elever har oppdaterte læremidler og utstyr i tråd mded ny læreplan.

  1. Viken fylkeskommunes arbeid med fullføringsreformen styrkes med 5 millioner årlig. Stortinget vedtok våren 2021 Stortingsmeldingen om fullføringsreformen, som gir alle rett til å fullføre videregående opplæring, rett til å ta et fagbrev til, og rett til læreplass eller likeverdig tilbud. Viken fylkeskommune får allerede fra 2022 overført betydelige øremerkede midler fra staten for starte dette arbeidet. Fylkesrådet bes prioritere å mobilisere potensielle elever og lærlinger for å sikre at disse midlene så raskt som mulig kan brukes for at personer uten lovfestet rett til videregående opplæring kan få mulighet til å oppnå studie eller yrkeskompetanse, for at flere som allerede har studie- eller yrkeskompetanse skal ta fagbrev, til å forbedre opplæringen frem til læreplass og for å forsterke oppfølgingen av elevene ute i bedrift, til finansiering og utvidelse og forsterking av arbeide med flere læreplasser, for å legge til rette for mer fleksible opplæringsløp og til fagbrev på jobb og til å gi et bedre tilbud til dem som ikke får læreplass.

  1. Det settes av ytterligere 5 millioner per år for å sikre at enda flere lærere får tilbud om relevant etter- og videreutdanning.

  2. Det settes av ytterligere 1 million kroner per år for å dekke økt renhold- og vedlikeholdsbehov ved de videregående skolene ved utlån av lokaler. Fylkesrådet bes forsere arbeidet med å utarbeide et felles regelverk for alle videregående skoler i Viken som sikrer at skolenes lokaler gjøres tilgjengelig for frivillighet og kultur på kveldstid og i helger.

  3. Det settes av 0,5 millioner årlig til en pott for friskoler med verneverdige håndverksfag med særlig høye materialkostnader, dette for å kompensere for at fylkesrådet ikke har videreført midler til dette etter 2020.

  4. Vitenparken på Ås har fått tildelt talentsenter for realfag og 2 millioner kr per år i statsstøtte til dette. Tilbudet er beregnet for elever fra 7.klasse til VG2. Det settes av 0,5 millioner per år på Viken fylkeskommunes budsjett for å sikre at talentsenter for realfag på Vitenparken kan gi et tilbud til elever på alle trinn på vidergående skole og at tilbudet skal være tilgjengelig for elever i hele Viken.

  5. Det settes av ytterligere 0,5 mill per år til samarbeid med Vitensentrene. Fylkesrådet bes sikre at samarbeidet mellom Vitensentrene og de videregående skolene i Viken må styrkes og utvikles. INSPIRIA, Vitenparken på Ås og miljøet på Kongsberg og Kjeller må inngå i dette samarbeidet

  1. Det settes av 57,6 millioner i året i økt egenkapitaltilskudd til bygging av videregående skoler fra 2023, for å kunne sikre framdrift og håndtere utsikkerhet knyttet til byggeprosjektene.

Plan og miljø

11. Det settes av 12 millioner per år for å kunne skifte ut fylkeskommunes kjøretøypark og maskiner raskt nok til å følge utslippsbanen i klimabudsjettet og nå klimamålene.

12. Det settes av 10 millioner i 2022 til klima- og miljøfond, primært til tilskudd til ladestasjoner og fyllestasjoner biogass og hydrogen.

Samferdsel

13. 10% av investeringsbudsjettet på fylkesvei omprioriteres og legges til på utbygging av gang- og sykkelveier.

14. For å kutte utslipp fra kollektivtrafikken raskere, økes potten til utslippsfri kollektivtrafikk med 51 millioner i perioden, hhv 14,6 millioner i 2022, 13,2 mill i 2023 og 11,6 mill i 2024 og 2025.

15. For å styrke samarbeidet mellom fylkeskommunen og kommunene øremerkes 20 millioner per år, 80 millioner i ØP-perioden, av potten til trafikksikkerhetstiltak til et prosjekt for trygging av skoleveier, der kommunen kan søke 50% tilskudd til mindre tiltak for trygging av skoleveier.

Næring

Midler til næringsutvikling omprioriteres innenfor gitt ramme:

16. Regionalt forskingsfond styrkes med 22 millioner i året. Regionalt Forskningsfond Viken er fylkeskommunens viktigste verktøy innenfor forskning for regional innovasjon og regional utvikling i næringsliv og offentlig sektor. Fylkesrådet bes jobbe inn mot regjeringen med mål om å styrke den statlige finansiering av ordningen ytterligere.

17. Fylkesrådet bes lage en reiselivsstrategi for Viken med vekt på bærekraftig turisme og eventuelt behov for omstilling av deler av reiselivsnæringa. Det settes av 6 millioner kroner i året for å sikre langsiktig satsing, styrking av destinasjonsselskapene og å se på mulighet for klyngesatsing innen reiseliv.

18. Det settes av en samlepott til entreprenørskap og næringsrettet kompetanse: Studentbedrift, Sosialt Entreprenørskap, Bedriftsintern opplæring på kr 4,8 mill per år

19. Det settes av 3 millioner per år til en satsing på sirkulær økononomi.

Verbalforslag fra Venstre

Finans og administrasjon

  1. Fylkesrådet bes forsere arbeidet med utvikling av nytt Fylkeshus i Sandvika – forberede flytting så snart som mulig. Fylkesrådet bes videre se etter muligheter for å samle administrasjonen i leide lokaler i Sandvika og starte arbeidet med å forberede utleie og eller avhending av eksisterende lokaler

  1. Fylkesrådet bes jobbe aktivt for å søke eksterne prosjektmidler nasjonalt og internasjonalt, slik at man får utnyttet mulighetene som foreligger til å finansiere prosjekter i Viken innen områder som utdanning, bærekraft, klima og miljø.

  1. Fylkesrådet bes sikre at Viken som eier i vindkraftselskap stiller krav om lokal tilslutning til vindkraftutbygginger der selskap vi har eierinteresser i deltar, og følge opp at disse kravene etterfølges.

Utdanning

  1. Fylkestinget ber fylkesrådet legge fram en sak om muligheter og utfordringer pga ytterligere elevtallsvekst knyttet til fullføringsreformen, når flere ungdommer og voksne får rett til fullføre videregående opplæring og til å ta et fagbrev til.

  1. Fylkesrådet bes sikre at skoleelever har like forutsetninger for å følge undervisningen på alle skoler i hele Viken. Dårlig kvalitet på eller mangel på nett-tilgang eller utstyr skal ikke være til hinder for det.

  1. Fylkesrådet bes legge fram en sak for fylkestinget om skolehelsetjenesten på de videregående skolene i Viken og hvordan man kan sikre at likeverdig tilbud på alle skoler.

Samferdsel

  1. Fylkesrådet gis fullmakt til å omdanne ØKT til aksjeselskap, for å forberede en fusjon av kollektivselskapene i Viken.

  1. Fylkesrådet gis fullmakt til omorganisere Brakar, ØKT og Viken kollektivterminaler slik at èn aktør har samlet ansvar for å forvalte infrastrukturen knyttet til kollektivtrafikken i Viken

  1. Fylkesrådet bes gå i dialog med kollektivselskapene om bedre kollektivløsninger for reiser til sykehusene i Viken, slik at flere kan reise kollektivt til jobb, besøk eller opphold på sykehus.

  1. Fylkesrådet bes gå i dialog med Brakar for å sikre at flere av bussene mellom Gol og Hemsedal korresponderer med toget, slik at kollektivsystemet henger bedre sammen når det nå kommer flere avganger på Bergensbanen.

  1. Fylkestinget legger til grunn at hurtigbåten fra Aker Brygge til Vollen og Slemmestad skal være utslippsfri senest i 2024, i tråd med tidligere vedtak.

  1. Fylkesrådet bes utrede om Fylkeskommunens biler kan tilgjengeliggjøres for innbyggerne etter arbeidstid som del av bildelings-løsninger.

Kultur

  1. Fylkestinget ber fylkesrådet utrede og legge fram en sak om samorganisering av bygningsvernsentrene i Viken sett i lys av investeringer i nye lokaler og fasiliteter både i Kongsberg og Drøbak, og slik at tjenestene til bygningsvernsentrene blir tilgjengelig for alle innbyggere i Viken.

  1. Fylkesrådet bes sørge for at informasjon om verneverdige bygninger og andre kulturminner i Viken er lett tilgjengelig for innbyggere og at støtteordninger for antikvarisk vedlikehold er godt kjent for eiere av verneverdige bygninger.

Næring

  1. Fylkesrådet bes sikre at når det stilles klima- og miljøkrav i innkjøp, skal det tas miljøhensyn i alle ledd i produksjon av varer og tjenester, slik man gjør ved bruk av metodikken “Science based targets”.

  1. Fylkesrådet bes sikre at Viken fylkeskommune i sine innkjøp søker å dele opp anbud slik at også nyetablerte, små – og mellomstore bedrifter kan delta i anbudene.

  1. Fylkestinget forventer at fylkesrådet jobber aktivt for utflytting av statlige arbeidsplasser til både byene i randsonen rundt Oslo og resten av Viken for å sikre regional utvikling og bygge opp under satsing på infrastruktur, verdiskaping og næringsliv.

Felles forslag fra V og Krf

Tallforslag

Det settes av kr 100 millioner i 2022 i tilskudd til kollektivselskapene for å unngå kutt og prisøkning på kollektivtrafikken fram til sommeren 2022. Fylkesrådet bes sikre at det ikke blir kutt i rutetilbudet på hurtigbåten på Oslofjorden. Det legges til grunn at regjeringen Støre bevilger ekstra støtte til kollektivtraffikken i revidert nasjonalbudsjett etter behov.

Verbalforslag felles V og Krf

  1. Fylkestinget ber fylkesrådet forsere arbeidet med sømløs ruteplanlegging på tvers av tidligere fylkesgrenser i Viken.

  2. Fylkestinget ber fylkesrådet forsere arbeidet med implementering av sømløst takst- og billettsystem for kollektivtrafikken i Viken, og prioritere å få på plass mer fleksibelt billettsystem som tar hensyn til endrede reisevaner etter pandemien, samt har fleksibilitet til å håndtere kampanjer f.eks rettet mot enkelte grupper eller i definerte perioder.

  3. Fylkesrådet bes gå i dialog med Oslo kommune om mulighetene for å senke billettprisene på kollektivtrafikken og andre tiltak for å rekruttere flere kollektivtreisende etter koronapandemien.